عماد احمدوند رییس کارگروه ترویج ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در خصوص رمز موفقیت فناوری نانو طی سالهای اخیر بیان کرد: این میزان از موفقیتها در حوزه نانو یک سری ریشه و عواملی دارد که شاید یکی از مهمترین ریشهها باور به توانمندی است، اینکه برایتان باور ایجاد شود که میتوانید.
وی با بیان اینکه باور داشتن میتواند راهی برای کنار زدن خیلی از موانع و مشکلات باشد، ادامه داد: در حوزه فناوری نانو به صورت عملی در کشورمان دیده شده است که این باور باعث شده شرکتها بتوانند خود را در سطح شرکتهای برتر دنیا ببینند و بگویند میخواهیم با آنها رقابت کنیم.
احمدوند اظهار داشت: باور به توان داخل از یک بعد ممکن است شعاری باشد، ولی این ریشه است، اگر این باور نباشد مباحث تکنیکی و برنامه ریزی را هر چه قدر به کار ببندید، بن و ریشه وجود ندارد و اثر بلندمدتی نخواهد داشت باید این باور به صورت عملی باشد که خوشبختانه در حوزه فناوریهای پیشرفته از جمله فناوری نانو این باور به وجود آمده است.
رییس کارگروه ترویج ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ادامه داد: یکی از دلایل ایجاد این باور تحریمها بوده که به صورت ناخواسته خیلیها را به این سمت سوق داده است که خودشان توانایی دارند.
به گفته وی؛ در طول سالهای گذشته بسیاری از محققان و شرکتها در یک اتاق در بسته قرار گرفتند دسترسی شان به منابع بیرونی یا قطع یا محدوده شده است لذا مجبور شدند با همان امکاناتی که در همان اتاق در بسته وجود دارد کار را پیش ببرند سپس مشاهده کردند که این امکانات کم نیست. این درحالی است که اگر محدودیتی نبود و خیلی راحت به امکانات بیرون دسترسی داشتند این باور به وجود نمیآمد بنابراین موضوع تحریم یکی ازعوامل ایجاد باور بود.
احمدوند اظهار کرد: یکی از عوامل ریشهای دیگر نگاهی بوده که مقام معظم رهبری به این موضوع داشتند. از همان روزهای اول که برنامه ریزی برای توسعه این فناوری خدمت ایشان گزارش شد اهدافی که ایشان ترسیم کردند و مسیری که مقابل عوامل مرتبط با توسعه نانو در کشورمان گذاشتند افقهای بزرگتر از چشم اندازهای معمولی است که به صورت حرفهای و آکادمیک رسید.
وی افزود: این باور، چون در خود مقام معظم رهبری بوده این مسیر را مقابل این برنامه قرار دادند. در طول این دو دهه حمایتهای رهبری از توسعه فناوری پیشرفته و توسعه علمی در کشورمان قابل انکار نیست. با آمدن و رفتن دولتهایی که جهت گیری متفاوتی داشتند حمایت ایشان بوده که در مواردی دولتمردان را مجبور به حمایت حتی حداقلی کرده است.
رییس کارگروه ترویج ستاد ویژه توسعه فناوری نانو بیان کرد: در برنامه توسعه نانو یکی از عوامل، نگاه نظاممند و سیستمی به توسعه نانو بوده است. درحقیقت یکی از ضعفها در سایر برنامهها این است که نگاه سیستمی وجود ندارد و باید برای همه اجزای یک سیستم برنامه داشت.
احمدوند ادامه داد: در برنامههای توسعه نانو در کشورمان که برنامه ده ساله آن را پشت سر گذاشتیم این نگاه نظاممند و سیستمی برای همه اجزا وجود دارد. درحقیقت برای همه اجزا شامل آشنا سازی مردم، دانش آموزان، دانشجویان، اساتید دانشگاه، معلمان، صنعت گران، رشد محققانی که در دانشگاه در حوزه نانو کار میکنند، توسعه فناوری و تسلط بر مبانی فناوری، ایجاد شرکت، ورود به بازارهای صادراتی، ارتباط دهی بین فناور و شرکتهای دانش بنیان با صنایع موجود، برنامه و ساز و کار اجرایی مشخصی وجود دارد.
وی تاکید کرد: هر سال اهداف مشخص است و پایان سال گزارش عملکرد هر کدام از اجزای سیستم منتشر میشود. داشتن برنامه، نگاه ساختارمند، نظاممند و سیستمی به توسعه فناوری نانو از عواملی بوده که باعث شده گام به گام کشورمان پیش رود و به راحتی بگوییم ما جزو کشورهای برتر نانو در دنیا هستیم.