به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، شفافیت مسئلهای است که در سالهای اخیر ناظر به بخشهای مختلف حکمرانی کشور مطرح شده است و از سوی سیاستگذاران یکی از مهمترین معیارهای حکمرانی خوب تلقی میشود.
معمولا وقتی صحبت از شفافیت میکنیم ناخودآگاه ذهنها به سمت شفافیت آرای نمایندگان مجلس میرود، اما مقوله شفافیت میتواند حتی در کوچکترین واحدهای تقسیمات کشوری نیز مطرح و اجرایی شود.
یکی از دسته بندیهای مهم شفافیت، شفافیت در نهادهای شهری به مانند شورای شهر و شهرداریهاست؛ شهرداری به عبارتی یک نهاد عمومی غیردولتی است و با زندگی روزمره مردم سروکار دارد از طرفی طی سالهای اخیر درآمدها و هزینهها، امضاهای طلایی، مجوزات، آرای کمیسیون ماده ۵ و ۱۰۰، صورت جلسهها و نکات دیگری همواره مورد سوال افکار عمومی بوده است و در برخی از شهرداریهای تخلفاتی ذیل این موارد رخ داده است.
به همین دلیل اصل شفافیت در شوراهای شهر و شهرداریها اهمیت خاصی دارد هر چند که در سطح خرد حکمرانی مطرح میشود، اما میتواند الگوی خوبی برای شفافیت در حوزههای کلان باشد.
شفافیت در بسیاری از شهرهای بزرگ و پرجمعیت انجام شده است به عنوان مثال شهرداری تهران در سامانهای تمامی معاملات، امور شهرسازی، منابع انسان، پژوهشها و مطالعات و... را در اختیار شهروندان قرار داده است البته در بخش قراردادها به دلیل تعداد بالای قراردادهای سطح شهر صرفا قراردادهای بالای ۲۵۰ میلیون تومان در سامانه بارگذاری میشود.
شهرداری کرمان نیز یکی ازکاملترین سامانههای شفافیت شهرداری را در اختیار دارد و این سامانه را تحت عنوان «از شما چه پنهون!» بالا آورده است که در این سامانه حتی حقوق و مزایا و هدایای کارمندان نیز منتشر میشود.
سعید شعرباف، شهردار کرمان در گفتگویی که در برنامه دادستان با خبرگزاری دانشجو داشت با اشاره سامانه شفافیت شهرداری کرمان بیان کرد: بیشتر فسادها در ساختار شهرداریها به سمت قراردادها، ترک تشریفات و پروندههای حقوقی کلان، پروندههای ماده ۱۰۰ و شهرسازی حرکت میکند، اما جایی که بیشترین ممانعت از شفافیت صورت میگیرد جایی است که ثروت و قدرت در آن جریان دارد؛ لذا بنابر تجربه زیرساختی را برای انتشار فیش حقوقی تمامی کارکنان شهرداری کرمان ایجاد کردم و به عبارتی ما برای اولین بار توانستیم ماده ۲۶ قانون برنامه توسعه که مجموعهای از ارگانهای دولتی را مجبور میکرد حقوق و مزایای کارمندان خود را منتشر کنند، عملیاتی کنیم.
همچنین شهرداری سیرجان نیز از شهرهایی است که شفافیت در پروژهها و مصوبات شورا را به صورت کامل بارگذاری میکند و از شهرهای شفاف به شمار میرود.
اما نکته اصلی در این گزارش این است که به تازگی اکثریت شهرهای شهرستان سیرجان به جرگه شهرهای شفاف پیوسته اند و در این شهرهای کوچک و کم جمعیت نیز سامانهها شفافیت برقرار شده است و اگر در دو شهر دیگر سیرجان نیز شفافیت اجرا شود؛ شهرستان سیرجان به عنوان اولین شهرستانی در کشور میشود که همه شهرهای آن شفاف هستند.
به عبارتی دیگر از ۷ شهرِ شهرستان سیرجان، ۵ شهر یعنی نجف شهر، پاریز، خواجوشهر، زیدآباد و سیرجان شفافیت را اجرایی کردند و اگر دو شهر باقیمانده دیگر یعنی بَلوَرد و هماشهر هم شفاف شوند شهرستان سیرجان در این حوزه به عنوان اولین شهرستان شفاف در کشور شناخته میشود.
