به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر، محسن رحیمی لرکی محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «تحلیل دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) و بهبود عملکرد نیروگاه بزرگ مقیاس دودکش خورشیدی با پیکربندی شیبدار» گفت: با توجه به پتانسیل بالقوه کشور ما در بهرهبردن از انرژی خورشیدی، ایجاد بستر مناسب جهت تولید محصولات از فناوری انرژی خورشیدی ضروری است.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: در آینده نزدیک آب و انرژی، محصولات خورشیدی به عنوان سرمایههای کلیدی به شمار میروند که در حال حاضر سامانههای فتوولتائیک در دنیا به بلوغ رسیده و بطور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است.
وی ادامه داد: نیروگاه دودکش خورشیدی یکی از فناوریهای نسبتا جدید و در عین حال کارآمد انرژی خورشیدی است که با وجود برخی از محدودیتها نظیر بازده پایین تبدیل انرژی، به دلیل سادگی ساختار و عملکرد، هزینه نسبتا کم ساخت و بهرهبرداری، ملاحظات تعمیر و نگهداری و عمرکاری به عنوان یکی از گزینههای مطرح و رقابتپذیر برای تولید توان الکتریکی از انرژی خورشیدی در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی مطرح است.
به گفته وی، هدف اصلی این پروژه ارزیابی عملکرد نیروگاه دودکش خورشیدی تحت تاثیر عوامل محیطی نظیر باد و تابش است.
رحیمی عنوان کرد: بدون شک در ایران با شناسایی مناطق مستعد و مناسب برای احداث چنین نیروگاههایی میتوان گام مهمی در جهت فناوریهای خورشیدی و در نتیجه تأمین انرژی ارزان و باثبات و همچنین کاهش مشکل روزافزون آلودگی هوا برداشت.
وی گفت: از پژوهش حاضر میتوان به عنوان یکی از پژوهشهای کلیدی در صنعت نیروگاهی و فناوریهای تجدیدپذیر نام برد.
وی با اشاره به ادامه این پروژه گفت: ادامه کار کنونی مربوط به ساخت یک پایلوت بزرگ مقیاس و مقایسه عملکرد آن با مدل ارائه شده در پژوهش حاضر خواهد بود.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر در معرفی ویژگیهای طرح گفت: ارائه مدل فنی قابل اطمینان جهت ارزیابی عملکرد پیکربندیهای مختلف نیروگاه دودکش خورشیدی با در نظر گرفتن شرایط مختلف محیطی نظیر تابش و باد محیطی، ارائه آنالیز ابعادی منحصر به فرد برای توسعه نتایج پایلوت آزمایشگاهی به پایلوت واقعی، ارزیابی و ارائه بهینه وضعیت پیکربندی نیروگاه دودکش خورشیدی برای توسعه در مناطق بادخیز از ویژگیهای طرح محسوب میشود.
وی گفت: هزینه احداث این نیروگاه (به خصوص پیکربندی شیبدار) در مقایسه با سایر فناوریهای خورشیدی کمتر بوده و با فناوریهای به بلوغ رسیده تجدیدپذیر نظیر نیروگاه توربین بادی و فتوولتائیک هم تراز است.
به گفته وی، همچنین این نیروگاه نیازمند هیچگونه آب مصرفی در چرخه اصلی یا به عنوان سیال خنککاری نبوده و در مقایسه با نیروگاههای تجدیدپذیر و خورشیدی دیگر نیز مزیت نسبی دارد.
وی ادامه داد: نیروگاههای متوسط مقیاس و بزرگ مقیاس دودکش خورشیدی اعم از ثابت، شناور و یا شیبدار (ساخته شده بر روی ناهمواریهای آفتابگیر سرزمینی)، سامانههای تهویه طبیعی ساختمانیهای مسکونی، تجاری و صنعتی، سامانههای هیبرید خورشیدی با فتوولتائیک از کاربردهای این پروژه هستند.
گفتنی است:استاد راهنمای پروژه حسینی ابرده، حسن رحیم زاده از هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و استاد مشاور آن حمید سرلک از اعضای هیات علمی دانشگاه فنی دانمارک بوده اند. بخشهایی از این پژوهش با همکاری دانشگاه فنی دانمارک اجرا گردیده و ایده پژوهش حاضر بسیار مورد استقبال مرکز پژوهشهای انرژیهای تجدیدپذیر دانمارک قرار گرفته است.