به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مدیر دبیرخانه جشنواره فجر، احد صادقی، اخیراً اعلام کرده است که بخش خصوصی در جشنواره چهل و سوم سهم زیادی خواهد داشت و از سوی دیگر، تاکید ویژهای بر ژانر اجتماعی در نظر گرفته شده است. این در حالی است که طی سالهای گذشته، یکی از انتقادهای اصلی به جشنواره فیلم فجر، کمبود فیلمهای اجتماعی و عدم حضور بخش خصوصی به اندازه کافی بوده است. حالا با این رویکرد جدید، به نظر میرسد که جشنواره فجر ۴۳ در پی آن است تا همزمان با پرداختن به مسائل اجتماعی، تنوعی از آثار را به سینماگران و تماشاگران ارائه دهد.
با نزدیک شدن به زمان برگزاری این جشنواره، شاهد تغییراتی در ترکیب آثار متقاضیان هستیم. تا کنون ۱۰۵ فیلم برای حضور در جشنواره فجر اعلام آمادگی کردهاند که از این میان، ۵۲ اثر اجتماعی، ۱۰ فیلم کمدی، ۵ فیلم کودک و نوجوان، و ۱۰ فیلم دفاع مقدس، از جمله آثار مهمی هستند که برای رقابت در جشنواره چهل و سوم آماده شدهاند.
با توجه به اعلام صادقی، جشنواره فیلم فجر امسال دو تغییر اساسی در بدنه خود خواهد داشت. بودجه بندی آثار در ژانر های مختلف امسال این چنین دچار تحول شد که بخش عمده ای از آثار به فیلم های اجتماعی اختصاص یافتند و نیز تعداد آثار فیلم ها در ژانر کمدی نیز نسبت به سال های گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
تجربه ثابت کرده مردم توجه ویژه ای به فیلم های اجتماعی دارند و تا کنون نیز فیلم های اجتماعی در جشنواره فجر به خوبی دیده شده است. « بی بدن» ، «علفزار» ، «صحنه زنی» ، «شنای پروانه» ، «متری شیش و نیم» و... از دسته فیلم های اجتماعی سال های اخیر بودند که توجه های بسیاری را به خود جلب کردند. این که در جشنواره فجر امسال تمرکز خود را بر این فیلم ها گذاشته است، نشان می دهد درحال نزدیک کردن آثار تولیدی به زائقه مردم است که در نهایت با توجه ویژه ای که به این فیلم ها می شود به طور ناخواسته جشنواره فجر نیز رونق بیشتری نسبت به سال های گذشته پیدا می کند.
این موضوع در خصوص فیلم های کمدی نیز صدق می کند، در حال حاضر پرفروش ترین فیلم های گیشه سینما به فیلم هایی با ژانر کمدی اختصاص دارد ؛ جشنواره فجر امسال هم با افزایش آثار خود به 10 اثر کمدی در جشنواره نگاه ویژه ای به این ژانر محبوب کرده است.
غافلگیری چهل و سومین دوره جشنواره فجر این گونه است که فیلم های اجتماعی و کمدی به دلیل محبوبیت ژانری به رونق جشنواره نیز کمک شایانی می کنند. کما این که حضور بخش خصوصی در جشنواره امسال بیشتر خواهد بود و پیش بینی می شود بیشتر سرمایه گذاری های بخش خصوصی بر فیلم های کمدی باشد که همین موضوع به سود جشنواره تمام می شود.
برخی از اسامی مطرح سینما برای حضور در جشنواره فجر ۴۳ اعلام آمادگی کردهاند. به ویژه فیلمهای «موسی» از ابراهیم حاتمیکیا، «نام من مینا» از فریدون جیرانی و «بت» از حمید نعمتالله، در کنار پروژههای تازهای، چون «باد سرد شمالی» به کارگردانی هومن به منش و همکاری دوباره پیمان معادی و لیلا حاتمی، به شدت مورد توجه قرار گرفتهاند. این آثار نه تنها از نظر کیفی، بلکه از نظر مضمون نیز میتوانند فضاهای تازهای در سینمای ایران ایجاد کنند.
اما امسال چه خواهد شد؟
با وجود تمامی پیشبینیها و انتظارات از جشنواره فیلم فجر امسال، باید به یاد داشت که این جشنواره همیشه با چالشهایی همراه بوده است. از جمله نقدهایی که به این رویداد وارد است، توجه بیش از حد به مسائل سیاسی و کمتوجهی به تنوع ژانرها بوده است. حالا که فیلمهای اجتماعی به عنوان محور اصلی جشنواره مطرح شدهاند، باید دید که آیا جشنواره فجر ۴۳ میتواند تمام انتظارات را برآورده کند و در عین حال، فضای سینمای ایران را به سوی تنوع و خلق آثار خلاقانه سوق دهد یا خیر؟
جشنواره سال های گذشته با مشکلات شدید بودجه همراه بود، امسال با تمرکز بر بخش خصوصی سعی دارد این مشکلات را پشت سر بگذارد!
خبرنگار مهلا رنجبران