به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، لیبراسیون دربارۀ حملات مداوم موشکی و پهپادی گروههای مقاومت منطقه به پایگاههای آمریکایی در سوریه و عراق نوشت: این حملات، عملیات تلافیجویانۀ تهران در پاسخ به حمایت واشنگتن از اسرائیل در جنگ جاری غزه است. بهرغم احتیاطهای مداوم واشنگتن، حملات موشکی و پهپادی به پایگاههای آمریکا در منطقه، خطر برافروخته شدن آتش جنگ در کل منطقه به ویژه در شرایط حاضر را در بر دارد.
از هفتم اکتبر گذشته و حملۀ غافلگیرانۀ حماس به اسرائیل، دست کم ٥٦ حملۀ پهپادی و موشکی به پایگاههای آمریکا در عراق و سوریه انجام گرفته که در نتیجۀ آنها حدود ٦٠ سرباز آمریکایی زخمی شدهاند. عاملان این حملات همگی در گروه جدیدالتاسیسی به نام سازمان «مقاومت اسلامی در عراق» ساماندهی شدهاند. گروههایی از این دست که از تهران فرمان میبرند تاکنون مسئولیت ٧٣ حمله به پایگاههای آمریکایی در منطقه را برعهده گرفتهاند. در پس گروه «مقاومت اسلامی در عراق» گروههای وابسته به حکومت اسلامی ایران نهفتهاند که همگی از دستورات راهبردی تهران تبعیت میکنند و همگی نابودی نفوذ غرب در خاورمیانه را در دستور کار دارند. حملات این گروهها از ایران هماهنگ میشود، هر چند این گروهها استقلال عمل خود را حفظ میکنند.
جمهوری اسلامی ایران نمیتواند علناً مسئولیت این حملات خصمانه را برعهده بگیرد، به همین خاطر، گروههای نامرئی نظیر سازمان «مقاومت اسلامی در عراق» تشکیل میشود تا مسئولیت حملات صورت گرفته را برعهده بگیرند. هدف همگی این گروهها کشتن سربازان آمریکایی است تا فشار افکار عمومی برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از خاورمیانه را در پی داشته باشد. خود وزارت دفاع آمریکا نیز در واکنشاش خویشتنداری از خود نشان میدهد و به همین خاطر تاکنون به ٥٦ حملۀ پهپادی و موشکی رسماً سه بار پاسخ داده است.
برای آمریکا، پاسخگویی به حملات ایران به یک معادله بسیار پیچیده تبدیل شده است:، زیرا نه میتواند مواضع خود را در منطقه رها کند، آنهم در زمانی که متحدش، اسرائیل، درگیر جنگ است و با خطر رویارویی نظامی در چند جبهه روبهرو است؛ و نه با قدرت آتش سنگین پاسخ ایران را بدهد، زیرا، این امر آتش جنگ در منطقه را شعلهور میکند و خروج اضطراری آمریکا از منطقه را در پی خواهد داشت. به گفتۀ پژوهشگر فرانسوی، آرتور کنه، آمریکا نمیتواند با یک کابل جدید در عراق و سوریه مواجه شود. ما در زمانهای زندگی میکنیم که در آن کسی اعلام جنگ نمیکند، بلکه تدریجاً به سمت جنگ سُر میخورد.
در همین حال، خبرگزاری رویترز در تحلیلی نوشت: جنگ در خاورمیانه و انتخابات آمریکا، دست بایدن را در قبال پیشرفت برنامۀ اتمی ایران بستهاند.
رویترز مینویسد: آمریکا و متحدانش از این پس از دامنۀ عمل بسیار محدودی برای متوقف کردن برنامۀ اتمی ایران برخوردارند. به استناد به یک گزارش محرمانۀ آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران از این پس از حجم کافی اورانیوم غنی شده (با غلظت شصت درصد) برخوردار است.
یک دیپلمات ارشد اروپایی به رویترز گفته است که نوعی بیتحرّکی و انفعال به ویژه در دولت آمریکا در قبال برنامۀ اتمی ایران وجود دارد، زیرا رهبران آمریکا نمیخواهند در وضعیت کنونی منطقه، نفت روی آتش بریزند.
به نوشتۀ رویترز، مذاکرات احتمالی میان ایران و آمریکا برای دستیابی به تفاهم برای کاستن از دامنۀ فعالیتهای هستهای ایران مستلزم عقبنشینیهایی از سوی واشنگتن نظیر تعدیل تحریمهای بینالمللی علیه حکومت تهران است. چنین سازشی از سوی آمریکا غیرممکن است به ویژه پس از حملۀ هفتم اکتبر حماس به اسرائیل و واکنش نظامی اسرائیل علیه حماس در نوار غزه.
به موازات جنگ جاری میان اسرائیل و حماس، شبه نظامیان همسو با حکومت ایران دهها حملۀ موشکی و پهپادی به مواضع ارتش آمریکا در عراق و سوریه انجام دادهاند. از این گذشته، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که قرار است نوامبر سال آینده برگزار شود دست جو بایدن، را بسته است به ویژه این که حریف اصلی او در انتخابات آتی دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه است، که قادر است از کوچکترین تفاهم میان بایدن و حکومت ایران به عنوان نقطه ضعف حریف انتخاباتی خود استفاده کند.
آمریکا و سه متحد اروپایی آن - فرانسه، بریتانیا و آلمان - خواهند کوشید در اجلاس آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مجدداً بر پروندۀ ایران متمرکز شوند، اما، بعید است که آنان برای پیشگیری از تشدید و توسعۀ دامنۀ جنگ در خاورمیانه اینبار بکوشند قطعنامۀ تازهای علیه ایران به تصویب برسانند.
رویتزر سپس به نقل از دو دیپلمات اروپایی افزود در ماههای پیش رو به جز حمایت از تلاشهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برای تقویت نظارت بر برنامۀ اتمی ایران، اقدام دیگری میّسر نخواهد بود. در این میان، ایران به غنیسازی اورانیوم همچنان ادامه خواهد داد.