گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، کهگیلویه و بویراحمد استانی است که در جنوب شرق کشور قرار دارد و سه چهارم مساحت این استان را کوه و تنها یک چهارم آن را دشتهای شش گانه تشکیل میدهد که نقش فوق العاده مهمی در کشاورزی و دامپروری و صنعت این استان محروم ایفا میکنند.
منابع آب زیرزمینی، مخازن رسوبی و مخازن کارستی (حفرهها و غارهای طبیعی زیر سطحی) تنها منبع تامین آب شیرین برای مردم منطقه است. با این حال استان کهگیلویه و بویراحمد نیز مانند برخی از استانهای کشور در دهه اخیر دچار خشکسالی شده است.
خطر بحران منابع آب ناشی کاهش شدید بارش و روشهای غلط آبیاری و برداشت بیرویه از منبع آب زیرزمینی آینده نگران کنندهای را پیش روی ما ترسیم میکند. تا آن جا که افت سطح آب زیرزمینی مشکلاتی همچون خشک شدن بعضی از چاههای آب و تمام قنوات، کاهش دبی رودخانههای بزرگ و خشک شدن رودخانههای کوچک، تنزل کیفیت آب، افزایش هزینه پمپاژ و نشست زمین را در پی داشته است.
کمبود بارش در کهگیلویه و بویراحمد باعث شد تا حجم آب ذخیره شده در پشت سدهای این استان کاهش چشمگیری پیدا کند و بیش از ۱۲۰ روستا و منطقه عشایری در این استان با تنش آبی روبهرو شوند.
بر این اساس طبق اعلام استانداری کهگیلویه وبویراحمد، امسال ۱۷۰روستای این استان با تنش آبی مواجه خواهند بود. این در حالی است که میانگین بارندگی سالانه در استان در سال عادی ۶۶۱ میلیمتر معادل ۳ برابر میانگین بارندگی در کشور است؛ عددی که امسال ۲۲ درصد کاهش را نشان میدهد و این استان پرآب را در زمره استانهای خشک کشور قرار داده است.
با وجود مشکلات کم آبی در کشور، در دولت سیزدهم «جهاد آبرسانی» مورد توجه قرار گرفته و قرار است آبرسانی به روستاهای فاقد منابع آبی، سرعت بگیرد. در این راستا، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در مراسم افتتاح و آغاز عملیات اجرایی طرحهای آبرسانی و برقرسانی روستایی و عشایری، بهرهبرداری از این طرحها در ایام دهه فجر را مسرتبخش خواند و عنوان میکند: انقلاب اسلامی ایران انقلاب محرومان بود و گامهای عملی از جنس طرحهایی که امروز شاهد افتتاح یا آغاز عملیات اجرایی آن هستیم، حرکت در مسیر آرمانهای اصیل انقلاب است.
رئیس جمهور با بیان اینکه طرحهای آبرسانی و برقرسانی روستائی و عشایری در زندگی روستاییان و عشایر کشور بسیار موثر است، میافزاید: گامهایی از این جنس که کیفیت زندگی مردم در مناطق روستایی و محروم را ارتقا میبخشد، باید در سرلوحه برنامهریزیها و سیاستگذاریها در دولت مردمی قرار بگیرد.
رئیسی آبرسانی و توسعه شبکه برق را از جمله مهمترین اولویتهای کشور و یکی از شاخصهای مهم تحقق عدالت و توسعه متوازن دانست و میگوید: جا دارد از مسئولان وزارت نیرو بابت اجرای این طرحها و نیز تدابیر و اقدامات آنان در جلوگیری از تکرار قطعیهای گسترده برق در ایام پیک مصرف که در طول سه سال گذشته مردم را آزار داده بود، تشکر کنم.
وی در ادامه میافزاید: تنش آبی امروز یک مشکل فراگیر در اکثر بخشهای کشور است و در همه سفرها و ملاقاتهایی که بنده با مردم استانهای مختلف کشور داشتم، مشکلات و پیامدهای کمآبی، جزو مهمترین گلایهها و مطالبات آنها بود. وزارت نیرو با توجه به برنامههایی که در این زمینه دارد، با شناخت دقیق مشکل، دریافت و بررسی راهکارهای کارشناسان و جلب همیاری و همکاری مردم تمام تلاش خود را برای رفع مشکلات بوجود آمده در اثر تنش آبی به کار بگیرد.
رئیس جمهور از مسئولان وزارت نیرو خواست راهکارهای پیشنهادی مردم برای غلبه با اثرات کمآبی را با دقت بررسیکنند و میگوید: معمولا مردمی که در میدان شخصا با مشکلات دست به گریبان هستند، راهکارهای موثری برای رفع آنها میشناسند و به همین دلیل معتقدم استفاده از ظرفیت دانش محلی برای غلبه برای مشکلات هر منطقه باید در دستور کار دولت و دستگاههای اجرایی باشد.
سید علی احمدزاده، استاندار کهگیلویه وبویراحمد در مورد اجرای طرح جهاد آبرسانی میگوید: آغاز عملیات اجرای طرح آبرسانی با اعتبار ۲۰۸ میلیارد تومان به ۱۸۴ روستای استان و با ۱۳ هزار و ۳۳ خانوار و جمعیت ۵۰ هزار و ۷۶۳ نفر آغاز شده است.
استاندار کهگیلویه وبویراحمد خاطرنشان میکند از مجموع روستاهای کشور که این طرح در آنها اجرای میشود، ۱۸۴ روستای آن در استان کهگیلویه وبویراحمد است. این طرحها در شهرستانهای بویراحمد، کهگیلویه، لنده، بهمئی، مارگون و گچساران عملیات اجرای آنها آغاز شد.
گفتنی است تعداد ۱۸۴ روستای استان که این طرح در آن اجرای میشود، دارای ۱۳ هزار و ۳۳ خانوار با ۵۰ هزار و ۷۶۳ نفر جمعیت هستند. میزان اعتبار این تعداد طرح ۲۰۸ میلیارد تومان و از محل محرومیت زدایی است که تخصیص ۱۰۲ میلیارد تومان آن به استان کهگیلویه و بویر اعلام شد.
گفته میشود این طرحها در استان با مشارکت قرارگاه حضرت امام مجتبی (ع) اجرا میشوند، مجری طرح بسیج سازندگی سپاه فتح استان است و مدت زمان اجرای طرحها ۲ سال است، ولی به گفته استاندار استان تلاش براین است که زودتر تکمیل و به بهره برداری برسند و همچنین تلاش دیگری هم خواهیم داشت تا بتوانیم سهم استان را از این طرح بیشتر کنیم و روستاهای دیگری از مناطق مختلف استان را از آب بهداشتی وسالم برخوردار سازیم.