اسماعیل صفورایی پاریزی، شهردار نجف شهر در گفتگو با خبرگزاری دانشجو در برنامه دادستان با اشاره به شفافیت در این شهر بیان کرد: کلیه مسائل مالی و بودجه مانند عوارض، تفریغ بودجه، حوزههای متمم و مسائلی که متعلق به شهرداری در سایتی که در معرض عموم قرار دارد بارگذاری خواهد شد.
وی افزود: موضوع شفافیت چند صباحی است که راه اندازی شده است و مردم باور ندارند که شفافیت چه آثاری دارد و اگر این موضوع برای همه روشن شود و مردم به راحتی از سامانه بازدید کنند قطعا هر روز برای مردم شناخت خوبی از مدیران به وجود میآید و اعتماد بیشتری به مردم خواهند داشت.
مجتبی محمودآبادی، شهردار خواجوشهر نیز درباره شفافیت در این شهرداری در برنامه دادستان خبرگزاری دانشجو تصریح کرد: از اسفند سال گذشته شهرداریهای شهر سیرجان تصمیم به این کار گرفتند و مجموعه شهرداری مایل به شفافیت بود، در واقع وقتی شفافیت به طور کامل صورت بگیرد اعتماد مردم بیشتر جلب میشود به همین دلیل سال گذشته تمام مصوبات و درآمد و هزینهها و صورت جلسهها را جمع آوری کردیم.
شهردار خواجوشهر اضافه کرد: در ابتدا شهرداری خواجوشهر مهمترین کاری که انجام داده است بارگذاری سال ۱۴۰۱ است و هر روز که میگذرد سعی میکنیم که به روزرسانی سایت انجام شود و سعی میکنیم اطلاعات سالهای گذشته که مربوط به شهرداران قبلی است را بارگذاری کنیم.
بیشتر بخوانید:
موج شفافیت شهرداریها به شهر زیدآباد سیرجان رسید
همچنین پیگیریهای خبرنگار ما نیز حاکی از این است که شفافیت در این دو شهر نیز تا حد خوبی پیش رفته است و طراحی و بالاآوردن سامانه تنها مانع باقیمانده برای شفافیت در این دو شهر است.
سجاد سعیدی نسب، دبیر مجمع مطالبهگران شهرستان سیرجان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با اشاره شکل گیری شفافیت در این شهرستان گفت: بحث شفافیت در شهرستان به یک سال و نیم پیش برمیگردد که شورای جدید تشکیل شد و قرار بود شهردار جدید انتخاب شود و ما بحث شفافیت را از رئیس جدید شورای شهر سیرجان پیگیری کردیم و قرار شد که پیگیر سامانه شفافیت شهرداری سیرجان باشند.
دبیر مجمع مطالبهگران شهرستان سیرجان ادامه داد: بعد از انتخاب پیگیری سامانه شفافیت شهرداری سیرجان شروع کردیم با تک تک شوراهای شهرهای اقماری سیرجان برای بحث سامانه شفافیت صحبت کردیم و در جلسهای تجمیعی با فرماندار سیرجان قرار بر این شد تمامی شهرهای شهرستان سامانه شفافیت را ایجاد کنند.
وی اظهار کرد: از آن مدت تا الان ۸ ماهی گذشته است و ۵ شهر خواجو شهر، پاریز، نجف شهر، سیرجان و زیدآباد هم این سامانه را راه اندازی کرد؛ هفته گذشته هم با شهردار و شورای هماشهر صحبت داشتیم که خداروشکر این شهر هم پای کار آمدند و به زودی این شهر هم سامانه شفافیت را راه اندازی خواهد کرد، شهردار بَلوَرد هم با این قضیه موافق هستند، اما مسئله نیروی فنی سامانه است و قرار است به زودی در این شهر هم این اتفاق بیفتد.
سجاد سعیدی نسب عنوان کرد: گام شفافیت قرار نیست صرفا در شهرداریها تمام شود و به زودی به صورت جدی پیگیر نماینده مجلس سیرجان میشویم که هنوز به سامانه شفافیت مجلس نپیوستند و بعد از آن پیگیر هستیم که شرکتهای صنعتی و معدنی در حوزه مسئولیتهای اجتماعی پروژه شفافیت را داشته باشند.
بحث شفافیت در شهرهای کوچک بسیار دارای اهمیت است و مواردی که در این گزارش ذکر شد مربوط به شهرهایی است که میتوانند الگوی بیش از ۶۰۰ شهر کوچک در کشور باشند و اجرای شفافیت در این شهرهای کوچک میتواند آمار معیارهای حکمرانی خوب را در کشور افزایش دهند.