به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نخستین جلسه کارگروه تخصصی تدوین پیوست فرهنگی احداث خوابگاههای متأهلین برگزار شد، این جلسه با حضور محمدمهدی ذوالفقار زاده، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و مدیران، مشاوران، کارشناسان و صاحبنظران مجموعههای دانشگاهی برگزار شد.
ذوالفقار زاده، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی در نخستین جلسه کارگروه تخصصی تدوین پیوست فرهنگی احداث خوابگاههای متأهلین ضمن بیان اهمیت قانون حمایت از خانواده جوانی جمعیت و ضرورت پیشگیری از ایجاد بحران جمعیتی در آینده نزدیک کشور در صورت بی توجهی به مقوله خانواده و جمعیت افزود: بعد از تصویب و ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، برای کلیه دستگاهها از جمله وزارت علوم مسئولیتهایی تعریف شده است.
وی ادامه داد: به همین منظور از تعدادی از صاحبنظران و مدیران بخشهای مختلف فرهنگی و مرتبط با موضوع پیوست فرهنگی و خوابگاههای دانشجویی، خانواده و ازدواج برای عضویت در این کارگروه دعوت به عمل آمد.
لزوم ساماندهی وضعیت تأهل و ازدواج دانشجویان به عنوان یک قشر اثرگذار در وضعیت جوانی جمعیت در آینده کشور
وی افزود: ساماندهی وضعیت تأهل و ازدواج دانشجویان به عنوان یک قشر اثرگذار در وضعیت جوانی جمعیت در آینده کشور میتواند به تحقق هرچه بهتر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت کمک شایانی نماید؛ و اگر شرایط خوابگاههای متأهلی را ارتقا دهیم به این موضوع کمک خواهد کرد.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی ادامه داد: لحاظ کردن همزمان هر دو بعد سخت افزاری و نرم افزاری و هر یک در جایگاه خود از الزامات یک قانونگذاری خوب است. اینکه احساس کنیم ابعاد سخت مانند مسکن و خودرو هزینهبر است برای آن در قانون پیشبینی اعتبار کنیم؛ اما حوزه فکر و تولید محتوای اثرگذار در ابعاد فرهنگی و اجتماعی (مانند پیوست فرهنگی یا سایر توسعه خلاق) نیازمند تأمین اعتبار نیست و لذا برای آن پیشبینی لازم را در قانون نداشته باشیم، محل تأمل است.
وی افزود:، اما در عین حال معاونت فرهنگی و اجتماعی و به طور ویژه دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی به دلیل اهمیت و ضرورت این امر خطیر با استفاده از ظرفیت بدنه کارشناسی در این میدان عمل شود.
تدوین پیوست فرهنگی احداث خوابگاههای دانشجویان متأهل مبتنی بر نظامنامهی پیوست فرهنگی طرحهای مهم و کلان کشور
تبصره ۵ ماده ۷ قانون، وزارتخانههای علوم و بهداشت را مکلف کرده است تا ظرف مدت ۶ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون، پیوست فرهنگی احداث خوابگاههای متأهلین را مبتنی بر نظامنامه پیوست فرهنگی طرحهای مهم و کلان کشور مصوب ۲۱ فروردین ۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه و با تصویب وزیر به دانشگاههای مرتبط ابلاغ نمایند. بر این اساس کارگروه مذکور در دفتر شکل گرفت.
ذوالفقارزاده همچنین افزود: نظرسنجی از دانشجویان ساکن در خوابگاههای متأهلی در حال انجام است و چند کارگروه دانشجویی در برخی از دانشگاههای دارای خوابگاه متأهلی تشکیل شده است. همچنین از اساتید دانشگاه و صاحبنظران فرهنگی کشور نیز درخواست شده که دیدگاه و نظرات خود را در این موضوع به دبیرخانه تدوین پیوست فرهنگی ارسال نمایند.
ساخت ۴۶۰۰۰ واحد خوابگاه برای اسکان دانشجویان متأهل طی ۴ سال آینده
در ادامه حجتالاسلام محمد صادق جمالی، دبیر کارگروه تدوین پیوست فرهنگی خوابگاههای متأهلین با اشاره به آمار و برنامهی ارائه شده توسط صندوق رفاه دانشجویان گفت: در حال حاضر صرفاً برای تعداد حدود ۲۴۰۰ نفر از دانشجویان متأهل از دانشگاههای دولتی و علوم پزشکی امکان اسکان در خوابگاههای متأهلی وجود دارد که حدود ۱۲۰۰ واحد از آنها متعلق به دانشگاههای دولتی زیر مجموعهی وزارت علوم هستند.
وی ادامه داد: اغلب این خوابگاهها هم دارای فرسودگی و استهلاک بالای ۵۰ درصد هستند و قدمت بیش از ۲۰ سال دارند، با توجه به درخواستهای مکرر و صفهای انتظار سالانه دانشجویان متأهل طبق بررسی و برآوردها حداقل ۴۶۰۰۰ تقاضا برای اسکان دانشجویان متأهل وجود دارد که بناست طی ۴ سال با مشارکت دانشگاهها و صندوق رفاه ساخته شود، تاکنون به دلیل نبود زیرساختهای قانونی و عدم همکاری بانکها، ساخت خوابگاههای متأهلی با رکود مواجه بوده است.
دبیر کارگروه تدوین پیوست فرهنگی خوابگاههای متأهلین تأکید کرد: که لازم است در جانمایی، طراحی نقشه و ساخت خوابگاهها، مؤلفهها و شاخصهای فرهنگی پیشبینی و لحاظ شود. همچنین در نظر گرفتن معماری ایرانی- اسلامی متناسب با اقلیمهای مختلف منطقهای امری ضروری و حیاتی است.
وی همچنین با اشاره به برخی از بخشهای آئیننامههای فعلی واگذاری خوابگاههای دانشجویی به متأهلین مثل «عدم بررسی درخواست دانشجویان متأهل دارای ۳ فرزند یا فرزند بالای ۸ سال» که با هدف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت سازگاری ندارد، خواستار اصلاح آنها شد.
جمالی در ادامه به تشریح نسخهی اولیه طرحواره پیوست فرهنگی خوابگاههای متأهلی پرداخت و به برخی از مؤلفهها و شاخصهای فرهنگی از جمله هویت و معماری ایرانی- اسلامی، اخلاق و تربیت، ایمان و معنویت، دار واسعه، مدیریت محلهای، حفظ حریم خصوصی و … که لازم است در جانمایی، طراحی و ساخت خوابگاهها مورد نظر قرار بگیرد اشاره کرد.
راههای ارتباط با دبیرخانه تدوین پیوست فرهنگی
دبیرخانه تدوین پیوست فرهنگی احداث خوابگاههای دانشجویان متأهل آماده دریافت دریافت هرگونه نظر و پیشنهاد از سوی صاحبنظران، کارشناسان و اساتید دانشگاه و دانشجویان است و صاحب نظران میتوانند با شماره ۰۲۱۸۲۲۳۳۰۵۸ با دبیرخانه تماس حاصل کنند.