به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابراهیم متقی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در همایش بین المللی قرن بیست و یکم و جهان عاری از سلطه آمریکا که از سوی مجمع بین المللی اساتید مسلمان دانشگاهها در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، گفت: متاسفانه در ایران فضای کنش تحلیلی، رفتاری و سیاست آمریکا عمدتا در حوزه نظامی بررسی میشود و دانشگاه کمتر به نفوذ سلطه آمریکا میپردازند.
وی به شکل بندیهای قدرت ارتباطی، رسانهای و عبارت سازی در آمریکا اشاره کرد و گفت: موج سوم انقلاب تکنولوژی، ارتباطات، تکنولوژیهای نانو موجب فروپاشی شوروی شد به گونهای که در آن مقطع گورباچف نیز عنوان کرد ما به دلیل عقب ماندگی تکنولوژی قدرت مان کاهش یافته است و این نکتهای است که باید به آن توجه داشت چرا که نتایج اظهارات گورباچف نشان میدهد انگاره تئوری خارج نزدیک اتحادیه شوروی در آن زمان کارکرد خود را از دست داده بود.
متقی گفت: به گفته رهبر معظم انقلاب نیز امروز جهان آمریکایی به یک فرآیند بسیار پیچیده تبدیل شده است و ما امروز باید انگارههای قدرت آمریکا را که زمینه مداخله این کشور را به وجود آورده مورد توجه قرار دهیم. امروز قدرت اعمال سلطه و تحقق اهداف راهبردی آمریکا عمدتا براساس دو مولفه شامل تحولات تکنولوژی و روایت سازی صورت میگیرد. به این صورت که تحولات تکنولوژی و شبکههای آن زمینههای گسست را به وجود میآورد و موجب یک فردگرایی میشود. مضاف بر این روایت سازی را جامعه شبکههای مجازی از سوی بازیگران نیابتی شکل میدهند با این اوصاف براساس تجاربی که آمریکا دارد الگوی رفتاری این کشور این نیست که در خلیج فارس درگیر شود پس ماهیت کنش آمریکا در ارتباط با ما نظامی تاکتیکی نخواهد بود و این مسئله یک نوع از کنش از درون اجتناب ناپذیر کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: اگر احساس ما این باشد که کنش آمریکا در مقابل ما صرفا نظامی است ما در حالت غافلگیری قرار میگیریم. به هر روی ما آن قدر به حوزههای تاکتیکی و سخت افزاری آمریکا پرداخته ایم که نسبت به عرصه عملیات روانی، جنگ روانی، عملیات سازی و شبکههای اجتماعی توجهی نداشته ایم و از این جهت غافلگیر شده ایم.
وی گفت: اگر شناخت دقیق نسبت به رفتارهای یک قدرت بزرگ نداشته باشیم به صورت اجتناب ناپذیری موقعیت ما دچار چالش میشود. به هر روی اندیشمندان سیاسی معتقدند که باید بر استراتژی دشمن غلبه پیدا کرد و رهبر معظم انقلاب نیز گفتند جهاد شناخت مقدم بر جهاد تبیین است.