گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ سد مخزنی سقاوه بر روی رودخانه سقاوه از سرشاخههای رودخانه لوداب و در حدود سه کیلومتری جنوب شرق شهر مارگون و در حدود ۷۰ کیلومتری شمال غربی یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد باید احداث شود.
مطالعات سد مخزنی سقاوه با ظرفیت ۹.۷ میلیون مترمکعب به صورت خاکی و با ارتفاع ۴۵ متر به اتمام رسیده و بعد از اخذ استعلامهای مختلف از جمله مجوز زیست محیطی ماده ۲۳ آن انجام شده و مصوبات مربوطه برای احداث سد آبی سقاوه، اعم از تخصیص وزارت نیرو، مجوزهای زیست محیطی، باستانشناسی و میراث فرهنگی اخذ شده است.
کارخانه سیمان ۳۳۰۰ تنی مارگون در کنار این سد در سالهای اخیر با مشکل تأمین آب روبهرو بوده و به عنوان یک چالش جدی پیشروی مسئولان اقتصادی استان بوده که بدون شک با اجرای سد سقاوه این مشکل برای همیشه برطرف میشود.
به دلیل عدم وجود زیرساختهای اشتغال و صنعت در شهرستان تازه تأسیس مارگون سد مخزنی سقاوه با حجم ۷/۹ میلیون مترمکعب برای مصارف شرب و صنعت تأثیر شگرفی در توسعه این شهرستان ایجاد میکند.
سد مخزنی سقاوه، ۵٫۷ میلیون مترمکعب جهت نیاز صنعت، ۱٫۲ میلیون مترمکعب نیاز زیست محیطی و ۳۶/. میلیون مترمکعب نیاز کشاورزی اراضی پایین دست است و این سد با هدف تأمین آب صنعت و کشاورزی بخشی از اراضی شهرستان تازه تأسیس مارگون ساخته میشود. سد سقاوه علاوه بر تامین آب شرب و مصارف صنعتی در بخش گشاورزی نیز آب مورد نیاز هزار هکتار از اراضی دیم را نیز تامین میکند.
مهدی روشنفکر، نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون نیز در این باره میگوید: مراحل مطالعات سد سقاوه به طور کامل انجام و مستندات لازم برای اخذ ماده ۲۳ ارائه شده و بهزودی نهایی میشود.
مهدی روشنفکر با اشاره به پیگیریهای انجام شده برای ایجاد ردیف سد سقاوه در بودجه ۱۴۰۰، میافزاید: بهزودی عملیات اجرایی این پروژه مهم آغاز میشود.
وی ادامه میدهد: با پیگیری و رایزنیهای مستمر و همچنین تلاش مجموعه کارکنان آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد مجوز نهایی (ماده ۲۳) احداث سد مخزنی سد سقاوه شهرستان مارگون صادر شده است.
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون با اشاره به اینکه طبق مجوز صادره ۷۰ درصد از اعتبار مورد نیاز سد سقاوه از محل بودجه عمومی دولت و ۳۰ درصد سرمایه گذاری بخش خصوصی باید تامین شود، عنوان میکند: شروع فرایند اجرایی منوط به تکمیل مطالعات فاز دو طرح است.
روشنفکر یادآور میشود: دستگاه اجرایی بر اساس ماده ۹ دستورالعمل اجرایی ماده ۲۳ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) متعهد به تامین اعتبار سال اول طرح به میزان متوسط سالانه اعتبار مورد نیاز طرح، از سقف اعتبارات در اختیار برای درج در لایجه بودجه هستند.
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی میافزاید: زمان اجرای پروژه احداث سد مخزنی سد تنگ سرخ سال ۱۴۰۱ بوده و امیدوارم طبق برنامه زمان بندی این پروژه سال ۱۴۰۶ تکمیل و به بهره برداری برسد.
روشنفکر با اشاره به حجم سد مخزنی سقاوه را ۶.۱ میلیون متر مکعب را عنوان کرد و ادامه داد: با پیگیریهای انجام شده در بودجه سال گذشته ۱۵ میلیارد تومان برای اجرای سد تنگ سرخ در مجلس لحاظ کردیم و از محل ماده ۵۶ با مشارکت دو بانک رفاه و توسعه تعاون نیز ۲۵ میلیارد تومان نیز برای این پروژه پیش بینی شده است.
کهگیلویه و بویراحمد استانی است که در جنوب شرق کشور قرار دارد و سه چهارم مساحت این استان را کوه و تنها یک چهارم آن را دشتهای شش گانه تشکیل میدهد که نقش فوق العاده مهمی در کشاورزی و دامپروری و صنعت این استان محروم ایفا میکنند.
خطر بحران منابع آب ناشی کاهش شدید بارش و روشهای غلط آبیاری و برداشت بیرویه از منبع آب زیرزمینی آینده نگران کنندهای را پیش روی ما ترسیم میکند. تا آن جا که افت سطح آب زیرزمینی مشکلاتی همچون خشک شدن بعضی از چاههای آب و تمام قنوات، کاهش دبی رودخانههای بزرگ و خشک شدن رودخانههای کوچک، تنزل کیفیت آب، افزایش هزینه پمپاژ و نشست زمین را در پی داشته است.
در این راستا برای برطرف شدن این بحران قرار است سد سقاوه احداث شود که این سد میتواند علاوه بر رفع نیازهای شرب منطقه، آب صنایع مهم همچون کارخانه سیمان مارگون، شهرک صنعتی و ... فراهم میکند و به نوع زمینه برگشت مهاجرتهای صورت گرفته را مهیا میسازد.