گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ سد مخزنی چم شیر یکی از مهمترین پروژههای عمرانی جنوب غربی کشور است که مطالعات نهایی و ساخت آن از سال ۱۳۸۹ آغاز شده بود، اما بدلیل مشکلات مالی ادامه عملیات عمرانی متوقف مانده بود. در سفر استانی آیت الله رییسی به کهگیلویه و بویراحمد منابع لازم تخصیص و عملیات عمرانی ساخت پروژه از سر گرفته شد. در حال حاضر ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بر اساس برنامه زمان بندی عملیات آبگیری آن تا انتهای سال جاری انجام خواهد شد.
حمدرضا فاضل، معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم شیر گچساران در این باره میگوید: نیروگاه و سد چم شیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر دوگنبدان در استان کهگیلویه و بویراحمد و بر روی رودخانه زهره ساخته میشود. طرح ساخت سد و نیروگاه چم شیر در گچساران ۹۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران با اشاره به اینکه با بهره برداری از این پروژه عظیم تحولات خوبی در منطقه ایجاد میشود، میافزاید: تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهرهمند شدن ۱۴۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، ذخیره و کنترل آب رودخانه زهره به میزان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب، تولید ۴۸۲ مگاوات برق آبی، کنترل سیلابهای مخرب رودخانه زهره، اشتغال زایی در زمان اجرای طرح و زیر ساختهای صنعت گردشگری و پرورش ماهی از مهمترین مزایای این سد است.
فاضل میافزاید: سد و نیروگاه چم شیر تاثیر مهمی در رونق کشاورزی و صنعت گردشگری گچساران خواهد داشت.
وی بیان میکند: سد چم شیر بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی (آر. سی. سی) ایران است. این سد در دی ماه امسال آبگیری و به بهره برداری میرسد، آبگیری مخازن این سد بستگی به بارش باران دارد.
وی ادامه داد: عملیات حفاری این طرح ۹۹درصد پیشرفت فیزیکی دارد. تاکنون ۴ میلیون و۷۶۱ هزار متر مکعب حفاری در سد چم شیر انجام شده و ۶۶هزار و۵۹۰ متر مکعب دیگر باید انجام شود.
معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم شیر گچساران اضافه میکند: از مهمترین بخشهای این طرح میتوان به اجرای ۱ میلیون و ۶۴۹ هزار متر مربع بتن ریزی،۲۴ کیلومتر راه دسترسی،۳ هزار و۷۴ لاینینگ گالریها و تونل ها،۵۰۳ هزار ۸۱۴مترحفاری و تزریق،۱۴ هزار و۲۳۳ متر مربع ساختمان اداری اشاره کرد.
به گفته فاضل برای تکمیل سازههای این طرح ۱۵۴ هزار و ۱۵۸ متر مکعب بتن ریزی،۲۷هزار و ۳۰۱متر حفاری و تزریق و همچنین ۳۷۲ متر لاینینگ گالریها و تونلها باید انجام شود.
وی با اشاره به اینکه پیشرفت بتن بدنه سد ۹۰ درصد است، تصریح میکند: افزون بر ۱ میلیون و۱۶۳هزار مترمکعب بتن بدنه سد چم شیر ساخته شده و ۱۲۸ هزار متر مکعب دیگر انجام میشود.
معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چم شیر گچساران یادآور میشود: ۱۰۰ درصد عملیات استیل لاینینگ انتقال آب این سازه بزرگ آبی انجام گرفته است. برای ادامه انجام عملیات اجرایی سد چم شیر ۴۳هزار و ۱۷۰ تن سیمان و یکهزار و ۲۰۰ تن آرماتور نیاز است. میزان ذخیره مصالح مهم ساختمانی برای ادامه احداث سد چم شیر ۴هزار و ۶۱۶ تن سیمان و ۳۱۰ تن آرماتور است.
براساس این گزارش، سد چم شیر با هدف تولید انرژی برق آبی به میزان ۴۸۲ گیگاوات ساعت در سال و تأمین آب بخشهای مختلف از جمله توسعه گردشگری، کشاورزی در روستاهای بالا و پایین دست سد و کنترل سیلاب و صنایع آبزیان انجام میگیرد. این سد دارای یک میلیون و ۳۰۰هزار متر مکعب حجم بدنه، ۷۳۰متر طول تاج، ۱۵۱ متر ارتفاع و ۶۰۴ تراز تاج سد است.
شایان ذکر است، نزدیک به ۸۴۰ نفر در سد و نیروگاه چم شیر گچساران مشغول به کار هستند، بنابراین پیشرفت کلی پروژه ۹۰ درصد است که برنامه آبگیری در اواخر سال ۱۴۰۱ محقق خواهد شد. در بازدید وزیر نفت (مهرماه سال گذشته از این طرح مهمترین مطالبه و نیاز این پروژه تامین منابع مالی عنوان شده بود در حالی که پروژه نیاز به تامین ماهیانه ۳۰ میلیارد تومان پول دارد (کل پروژه ۳۰۰ میلیارد تومان) که در سال ۱۴۰۱ نیز به مرحله آبگیری برسد که میطلبد که دولت سیزدهم نیز نگاه ویژهای به این پروژه داشته باشد.