به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده که روز دوشنبه رسماً کار خود را آغاز کرده، بامداد امروز، سهشنبه اعلام کرد که به دنبال پایان دادن به درگیری در اوکراین در سریعترین زمان ممکن خواهد بود. وی هنگام ورود به دفتر بیضی شکل کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما تلاش خواهیم کرد تا این مناقشه را هرچه سریعتر حل کنیم.»
ترامپ همچنین یادآور شد که به زودی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه گفتوگو خواهد کرد. وی افزود: «بیشتر مردم فکر میکردند این درگیری در عرض یک هفته پایان مییابد. من فکر میکنم برای پوتین بسیار خوب خواهد شد که این درگیری را پایان دهد.»
وی تاکید کرد که قصد دارد در کوتاهترین زمان ممکن با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دیدار کند.
رئیسجمهور جدید ایالات متحده همچنین در پاسخ به سوالی درباره وعدهاش برای حلوفصل درگیری اوکراین در نخستین روز ریاستجمهوری گفت: «تنها نیمی از روز گذشته است، من هنوز نیمه دوم روز را دارم. ولی مسلماً ما میخواهیم این کار را هرچه سریعتر انجام دهیم.»
وی تأکید کرد که چنین درگیریای اصلاً نباید در اوکراین رخ میداد.
دونالد ترامپ همچنین بعید ندانست که رژیم تحریمهای ضدروسی تا زمان پایان درگیری در اوکراین حفظ شود. وی در پاسخ به سوالی درباره دورنمای حفظ تحریمها علیه روسیه به خبرنگاران گفت: «تحریمها یا تعرفهها... من فکر میکنم کلمه "تعرفهها" بسیار بهتر باشد، زیرا ارزش دلار شما را تقویت میکند. به نظر من، تعرفهها موثرتر هستند.»
ضمن اینکه ترامپ در سخنرانی مراسم تحلیف خود بهعنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور ایالات متحده در کنگره، هیچ اشارهای به روسیه و اوکراین نکرد. موضوع اصلی سخنان رئیسجمهور منتخب، مشکلات داخلی کشور و تقویت حفاظت از مرزهای آمریکا بود. وی مدعی شد که قدرت ایالات متحده میتواند «به تمامی جنگها پایان دهد» و وحدت جهانی را تضمین کند.
روز گذشته روزنامه «دیلی میل» به نقل از منابع خود در دولت جدید کاخ سفید گزارش داد که دونالد ترامپ قصد دارد فرمانی را امضا کند که کمکهای واشنگتن به دیگر کشورها، از جمله اوکراین، را ممنوع میکند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده بامداد امروز، در بدو ورود خود به دفتر بیضی شکل در گفتوگو با خبرنگاران از این مسئله انتقاد کرد که این کشور ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از اعضای ناتو برای حمایت از اوکراین هزینه کرده است.
وی گفت: «ناتو باید ۵ درصد از هزینهها را پرداخت کند. ما در جنگ اوکراین ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از ناتو هزینه کردهایم. این خندهدار است، زیرا این جنگ تأثیر بسیار بیشتری بر آنها دارد. بین ما و اوکراین یک اقیانوس وجود دارد، اما ما ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از ناتو برای اوکراین هزینه کردهایم؛ بنابراین آنها باید بیشتر هزینه کنند... و باید این پرداخت را برابر کنند.»
رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که با بازگشت او به کاخ سفید، دیگر کشورها قادر نخواهند بود از ایالات متحده بهرهبرداری کنند. وی گفت: «همه تلاش میکنند از ایالات متحده سوءاستفاده کنند. اما دیگر این اتفاق نخواهد افتاد.»
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز دوشنبه در جلسه خود با اعضای دائمی شورای امنیت این کشور اعلام کرد که روسیه برای گفتوگو با دولت جدید رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، درباره بحران اوکراین آمادگی دارد.
وی در این نشست گفت: «ما برای گفتوگو با دولت جدید آمریکا درباره بحران اوکراین آمادهایم. مسئله اصلی این است که دلایل اصلی بحران را برطرف کنیم.»
پوتین همچنین یادآور شد که هدف از حلوفصل این بحران، ایجاد صلح پایدار است که بر اساس احترام به منافع قانونی تمامی مردم منطقه باشد، نه یک آتشبس کوتاهمدت که فرصتی برای تجدید قوای ارتش اوکراین باشد.
وی تأکید کرد که روسیه تمایل ترامپ و تیمش برای احیای مجدد ارتباط مستقیم با روسیه را که توسط دولت پیشین آمریکا قطع شده بود، مشاهده میکند. پوتین همچنین به اظهارات ترامپ درباره جلوگیری از وقوع جنگ جهانی سوم اشاره کرد و از این تلاش استقبال کرد. وی افزود: «انتخاب رئیسجمهور ایالات متحده را به آغاز کارش تبریک میگوییم.»
