به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ علی صفری، دبیر گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، در مصاحبهای با Ariana News در برنامه تحول، به بررسی دقیق تحولات جنگ غزه و چالشهایی که طرح ترامپ برای حل مسئله فلسطین با آنها مواجه خواهد شد، پرداخت. صفری ضمن تحلیل عملیاتهای اخیر حماس و شکستهای مکرر رژیم صهیونیستی، به بیان چالشهای منطقهای و بینالمللی طرح جدید رئیسجمهور سابق آمریکا پرداخت.
علی صفری در ابتدا به تشریح تحولات جنگ غزه پس از عملیات ۷ اکتبر پرداخت و گفت: «بعد از عملیات ۷ اکتبر و موفقیت حماس در غافلگیری اسرائیل، امریکاییها با تمام توان تسلیحاتی و اطلاعاتی از رژیم صهیونیستی حمایت کردند. هدف اصلی آنها این بود که به زعم خودشان حماس را در غزه نابود کنند یا از بین ببرند.»
وی افزود: «اما شاهد هستیم که یک سال و اندی از این جنگ میگذرد و با توافق آتشبس که چند هفته قبل منعقد شد، عملاً دستگاههای اطلاعاتی شاباک و ارتش رژیم صهیونیستی پرچم سفید خودشان را در برابر حماس بالا بردند. یعنی گفتند ما از طریق جنگ نمیتوانیم اولاً اسرای خودمان را آزاد بکنیم و ثانیاً به حماس ضربه بزنیم و یا حماس را نابود بکنیم.»
صفری در توضیح شکستهای رژیم اسرائیل در این جنگ افزود: «وقتی که اسرائیل این شکست اطلاعاتی را پذیرفت، این دومین شکست اطلاعاتی برای اسرائیل بود. اولین شکست اطلاعاتی زمانی بود که نیروهای حماس در ۷ اکتبر اسرائیل را غافلگیر کردند، و بعد از آن، پس از یک سال و اندی جنگ، عدم توفیق اسرائیل در آزادسازی اسرا و رسیدن به اهداف نظامیاش، آنها را به یک راهکار دیپلماتیک و سیاسی و توافق آتشبس سوق داد.»
علی صفری در تحلیل خود از طرح ترامپ برای حل مسئله فلسطین، به سه سطح چالش اساسی اشاره کرد:
صفری در توضیح مقاومت فلسطینیها گفت: «مردم فلسطین به هیچوجه از سرزمین خود نمیگذرند و هیچ طرحی قادر نخواهد بود که آنها را از خانههایشان اخراج کند. اگر اینها بخواهند بپذیرند که خانه و زندگی خودشان را بگذارند، اصلاً مسئله به نام فلسطین و دعوای ۸۰ ساله وجود نداشت.»وی در ادامه با اشاره به ضربالمثل «آزموده را آزمودن خطاست»، بیان کرد: «چیزی که یک بار امتحان شده و به نتیجه نرسیده، نمیتوان آن را دوباره به کار برد. طرح ترامپ در واقع دنباله همان تلاشهاست که قبلاً شکست خورده است.»
صفری در ادامه به چالشهایی که کشورهای منطقهای با پذیرش پناهندگان فلسطینی ممکن است با آن روبهرو شوند اشاره کرد و گفت: «کشورهایی مانند مصر و اردن که از نظر اقتصادی با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکنند، پذیرش پناهندگان فلسطینی میتواند ثبات امنیتی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.» وی افزود: «مصر که در مجاورت باریکه غزه قرار دارد، با ورود این مهاجران، به دلیل مشکلات اقتصادی و امنیتی خود، قطعا با بحرانهای جدیدی مواجه خواهد شد.»
صفری تاکید کرد که طرح ترامپ در سطح بینالمللی با چالشهای حقوقی جدی روبهرو خواهد شد. او گفت: «ما میدانیم که این اقدام نقض آشکار کنوانسیون چهارم ژنو، ماده ۴۹ و اساسنامه روم است. هرگونه تغییر در ترکیب جمعیتی فلسطین نقض این کنوانسیونها است و پیگیری این مسئله در مجامع بینالمللی برای آمریکا و اسرائیل تبعات حقوقی خواهد داشت.»
علی صفری در ادامه به تجربیات تاریخی اشاره کرد و گفت: «ما میدانیم که در سال ۱۹۶۷ فلسطینیها از کرانه باختری و غزه اخراج شدند، اما این اقدام نه تنها موجب حل مسئله فلسطین نشد بلکه مشکلات جدیدی برای کشورهای همسایه به وجود آورد. به عنوان مثال، پس از این اقدام، کشورهای همسایه مانند اردن با بحران امنیتی روبهرو شدند که باعث جنگ سپتامبر سیاه در دهه ۱۹۷۰ شد.»
وی افزود: «اگر طرح ترامپ اجرایی شود، این بار نیز ضریب امنیتی کشورهای همسایه فلسطین به خطر خواهد افتاد و ممکن است اقدامات رادیکالتری در منطقه به وقوع بپیوندد.»
صفری در پایان اشاره کرد که طرح ترامپ، علاوه بر تبعات حقوقی و منطقهای، تاثیرات سیاسی زیادی در سطح جهانی خواهد داشت. او گفت: «همانطور که اشاره کردید، در طول جنگهای گذشته هر زمانی که قطعنامهای علیه رژیم صهیونیستی صادر میشد، آمریکا تنها کشوری بود که این قطعنامهها را وتو میکرد. این مسئله باعث شد که آمریکا در سطح جهانی وجهه منفی پیدا کند.»
وی در ادامه افزود: «این وجهه منفی در میان رایدهندگان آمریکایی به ویژه در ایالتهایی که مسلمانان زیادی دارند، تأثیرگذار خواهد بود. مثلا در ایالت میشیگان، دولت بایدن در انتخابات شکستهای جدی خورد.»