به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست خبری رونمایی از سالنامه مهاجرتی ایرانی روز سهشنبه ۲۹ آذر برگزار شد.
بهرام صلواتی گفت: آمارهای گردآوری شده حاصل تلاش ۲۰ نفر در مجموعه رصدخانه مهاجرتی ایران به همراه امار نهادهای دیگر است.
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران ادامه داد: این سالنامه در ۱۰ فصل شامل تدوین شده که شامل آخرین داده های وضعیت کیفی و کمی مهاجرت است که یک نسخه چکیده چاپی و یک نسخه کامل به شکل لوح فشرده در اختیار خبرنگاران قرار می گیرد و نسخه کامل نیز تا امروز عصر روی سایت رصدخانه بارگذاری خواهد شد.
وی با اشاره به آمار مهاجرفرستی در سال ۲۰۲۰ افزود: بر اساس آمارهای این سالنامه، در سال ۲۰۲۰ رتبه مهاجرفرستی و مهاجرپذیری ایرانیان در میان کشورهای دنیا به ترتیب ۵۴ و ۲۳ بوده است.
صلواتی تصریح کرد: وضعیت دانشجوپذیری و دانشجو فرستی در کشور تقریبا برابر است ولی در شاخص هایی همچون رقابت پذیری برای استعدادها و فرار مغزها در رتبه های پایین قرار گرفته است.
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران با اشاره به افزوده شدن فصل ۱۰ به سالنامه ۱۴۰۱ گفت: بخش مهاجرت های اقلیمی، بخش مهاجرت کسب و کارها و مهاجرت بر اساس پیمایش های اجتماعی را به این سالنامه اضافه کرده ایم. فصل دهم نیز فصل ارزیابی و حکمرانی مدیریت مهاجرت در کشور است.
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران ادامه داد: از سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۲۱ میلادی به طور متوسط سالی ۸۶ هزار روادید غیرتوریستی صادر شده است، همچنین در ۱۲ سال اخیر ۱۶ هزار روادید تحصیلی، ۱۲ هزار اجازه اقامت کاری به طور متوسط برای ایرانیان در کشورهای مقاصد اصلی یعنی آمریکا، کانادا، انگلیس و اتحادیه اروپا صادر شده است.
صلواتی به صدور روادیدهای خاص برای کسب و کارها برای ایرانیان اشاره کرد و افزود: از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲، در مجموع ۲ هزار روادید استارتاپی و کارآفرینی برای ایرانیان از انگلیس و کانادا صادر شده است.
وی از فقدان همکاری نهادهای مختلف برای کسب داده های مستند سخن گفت و تاکید کرد: این آماری است که بر اساس داده های اصلی احصا کردیم، ممکن است دچار کم شماری شده باشیم، ولی آماری است که می توان به آن استناد کرد و شیوه جمع آوری آن مشخص است.
صلواتی با اشاره به افزایش جمعیت ایرانیان در ترکیه افزود: جمعیت ایرانیان در ترکیه نیز با افزایش ۲۰ درصدی از سال ۲۰۱۶ یعنی ۱۵ هزار و ۵۳۹ نفر به ۱۰۷ هزار و ۶۰۶ هزار نفر رسیده است.
فهیمه بهزادی، دبیر کارگروه مهاجرتهای کاری و اقتصادی و بخش ایرانیان در جهان افزود: وضعیت جمعیتی ایرانیان در خارج از کشور به دلیل آمار مختلف دقیق نیست، در حالی که شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در وزارت امور خارجه، آمار ایرانیان را بیشتر از چهار میلیون نفر بر اساس آمارهای کنسولی اعلام می کنئ، آمارهای سازمان ملل متحد، بانک جهانی و داده های کشورهای مقصد اصلی حدود ۲ میلیون و ۶۲ هزار نفر است.
وی به سرمایه گذاری ایرانیان در ترکیه پرداخت و توضیح داد: ایرانیان در سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۰ به دلیل خرید خانه در ترکیه رتبه اول را کسب کردند، در حالیکه در سال ۲۰۱۹ و حتی قبل از آن، رتبه هشتم یا دهم را داشتند البته روس ها هم در نیمه اول سال ۲۰۲۲ جای ایرانیان در رتبه اول سرمایه گذاری را در ترکیه داشتند که بعد ایرانی ها جایگزین شدند.
دبیر گروه مهاجرت های اقتصادی و کاری رصدخانه مهاجرت خاطرنشان کرد: ایرانیان در سال ۲۰۲۲، حدود سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برای خرید خانه و ۲۲ میلیون دلار برای ثبت شرکت در ترکیه سرمایه گذاری کردند.
رییس رصدخانه مهاجرت ایران در ادامه نشست گفت: آمارها نشان می دهد برای هر فردی حدود ۲ میلیارد دلار در بخش آموزش، سلامت و تحصیل هزینه می شود.
صلواتی ادامه داد: در بخش ویزاهای استارتآپها، در سال ۲۰۲۱ از سوی کانادا تعداد ۸۰ ویزا و از سوی انلگستان ۳۰ ویزا برای استارت آپ های ایرانی صادر شد و ابین تعداد در سال ۲۰۲۲ به ترتیب ۳۰ و ۱۴ ویزا بوده است.