نگین صدری زاده، روانشناس کودک در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو پیرامون موضوع استرس نوجوانان گفت: استرس در نوجوانان به شدت فراگیر است و اولین نکتهای که به عنوان بزرگسال باید به آن توجه کرد این است که فقط فرزند ما نیست که درگیر استرس است. وجود فضای مجازی، مدرسه، جامعه و گروه دوستان به همراه تجربه تغییرات هورمونی هم چالشهای مضاعفی برای نوجوانان ایجاد میکند.
وی افزود: ما به عنوان بزرگسال علاوه بر آگاهی به شرایط باید نسبت به نوجوانان همدلتر و شنوندهتر باشیم. نوجوانان وقتی درگیر استرس میشوند یک سری علائم دارند که بعضی از این علائم روحیست، مثل کسلی و ناامیدی و برخی رفتارهای تهاجمی و گرفتن تصمیمات عجولانه و ... که شما به عنوان والدین باید این نشانهها را جدی بگیرید و حس امنیت واطمینان خاطر را به آنها بدهید که میتوانند درباره هر موضوعی با شما صحبت کنند.
نگین صدری زاده در رابطه با فعالیتهایی که باعث کاهش استرس نوجوانان میشود ادامه داد: حتی غذاهایی که نوجوانان مصرف میکنند در کاهش یا افزایش استرس آنها موثر است. فست فودها خود باعث افزایش استرس در نوجوانن میشوند. خواب کافی از عوامل موثر در کاهش استرس است و نوجوانانی که خواب کافی و منظمی ندارند بیشتر در معرض استرس هستند. فعالیتهای بدنی مثل پیاده روی و انواع ورزشهایی که جسم را درگیر میکنند (ترجیها ورزشهای غیر رقابتی) باعث کاهش استرس نوجوانان میشوند.
این روانشناس درباره مزمن شدن استرسها و اضطرابها اذعان داشت: برای جلوگیری از مزمن شدن استرسها بارها تجربه این را داشتیم که استرس و بیماریهای روان تنی سهم بزرگی دربرخی مشکلات در بزرگسالی دارد، از جمله معده درد و سرگیجه و سردرد که اینها صرفا آسیبهایی هستند که دیده میشوند و آسیبهای ته نشین شدهای که تا بزرگسالی به همراه ما هستند از تبعات دیگر استرس هستند. استرس به همین اندازه فراگیر و خطرناک است. بزرگترین دلیل استرس، احساس شرم و ترس است که این احساس در خانواده تشدید میشود.
وی افزود: پدر یا مادرانی که خود دچار احساس نقص و شرم هستند این احساس را به راحتی به فرزند خود منتقل میکنند که در کنار این احساسات کمال گرایی هم قرار میگیرد که همیشه میخواهیم بهترین باشیم و از فرزندان خود هم همین انتظار را داریم که در خانواده، در مدرسه و در جامعه بهترین باشند؛ که در نتیجه این رفتار فرزند ما فکر میکند که فقط در صورتی دیده میشود که عالی و برتر باشد که این مسئله باعث میشود که نوجوان فشار روانی زیادی را تجربه کند.
دکتر صدری زاده در آخر اضافه کرد: تجربه ثابت کرده، عمر شادی برای بزرگترین دستاوردها و موفقیتها برای انسان ۲ هفته است، اما یادگیری مهارتهایی مثل مهارت تفکرانتقادی، تفکر خلاق، مهارت تصمیم گیری و اینگونه مهارتها اگر در فرزندان ما نهادینه شود بسیار ارزشمند است.