به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین درودیان، کارشناس مسائل اقتصادی در سی و نهمین نشست پایان دوره تحکیم وحدت که در دانشگاه الزهراء در حال برگزاری است، گفت: تصویر کلی ما از اقتصاد ایران جنبههای گوناگونی دارد اهمیت همیشگی صادرات منابع یا محصولات منبع پایه و همینطور دسترسی به کالاهای وارداتی در عملکرد اقتصاد و ایران اهمیت داشته است.
وی افزود: واردات کالا قطعاً در هر کشوری صورت میگیرد موضوع واردات و صادرات از مباحث بسیار مهمی است که از حساسیتها و آسیب پذیری بالایی در اقتصاد پایه هر کشور برخوردار است. با این اوصاف ما معیار سنجش اقتصاد را باید بدانیم که بر چه اساسی سنجش کنیم؛ البته بسیاری از اقتصاددانان در کل به این مباحث توجه چندانی نمیکنند و آنچه باعث میشود رفاه انسانها رشد بیشتری داشته باشد در تعاریف انسانی موجود است.
درودیان بیان کرد: انحراف ما در سیاست گذاری اقتصادی در این مسئله است که اقتصاددانان ما به مسائل فرعی توجه میکنند و البته سطح تولید ملی در زمانی در ده سال گذشته ثابت مانده است در دهه ۷۰ و ۸۰ در برهه کوتاهی رشد حاصل میشود، ولی این مسئله مجدد با افول مواجه خواهد شد.
وی اظهار کرد: توسعه بدین معنا است که ما بتوانیم توانمندیهای بالقوه خود را به توانمندیهای بالفعل تبدیل کنیم اگر نتوانیم با فرایندهای اقتصادی خلق ثروت کنیم توسعه حاصل نخواهد شد و پیشرفت نخواهیم داشت. عامل تنگنای اقتصادی کشور در این است که تحریمها به مثابه علت اصلی افول اقتصاد ایران در یک دهه اخیر محسوب میشوند. همچنین میتوان فشارهای ارزی و تنگناهای دسترسی به ارز واردات کالاهای واسطهای و سرمایهای و همچنین تنزل مالیه دولت را ازدیگر عوامل تنگنای اقتصادی کشور در نظر گرفت.
درودیان با بیان اینکه امروز میزان اهمیت آمریکا به خاورمیانه بسیار کاهش پیدا کرده و در برخی مراتب قریب به صفر شده، تصریح کرد: مسئله اساسی اقتصاد ایران فقدان سرمایه داری صنعتی خصوصی، رقابتی، با عاملان پیشگام معدود، غیررانتی و شکل گرفته تحت هدایت دولت است. موفقیتهای اقتصادی ایران به خاطر وجود درآمد نفت است. در یک دهه اخیر تحریمها علت اصلی افول اقتصاد ایران بوده است.
وی اظهار کرد: انحرافی که در نظام فکری و سیاست گذاری اقتصادی داریم این است که که اقتصاددانان شاخصهای فرعی مثل تورم و کسری بودجه را به موضوعات اصلی در اقتصاد تبدیل میکنند.