به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در مصوبه «راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل و بازگشت نخبگان» بر افزایش همافزاییها و تلاشها برای حفظ این نیروی انسانی ارزشمند در کشور تاکید شده است. یکی از مهمترین موضوعاتی که در این مصوبه ابلاغی شورای عالی انقلاب فرهنگی با پیشنهاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آمده؛ «ایجاد رصدخانه ملی گردشگری نخبگان» است. مرکزی که با هدف ارتقای حکمرانی و هوشمندی ملی در حوزه تبادلات بینالمللی سرمایه انسانی به ویژه نیروی انسانی تحصیلکرده و متخصص ایجاد خواهد شد.
رصدخانه ملی گردش نخبگان با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان و با استفاده از ظرفیت یکی از دانشگاههای معتبر کشور با ماموریت رصد، پایش و ارزیابی جایگاه ایران در جریانهای بینالمللی گردش نیروی انسانی تحصیلکرده، فناور، متخصص و نخبه و عوامل موثر بر آن، بدون توسعه تشکیلاتی راهاندازی میشود.
این کار در دل برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور که توسط مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف «استفاده از ظرفیت علمی و حرفهای متخصصان ایرانی خارج از کشور در مراکز علمی، فناوری و صنعتی کشور»، «ارتقای سطح علمی و حرفهای پایگاههای میزبان»، «فراهم کردن شرایط مناسب برای توسعه فناوریهای نوظهور و پیشرفته در کشور» و «فراهم کردن شرایط انتقال مهارتها، روشها و قابلیتهای خدماتی نوین توسط متخصصان ایرانی خارج از کشور به داخل» در حال اجرا است تعریف شده است.
بارها در رسانهها؛ اطلاعات و آمارهای غلط و اغراقآمیزی از میزان خروج نخبگان ایرانی به دیگر کشورها منتشر میشود، اما اطلاعات دقیق درباره آمار مهاجرت و موارد مذکور در کتاب سالنامه آمار مهاجرت ایران که به همت رصد خانه مهاجرت ایران وابسته به دانشگاه صنعتی شریف تهیه شده موجود است و علاقهمندان کسب اطلاعات بیشتر در اینباره میتوانند به این کتاب مراجعه کنند.