به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: مقاومت عاشورایی به عنوان نمادی از ایستادگی در برابر ظلم و حمایت از مظلومان در تاریخ شناخته میشود. اربعین حسینی در این میان حرکتی مردمی برای زنده نگهداشتن آرمانها و مفاهیم است.
پیادهروی اربعین، یکی از بزرگترین اجتماعات بشری است که هر ساله میلیونها عاشق و مشتاق را از سراسر جهان به سوی کربلای معلا میکشاند. این حرکت عظیم، صرفاً یک زیارت مذهبی نیست، بلکه پدیده ای چند بعدی است که ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حتی اقتصادی آن قابل بررسی است.
این مفاهیم الهامبخش بسیاری از جنبشهای عدالتطلبانه و مقاومت در سراسر جهان هستند. نسبت این مفاهیم با دفاع از مظلومان در غزه و قیام دانشجویان در اروپا و آمریکا گواه اثرگذاری و ثمربخشی پیاده روی اربعین است که صدای قدمهای حسینی در راه آزادگی را در گوش عالم پیچانده است.
اربعین با مهر مردم زنده است
بدون شک زنده ماندن محرم و آیین اربعین نه با خرج ثروت بلکه با مهر ملت و ساختار مردمنهاد آن است که تا امروز پابرجا مانده است. جوانان و جریان دانشجویی نیز نقش مهم و مؤثری در برپایی این مراسم حسینی دارد.
در میان جمعیت عظیم اربعینی، حضور پرشور دانشجویان به عنوان نسلی نو، جلوهای خاص به این حرکت بخشیده است. دانشجویان با انرژی، شور و نشاط جوانی خود، نقش مؤثری در برگزاری هرچه باشکوهتر این مراسم ایفا میکنند.
۱۰۰ هزار دانشجو برای اربعین ثبتنام کردهاند/ ۵۶ موکب دانشگاهی در ایران و عراق خدمات ارائه میدهند
خدمترسانی ۲۱ هزار نفری دانشجویان به زائران اربعین با پویش «در مدار حبیب» برای سومین سال متوالی
پیادهروی اربعین: زیارتی فراتر از مرزها
با حضور جمعیت چند ده میلیونی زائران حسینی که تا این لحظه بالغ بر ۲۱ میلیون نفر اعلام شده است، هیچ سازمان دولتی نیست که بتواند از پس خدمترسانی و مدیریت تمام جوانب این آیین جهانی برآید مگر آنکه مردم خودجوش پای کار بیایند و تا امروز نیز چنین بوده است.
حضور جوانان و دانشجویان در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، و سیاسی نمود پیدا میکند و میتواند به تقویت و گسترش پیامهای عاشورایی در سطح جامعه و بینالملل کمک کند.
دانشجویان پیشگام ترویج و نشر فرهنگ عاشورا
برگزاری نشستها و کارگاههای آموزشی: جریان دانشجویی توانسته است از طریق برگزاری جلسات و کارگاههای آموزشی نه صرفا در دانشگاهها و مراکز علمی، بلکه در مسیر اربعین و همراه با مردم به ترویج معارف عاشورایی و ارزشهای قیام امام حسین (ع) بپردازد.
دانشجویان به عنوان قشر تحصیلکرده و آگاه جامعه، نقش مهمی در تبیین مفاهیم عاشورا و فرهنگ حسینی دارند. آنها با زبان ساده و شیوا، به همسالان و سایر زائران، آموزههای عاشورا را آموزش میدهند و آنها را با فلسفه قیام امام حسین (ع) آشنا میکنند.
موکب مجازی تولید و انتشار محتوا: دانشجویان در مواکبی که پربا کردهاند با تولید مقالات، بروشورها و محتوای چندرسانهای در خصوص فلسفه اربعین و پیامهای آن، نقش مؤثری در افزایش آگاهی عمومی ایفا میکنند. دانشجویان با استفاده از شبکههای اجتماعی و سایر رسانهها، به تبلیغ و ترویج فرهنگ عاشورا در میان نسل جوان میپردازند.
هماهنگی و مشارکت در پیادهروی اربعین: جریان دانشجویی توانسته است با سازماندهی و مدیریت دانشجویانی که عازم کربلا هستند، به زائران کمک کند تا ضمن برخورداری از امکانات و لوازم مورد نیاز با شرایط و معنویت این مراسم از نزدیک آشنا شوند.
برای خدماتدهی به زائران دانشجویان با شرکت در موکبها و ارائه خدمات مختلف از جمله با پویش «در مدار حبیب» به زائران، نقش فعالی در این مراسم ایفا میکنند.
دیپلماسی اربعین و تبیین فلسفه بینالمللی عاشورا
جریان دانشجویی میتواند از طریق ارتباط با دانشجویان و جوانان کشورهای دیگر که در مراسم اربعین شرکت میکنند، به تقویت روابط فرهنگی و مذهبی میان ملتها کمک کند. دانشجویان با برگزاری نشستها و کنفرانسهای بینالمللی در موضوعات مرتبط با اربعین، به تبادل نظر و ترویج پیامهای جهانی عاشورا کمک کنند.
کربلا طریق الاقصی: موکب دانشجویی دانشگاه امام صادق، غرفه جهان اسلام را با محور فلسطین تشکیل داد و فعالیت خود را با برگزاری تریبون آزاد در مسیر پیاده روی اربعین به اجرا گذاشت
یک نمونه از کنشگری بینالمللی دانشجویان، حرکتی است که جمعی از دانشجویان دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، الزهرا (س)، امام صادق (ع)، شهید مطهری، صنعتی اصفهان و فردوسی مشهد انجام دادند.
آنها طوماری در خصوص اربعین خطاب به اساتید آمریکایی و دعوت از آنها برای تجربه بزرگترین راهپیمایی جهان در ۲۰۲۴ تهیه کردند و هر دقیقه بر تعداد امضای دانشجویان در حال اضافه شدن است.
دانشجویان؛ پیشقراولان خدمترسانی
یکی از بارزترین نقشهای دانشجویان در پیادهروی اربعین، خدمترسانی داوطلبانه به زائران است. آنها در موکبهای مختلف، به عنوان آشپز، خدمتگزار، پزشک، مترجم و... فعالیت میکنند و با تمام وجود به زائران خدمت میکنند. این اقدام، علاوه بر اینکه به زائران کمک میکند، فرصتی برای دانشجویان فراهم میکند تا روحیه ایثار و فداکاری را در خود تقویت کنند.
بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو برای اربعین امسال ثبت نام کردهاند که از این تعداد حدود ۲۱ هزار نفر تحت عنوان پویش «در مدار حبیب» و دیگر دانشجویان در ۵۰ موکب دانشگاهی به ارائه خدمت به زائرین پرداختند.
دانشجویان با ایدههای نو و خلاقانه خود، به بهبود کیفیت خدماترسانی در موکبها کمک میکنند. آنها با استفاده از فناوریهای نوین، به طراحی و ساخت تجهیزات جدید و کارآمد برای موکبها میپردازند. همچنین، دانشجویان با برگزاری برنامههای فرهنگی و هنری متنوع، به ایجاد شور و نشاط در میان زائران کمک میکنند.
دانشجویان به عنوان نسل آیندهساز، نقش بسیار مهمی در حفظ و گسترش فرهنگ عاشورا ایفا میکنند. حضور پرشور آنها در پیادهروی اربعین، این حرکت عظیم را به یک رویداد بینظیر و ماندگار تبدیل کرده است. امید است که با تداوم این حضور، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر فرهنگ عاشورا در جامعه باشیم.