رئیسجمهور روسیه تأکید کرد که کشورش هرگز از گفتوگو با آمریکا امتناع نکرده و همیشه آماده حفظ روابط عادی با هر دولت آمریکایی بوده است.
پیش از این شبکه تلویزیونی «سیانان» به نقل از منابع خود گزارش داد که ترامپ دستور داده تا ظرف چند روز آینده، مکالمهای تلفنی با پوتین ترتیب داده شود. گفته میشود که یکی از اهداف این گفتوگو، برنامهریزی برای دیدار حضوری رهبران آمریکا و روسیه در ماههای آینده خواهد بود تا بطور حضوری درباره پایان دادن به بحران اوکراین مذاکره کنند.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه معتقد است که نباید انتظار داشت درگیری نظامی در اوکراین به سرعت به پایان برسد، آنگونه که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، وعده داده است.
ماکرون گفت: «صلح و امنیت در اروپا بدون حضور اروپاییها و بدون مذاکره میان آنها امکانپذیر نیست.»
وی معتقد است که این درگیری مسلحانه «نه فردا و نه پسفردا به پایان نخواهد رسید.» ماکرون همچنین از متحدان اروپایی خواست که تأمین مالی کییف را ادامه دهند.
رئیسجمهور فرانسه افزود: «وظیفه امروز این است که به اوکراین ابزار لازم برای بقا و ورود به هرگونه مذاکرات آتی از موضع قدرت را بدهیم. وظیفه فردا، زمانی که اقدامات نظامی متوقف شود، این خواهد بود که به اوکراین ضمانتهایی ارائه دهیم که مانع از بازگشت درگیری به خاک این کشور شود و همچنین ضمانتهایی برای امنیت خودمان فراهم کنیم.»
مایک والتز، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ شب گذشته اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای انجام مذاکرات به منظور پایان دادن به درگیری اوکراین آمادگی دارد.
وی این مطلب را در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی آمریکایی «CBS News» بیان کرده و گفت: «در واقع، زلنسکی حتی همین اکنون حاضر است وارد اتاق شده و بگوید: "ما آمادهایم با شما، رئیسجمهور ترامپ، برای متوقف کردن این درگیری همکاری کنیم".»
مشاور امنیت ملی ترامپ همچنین افزود که رئیسجمهور آینده ایالات متحده مصمم است تا هرچه زودتر به درگیری اوکراین پایان دهد. به گفته والتز، در حال حاضر دولت ترامپ بر روی مسائل مربوط به سازماندهی مذاکرات بین طرفین درگیری کار میکند، از جمله اینکه چه کسانی باید پای میز مذاکره بنشینند، این کار چگونه انجام شود و چارچوب توافق احتمالی چه خواهد بود.
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان تأکید کرد که اتحادیه اروپا نباید روی امکان پیروزی نیروهای غربی و رژه پیروزمندانه آنها در میدان سرخ مسکو حساب باز کند.
وی روز دوشنبه در کنفرانسی که به بررسی نتایج ریاست کشورش بر شورای اتحادیه اروپا در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ اختصاص داشت، گفت: «آیا واقعاً فکر میکنیم که سربازان ما تحت پرچم اتحادیه اروپا در میدان سرخ مسکو رژه خواهند رفت؟ اگر چنین فکر مضحکی نداریم، باید کانالهای دیپلماتیک را برای مذاکرات باز نگه داریم.»
اوربان همچنین هشدار داد که در صورت وقوع جنگ در اروپا، همه طرفها متحمل خسارت خواهند شد. اوربان افزود که بحران اوکراین باید در سریعترین زمان ممکن حل شود و یادآور شد که مجارستان با هدف حل این بحران مأموریت صلحآمیزی را آغاز کرده است.
نخست وزیر مجارستان پیشتر، در دسامبر ۲۰۲۴ نیز اذعان کرده بود که شرایط در اوکراین تغییر کرده و با وجود شکست مأموریت صلحآمیز مجارستان، بسیاری از کشورها اکنون درباره صلح صحبت میکنند. وی تأکید کرد که این مأموریت به دلیل عدم تحقق اهداف اولیه، موفقیتی نداشته، اما اشاره کرد که بسیاری از کشورها باز هم از آغاز «جهانی جدید» سخن میگویند.
اوربان در ماه اکتبر نیز اطمینان داده بود که اوکراین نمیتواند در میدان نبرد روسیه را شکست دهد و برای نجات جان سربازان خود باید راه ارتباطی را باز گذاشته و برقراری آتشبس برای این کشور ضروری است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، پس از مذاکرات روز دوشنبه خود با روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی در آنکارا، اعلام کرد که قصد دارد با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در خصوص تأمین گاز طبیعی روسیه برای اسلواکی گفتوگو کند.
