به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، بر پایه آمارهای اداره کل هواشناسی خراسان شمالی؛ استان شاهد بارندگیهای مناسبی در بهار امسال بود و بارش باران در قریب به اتفاق ایستگاههای هواشناسی استان ثبت شد و انتظار این میرفت که سدها با منبع ذخیره آبی مناسبی مواجه باشند، اما عملا اینگونه نبوده و همچنان در انتظار آب هستند.
افزایش بارندگیها هرچند تاثیری بر سدهای خراسانشمالی نگذاشت، اما موجب خوشنودی و رضایت کشاورزان شد که البته این خوشحالی در برخی نقاط استان با واردشدن خسارت ۳۹ میلیاردی به باغات و سرمازدگی آنها از بین رفت.
به گزارش خبرگزاری دانشجو از خراسانشمالی، بارندگیهای اخیر در استان مردم را نسبت به ذخایر آبی در سال جاری خوشبین کرد، اما آمار سدهای خراسانشمالی حرف دیگری میزند.
افزایش میزان بارندگیها
مهری هاشمی، رئیس اداره پیشبینی هواشناسی خراسان شمالی گفت: میزان بارش در خراسان شمالی طی سال آبی جاری به نسبت سال گذشته ۴۲ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: این میزان نسبت به دوره آماری شش درصد کاهش داشته است که نشان میدهد همچنان با کمبود بارندگی به نسبت دراز مدت مواجه هستیم.
مظاهر عظیمزاده، رئیس اداره پیشبینی هواشناسی خراسانشمالی بارندگیهای اخیر استان را بیسابقه میداند و میگوید: در آخرین بارندگی که رخ داد در ایستگاه کلات اسفراین ۳۵.۶ میلیمتر بارش به ثبت رسید.
وی همچنین با تاکید بر مطلوب بودن بارندگی در سایر نقاط خراسانشمالی خاطرنشان میکند: ایستگاه سنخواست جاجرم با ۳۳.۷ میلیمتر بارش و ایستگاه زیدآباد شیروان نیز با ۳۰.۴ میلیمتر بارش، آمار خوبی از بارندگی را در روزهای اخیر به ثبت رساندند در حالی که در سال گذشته این مقدار ۱۱ میلیمتر بود.
بیتاثیری بارندگی در پر کردن سدها
خراسان شمالی هشت سد و ۱۱ بند انحرافی دارد و توان ذخایر آبی سدهای استان ۲۳۴ میلیون مترمکعب است ضمن اینکه ۳۲ تشکل در پایاب این سدها فعال هستند و این منابع آبی سهم مهمی بر توسعه بخش کشاورزی ایفا میکنند.
وحید واسطه، معاون آبمنطقهای خراسانشمالی بارندگیهای اخیر را در افزایش حجم مخزن سدهای استان بی تاثیر میداند و میگوید: در مجموع بارشهای اخیر، ۵۱۰ هزار مترمکعب آب وارد سدهای استان شدهاست و بیشتر روانآب ایجاد شده بر اثر بارندگی در مناطق خارج از حوضه آبریز سدها بوده و در سایر بخشها نیز بارندگی روی داده در استان به صورت ملایم بوده است.
وی در ادامه آماری از وضعیت مخازن آبی استان میدهد: تنها ۲۲ درصد از حجم مخازن سدهای استان آب دارد و ۷۸ درصد آن خالیاست که این نشان میدهد حجم مخازن آبی در استان نسبت به سال گذشته کمتر شدهاست.
واسطه، بارندگیهای امسال را نسبت به سال قبل مطلوب، اما نسبت به آمار بلندمدت کمتر میداند و میگوید: میزان بارندگی از ابتدای سال آبی تا کنون بر اساس اطلاعات ثبت شده در ایستگاههای شرکت آب منطقهای، حدود ۲۱۰ میلیمتر بوده که در مقایسه با بارندگی میانگین بلند مدت استان که حدود ۲۲۰ میلیمتر بوده، حدود ۴ درصد کمتر است.
به نظر میرسد روانآبهای ایجاد شده در سطح استان، آنچنان کارایی لازم برای هدایت و کنترل آب به مخازن سدها را ندارند و باعث هدررفت آب میشوند.
کمبود ذخایر آبی در استان، اهمیت ویژه مردم به صرفهجویی و مدیریتی متفاوت را از جان مسؤلین میطلبد.
بارندگیها عامل رشد کشاورزی در استان
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.
محمد محمدزاده، رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در مورد بارشهای بهاره امسال اظهار کرد: بارندگی بهاره امسال مناسب بود و بارشهای اخیر موجب سیراب شدن مزارع و رسیدن رطوبت نسبی به دشتها و کشتزارها شد.
محمدزاده بارندگی فصل بهار را به دلیل تاثیر مطلوب بر رشد گیاهان و تعدیل دمای هوا برای کشاورزی بسیار مثبت دانست و افزود: این بارش به ویژه برای کشتزارهای غلات گندم، جو و دانههای روغنی کلزا مفیدتر بوده و رطوبت مورد نیاز کشتزارها برای یک هفته تا ۱۰ روز را تامین کرده است.
وی بیان کرد: بارش به موقع و در حد مطلوب میتواند دوره رشد ریشه و ساقه گیاهان را تسریع کند که متعاقب آن هرچه شاخص سطح سبز گیاه بالا رود میزان دریافت نور خورشید نیز افزایش یافته و بر میزان باردهی غلات افزوده میشود.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی ادامه داد: اگرچه سرمای ۱۰ اردیبهشت ماه سال جاری هشت هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال به بخش باغی شهرستانهای شیروان، فاروج و راز و جرگلان خسارت زد، ولی میزان بارشها و کشاورزی خوب امسال جبران این خسارتها را خواهد کرد.
خسارت ۳۹ میلیاردی سیلاب به کشاورزی خراسانشمالی
محمدجواد تشکری، رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: خسارات تگرگ و سیلاب پانزدهم اردیبهشت به مزارع و باغهای استان ۳۹ میلیارد تومان برآورد شد.
براساس ارزیابی سازمان جهاد کشاورزی استان، خسارات وارده به بخش باغی و زراعی شهرستانهای بجنورد، اسفراین، بجنورد، جاجرم ۳۹ میلیارد تومان است که بیشترین خسارت در سنخواست از توابع شهرستان جاجرم به میزان ۲۵ میلیارد تومان گزارش شد.
تشکری با تأکید بر اینکه بیمه کشاورزی تنها و موثرترین روشی است که دولت میتواند از طریق آن برای جبران بخشی از خسارتها به کشاورزان و باغداران کمک کند، گفت: همچنین ۵۸ کیلومتر از جادههای بین مزارع ۲۰ تا ۳۰ درصد خسارت وارد شده است.
رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی استان در ادامه از خسارت سیل به ۱۴ کانال و استخر وآب بند و ۵ رشته قنات در اسفراین و چهار واحد دامپروری نیز خبرداد.