به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، مدیریت امور پژوهشی دانشگاه یزد با هدف آگاهی بخشی به داوطلبان و علاقهمندان به تحصیل در این دانشگاه، به ویژه نخبگان یزدی، اقدام به معرفی برخی از توانمندیها و پروژههای تحقیقاتی شاخص این دانشگاه کرده است. در نخستین قسمت از این مجموعه، به معرفی پروژه طراحی و ساخت رادار به عنوان نماد توانمندی اعضای هیئت علمی دانشگاه یزد پرداخته شده است.
استان یزد با استخراج سالانه ۳۵ میلیون تن ماده معدنی در کشور از نظر تنوع ماده معدنی رتبه اول و از نظر ذخیره مواد معدنی رتبه دوم در کشور را دارد و معادن روباز سهم قابل توجهی از این معادن را به خود اختصاص داده است. یکی از مهمترین چالشها در معادن روباز، حرکت شیب و ریزش دیوارههاست که البته امری اجتنابناپذیر است، اما با تدابیر و به کارگیری فنّاوری های نوین میتوان خسارات ناشی از این ریزش را به حداقل رساند. رفتارنگاری حرکات شیب که به اصطلاح مانتیورنیگ معروف است، نقش بسزایی در کنترل خطرات مربوطه داشته و همچنین اطلاعات مفیدی را برای طراحی و پایدارسازی فراهم میسازد. در حال حاضر استفاده از رادار کاملترین و پیشرفتهترین روش رفتارنگاری دیوارههای معادن است.
از آنجا که بسیاری از معادن استان یزد روباز است و جا به جاییهای کوچک روی شیب معادن میتوانند پیش نشانگری برای ریزش گسترده دیوارههای معادن باشند، از این رو مانیتورینگ این جا به جاییهای کوچک میتواند سهم عمدهای در مدیریت ریسکهای ژئوتکنیک در معادن استان داشته باشد؛ لذا ساخت و به کارگیری رادار در استان یزد یکی از ضرورتهای اجرایی استان بوده است که در این راستا قرارداد طراحی و ساخت رادار پایش و نقشه برداری دیوارههای معادن روباز با اعتبار ۷۰ میلیارد ریال با هدف رفع نیازهای با فناوری بالای صنعت و ارتقای ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت از سوی دانشگاه و شرکت سنگ آهن مرکزی منعقد شد.
در این پروژه که از سوی پژوهشکده سامانههای هوشمند و پژوهشکده فناوریهای معدنکاری دانشگاه یزد از سال ۱۴۰۰ اجرایی شده است، ۱۰ عضو هیات علمی از دانشکدههای برق، کامپیوتر و معدن و متالورژی دانشگاه و ۲۰ کارشناس به صورت مستقیم درگیر هستند.
هدف از این پروژه طراحی و ساخت یک سیستم کامل راداری پایش دیواره معدن در باند فرکانسی X است. در یک بخش از این سیستم سیگنال باند X توسط بخش RF و آنتن ارسال میشود و سیگنال برگشتی از دیواره پس از تبدیل به سیگنال دیجتال در بخش الکترونیک دیجیتال سیستم پردازش میشود. اطلاعات خام به دست آمده توسط نرم افزاری که با کاربری معدن نوشته شده نمایش داده میشود و نمودارهای مربوط به جا به جایی نسبی دیواره و سرعت آن ارائه میشود. برای پایش کل سطح دیواره، موقعیت آنتن در راستای افقی و عمودی توسط واحد موقعیت دهی آنتن تنظیم میشود. اطلاعت خام به دست آمده میتواند از سوی یک لینک ارتباطی استاندارد برای نمایش به یک ایستگاه مرکزی ارسال شود. هم اکنون مراحل اجرای این پروژه در میانه راه است. واگذاری طرح پژوهشی با این سطح از فناوری و حساسیت به اعضای هیأت علمی دانشگاه یزد نشان از توان علمی و اعتماد به نفس بالای ایشان است.