به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدحسن نامی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور روز جمعه ۲۸ مهر ۱۴۰۲ در آغاز کنفرانس آسیایی کاهش خطر بلایا (۲۰۲۳) در شهر دوشنبه تاجیکستان مراتب قدردانی خود را به دولت تاجیکستان و همچنین دبیرخانه سازمان آسیایی کاهش خطر بلایای طبیعی برای سازماندهی این رویداد، که نقطه عطفی در جهت ارزیابی پیشرفتهای گذشته و همچنین شناسایی شکافهای فعلی است، اعلام کرد و گفت: تمایل دارم، در این فرصت مراتب همدردی خود و هیئت همراه را نسبت به ملت فلسطین بویژه مردم بیگناه غزه که جان و زیر ساختهای حیاتی آنها زیر بمباران شدید اشغالگران است اعلام نمایم.
نامی افزود، جمهوری اسلامی ایران، اجرای چارچوب سندای (چارچوب سندای مهمترین راهبرد کاهش خطرپذیری بلایای سازمان ملل متحد برای یک دوره ۱۵ ساله است که در سومین کنفرانس جهانی سازمان ملل متحد در شهر سندای کشور ژاپن، در ۱۸ مارس سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید) و اولویتها و اهداف مندرج در این سند را به عنوان یکی از مهمترین مبانی پیشبرد راهبردهای ملی خود برای افزایش تابآوری، آمادگی و همچنین مقابله با بلایای طبیعی، تعریف و تبیین کرده است.
معاون وزیر کشور افزود، ما بر این باور هستیم که هدف (اف)، و هشت شاخص ذیل آن در چهارچوب سندای که خواستار تقویت اساسی و پایدار همکاریهای بین المللی برای کشورهای در حال توسعه است، بارزترین بخش در این سند بوده و بهتر از هر معیار دیگری نشانگر تشریک مساعی دولتها می باشد. در این راستا، ما از ابتکار دبیرکل که در خصوص ایجاد سیستمهای هشدار زودهنگام برای همه کشورها فراخوان داده است، استقبال نموده و بدین وسیله آمادگی خود را برای کمک به دبیرخانه و همچنین همسایگان خود در منطقه در حصول به این هدف اعلام میکنیم.
وی گفت، همچنین در خصوص اقدامات کشورم برای افزایش همکاریهای بین المللی در راستای مدیریت بحران شایان ذکر است بگویم که بر اساس قطعنامههای شورای اقتصادی و اجتماعی منطقه آسیا و اقیانوسیه (اسکپ)، مرکز توسعه مدیریت اطلاعات بلایا آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) به عنوان یکی از نهادهای منطقهای قاره ای در زمینه کاهش خطرپذیری مخاطرات طبیعی فعالیت و نقش آفرینی میکند. این مرکز بر اساس قطعنامههای صدرالاشاره در سال ۲۰۱۸ با میزبانی دولت جمهوری اسلامی ایران در تهران تأسیس شده است.
نامی تاکید کرد: ما معتقدیم که اپدیم میتواند نقش مهمی در کمک به منطقه در تلاش برای دستیابی به سیستمهای هشدار اولیه فراگیر از طریق ایجاد پورتال تابآوری آسیا-اقیانوسیه داشته باشد.
وی با اشاره به فعالیتهای مرکز اپدیم، در ایران گفت؛ جمهوری اسلامی ایران از طریق پلتفرمهای مختلف ایجاد شده توسط کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، توانسته است بستر لازم برای انتقال تجارب و اشتراک تواناییها را با سایر کشورهای عضو به وجود آورده و در مسیر ظرفیتسازی برای تمامی اعضاء سازمان تسهیلگری نماید.
رییس هیئت اعزامی ایران به کنفرانس در ادامه افزود، ورود سامانههای بارشی کم سابقه درسال ۲۰۱۹، موجب طغیان رودخانه ها، وقوع سیل، آبگرفتگی، لغزش زمین در بسیاری از مناطق کشور گردید که با آمادگی کامل دستگاهها و اطلاع رسانی اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی به مردم مدیریت شد؛ لذا ایجاد و تقویت سامانههای هشدار سریع مخاطرات از جمله سیل میتواند در کاهش و مدیریت ریسک بویژه در شرایط و دوران تغییرات آب و هوایی، بسیار موثر باشد.
نامی مدیریت موفق بحرانهای ناشی از سوانح طبیعی را نیازمند بهره گیری از همه ظرفیتها و ابزارهای موجود بخصوص استفاده از فناوریهای نوین و مدیریت هوشمند برشمرد و گفت؛ در این راستا اقدامات متعددی در کشور انجام شده که میتوان به مدیریت ریسک آتش سوزی جنگلها و مراتع با استفاده از تکنولوژی سنجش از دور اشاره کرد که درصورت نیاز میتوان تجربیات را برای کشورهایی که دچار مشکلات آتش سوزی متعدد هستند به اشتراک بگذاریم و همچنین پردازش زمینهای کشاورزی در حوزه کشت، سرمازدگی و خشکسالی که به صورت هوشمند از طریق تلفن همراه کشاورزان و باغداران از شرایط پیش رو آگاه شده و اقدامات مورد نیازی که میبایستی انجام شود به آنها اعلام میگردد.
معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور یاد آور شد؛ سال گذشته جمهوری اسلامی ایران با برگزاری "رویداد ایران قوی" ضمن فراهم سازی زیرساختی با محوریت رشد و توسعه دانش بنیان ایرانی مدیریت بحران، افتخار میزبانی از ۱۰۰۰ محصول فناورانه از ۳۰ کشور جهان را داشت، به همین منظور امسال نیز من و همکارانم در سازمان مدیریت بحران ایران در نظر داریم رویداد فنی مذکور را برای ایجاد پل ارتباطی بهتر بین شرکتهای دانش بنیان ایرانی و سیاستگذاران حوزه مدیریت بحران برگزار نماییم و از شما جهت شرکت در این نشست و حضور نمایشگاههای جانبی آن دعوت می نمایم.
محمدحسن نامی در پایان سخنرانی خود با اشاره و توجه به این واقعیت که منطقه آسیا و اقیانوسیه آسیبپذیرترین قاره جهان در شرایط بحران است گفت؛ ما ۳۰ برابر بیشتر از دیگران در اروپا و دو برابر بیشتر از افرادی که در آفریقا زندگی می کنند، در معرض آسیب مخاطرات طبیعی هستیم و به طور طبیعی انتظار می رود که منطقه آسیا و اقیانوسیه در ایجاد سامانههای «هماهنگ»، «فرامرزی» و «فراگیر» هشدار اولیه جهان در جهان پیشگام بوده و استقرار این مهم را در دستور کار خود قرار دهد. در عین حال با توجه به اهداف و ماموریت مرکز آسیایی کاهش بلایا از جمله ارتقا تاب آوری کشورهای عضو، آمادگی میزبانی جمهوری اسلامی ایران جهت برگزاری دورههای آموزشی منطقهای به منظور ظرفیت سازی، استفاده از رویههای برتر منطقهای و ارتقا همکاری منطقهای برای پاسخ به ریسکهای فرامرزی از جمله گرد و غبار و مدیریت آب را اعلام مینمایم.