گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * نهضت ملی مسکن یکی از وعدههای مهم رئیس دولت سیزدهم در انتخابات سال ۱۴۰۰ بود که اکنون در برخی نقاط کشور در مسیر خود قرار گرفته و گزارشهایی از آغاز عملیات احداث خانهها در این طرح ارائه شده است. اما سرعت اجرای این طرح، آنطور که مردم انتظار داشتند نبوده و مشکلاتی در مسیر ساخت مسکن در این طرح مساله برانگیز شده است. شاید بتوان گفت که یکی از مهمترین چالشهای نهضت ملی مسکن، تأمین زمین باشد. این مساله در شهرهای مرکز استان بیشتر به چشم میآید تا شهرهای دیگر. مثلا در استان همدان، براساس اظهارات مدیرکل راه و شهرسازی این استان، ۹۶ هکتار زمین برای طرح نهضت ملی مسکن تأمین شده و طرح در این اراضی در حال اجرا است، اما برای ساخت حداقل ۱۰۰ هزار واحد مسکونی به حدود ۲ هزار و ۷۳۹ هکتار زمین نیاز است.
در طرح نهضت ملی مسکن استان همدان ۱۲۰ هزار متقاضی ثبت نام کرده بودند که پس از پایش متقاضیان، ۸۹ هزار نفر واجد شرایط شناخته شدند و متولیان این طرح باید به این خانوادهها پاسخگو باشند.
براساس گزارشهای اداره کل راه و شهرسازی همدان تاکنون بیش از ۵۰ هزار نفر از متقاضیان مسکن در این استان پرونده خود را تکمیل کرده اند که از این تعداد حدود ۴۵ هزار نفر متقاضی مسکن در طرح نهضت ملی هستند و حدود ۴۰۰۰ نفر هم متقاضی مسکن در طرح اقدام ملی مسکن هستند. همچنین در این گزارش اعلام شده که مقدار زمین برای این تعداد از متقاضیان حدود ۷۰۰ هکتار است که به گفته مدیرکل راه و شهرسازی همدان تاکنون ۹۶ هکتار زمین برای اجرای این طرح تأمین شده و عملیات ساخت این واحدهای مسکونی هم آغاز شده است.
استاندار همدان امیدوار است که بتواند کمبود زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن را در شهر جدید حورا جبران کند. قاسمی فرزاد در جلسه بررسی طرح تفصیلی این شهر جدید گفته که برای جمعیتی بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار نفر در این شهر مسکن در طرح نهضت ملی ساخته میشود که با احتساب متوسط هر خانوار چهار نفر، میتوان گفت که استانداری همدان تصمیم دارد مسکن مورد نیاز حدود ۳۰ هزار متقاضی را در این شهر احداث کند.
با این حال مساله این است که مطالعات شهرسازی و محیط زیستی برای احداث این شهر مربوط به سال ۷۸ است. مکان یابی شهر حورا در شمال شهر همدان است و البته نقشه دقیقی از محل احداث این شهر در اختیار افکار عمومی قرار نگرفته است.
شاید مهمترین مساله برای احداث این شهر جدید، قدیمی بودن مطالعات مربوط به آن باشد. از طرفی به نظر میرسد که مساله مسیرهای دسترسی و حمل و نقل عمومی از این شهر جدید تا مرکز استان به درستی در طرح احداث این شهر حل نشده و همین امر نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
مکان یابی این شهر در شمال همدان بیشتر به این دلیل بوده که اراضی این محدوده دولتی بوده و نیازی به تملک اراضی آن وجود ندارد، اما به گفته محمد رحمانی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد همدان بعد مسافت این شهر با مرکز استان و از طرفی همجواری مکان احداث آن با محل دفن زبالههای شهر همدان، مشکلاتی را برای ساکنان این شهر ایجاد خواهد کرد.
رحمانی همچنین گفته که محل احداث شهر حورا تا همدان حدود ۲۰ کیلومتر فاصله دارد و نرخ رشد همدان در مناطق شمالی شهر نرخ رشد منفی دارد و به همین دلیل جذابیتی برای خرید ملک در این منطقه برای مردم ایجاد نمیشود.
او میگوید: براساس اطلاعات موجود به نظر میرسد که مطالعات جدی در موضوع مکان یابی این شهر انجام نشده است. مکان یابی اشتباه در مسکن مهر باعث شد که مردم استقبال چندانی برای سکونت در این خانهها نداشته باشند.
نکته مهم این است که به گفته استاندار همدان، مشکل تأمین زمین برای نهضت مسکن ملی بیشتر در شهر همدان است و در دیگر شهرهای این استان چنین مشکلی وجود ندارد و پیش بینی شده که قطعات ۲۰۰ متری به متقاضیان در شهرهایی غیر از همدان صورت گیرد.
سوالی که مطرح میشود این است که توسعه شهر همدان بدون برنامه ریزی و صرفا به دلیل اجرای طرح نهضت مسکن ملی، برای آینده این شهر مخاطراتی را به همراه نخواهد داشت؟