اردوغان با اشاره به اینکه اوکراین جریان انتقال گاز به اسلواکی را متوقف کرده، پیشنهاد داد که این کشور برای تأمین مجدد گاز خود با روسیه توافق کند. وی گفت: «با کمک خدا این گام را برخواهیم داشت و من رضایت نخستوزیر فیتسو را برای کمک به این امر دریافت کردهام. وزیر امور خارجه من (هاکان فیدان) با (سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه) مذاکرات اولیه را انجام خواهد داد. من نیز طی همین هفته با جناب آقای پوتین درباره این موضوع صحبت خواهم کرد.»
اردوغان همچنین اعلام کرد که وزارت امور خارجه ترکیه به گفتوگوها درباره امکان ازسرگیری کریدور غلات ادامه میدهد. وی با اشاره به اینکه از طریق این کریدور در دریای سیاه، حدود ۳۰ میلیون تن محصولات کشاورزی صادر شده است، اضافه کرد که پوتین، بهجای صادرات غلات به کشورهای اتحادیه اروپا، به درستی ترجیح داده تا این محصولات را به کشورهای فقیر در قاره آفریقا ارسال کند.
روسیه قادر خواهد بود داراییهای کشورهای غیردوست را که بهصورت غیرموجه اموال روسیه را مصادره کردهاند، توقیف کند. این تغییرات قرار است در قانونی ثبت شود که متن آن قبلاً با بانک مرکزی، وزارت دارایی، وزارت توسعه اقتصادی و وزارت امور خارجه روسیه هماهنگ شده است.
این موضوع از اسناد مربوط به کمیسیون دولتی قانونگذاری بدست آمده است. به گفته منابع خبری، این کمیسیون هفته آینده این ابتکار را بررسی خواهد کرد.
این ابتکار برای اجرای فرمان رئیسجمهور روسیه در تاریخ ۲۳ مه ۲۰۲۴ تهیه شده است. این فرمان روشی را برای جبران خسارتهای وارد شده به روسیه به دلیل اقدامات غیردوستانه ایالات متحده تعیین میکند.
بر اساس اسناد ارائهشده به کمیسیون، داراییهای خارجی میتوانند به مالکیت دولت فدراسیون روسیه منتقل شوند. فهرست این داراییها توسط کمیسیون دولتی سرمایهگذاری خارجی تهیه خواهد شد. ارزش اموال مصادرهشده نیز طبق روشی ویژه تعیین میشود، اما تصمیمگیری در مورد آن از طریق دادگاههای داوری انجام خواهد شد و فرآیند اجرای آن مشابه سایر رویههای مصادره خواهد بود.
آلکسی چرنیشوف، وزیر اتحاد ملی اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که کییف قصد دارد در آلمان مراکزی برای بازگشت پناهجویان اوکراینی ایجاد کند.
به گفته وی، این مراکز که با نام Unity Hubs (مراکز اتحاد) شناخته میشوند، به اوکراینیهایی که قصد بازگشت به کشور دارند، در زمینه یافتن شغل، مسکن و دسترسی به آموزش کمک خواهند کرد.
این مقام اوکراینی هفته گذشته در افتتاح یکی از این مراکز در برلین مشارکت داشت. وی افزود: «تعداد قابلتوجهی از اوکراینیها بهطور جدی بازگشت به کشور را بررسی میکنند.»
چرنیشوف تأکید کرد که اوکراین بهویژه به متخصصانی در حوزههای تولید دفاعی، انرژی و بازسازی نیاز مبرم دارد. به گفته او، این بخشها برای کشور بسیار حیاتی هستند. وی همچنین وعده داد که کارگران این حوزهها که به کشور بازمیگردند، از خدمت نظامی معاف خواهند شد.
چرنیشوف در اوایل ماه ژانویه گفته بود که کییف فرآیند بازگشت شهروندان اوکراینی مقیم خارج را آغاز کرده است. وی مدعی شد که هیچ اقدام اجباری برای این بازگشت اعمال نخواهد شد.
طبق اطلاعات وزیر اتحاد ملی اوکراین، در حال حاضر ۲۰ تا ۲۵ میلیون شهروند اوکراینی در خارج از کشور و اکثراً در کشورهای اروپایی زندگی میکنند.
در دسامبر سال گذشته، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، از پناهجویان اوکراینی خواست که فعالانه به دنبال کار در آلمان باشند، چرا که در غیر این صورت به کشور خود بازگردند. او همچنین از برنامه ایجاد یک اداره اوکراینی در آلمان برای هماهنگی مسائل مربوط به پناهجویان خبر داده بود.