به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ ایالات متحده و روسیه روز سهشنبه در ریاض توافق کردند که تلاشهای خود را برای پایان دادن به جنگ در اوکراین ادامه دهند. این خبر را یک مقام آمریکایی اعلام کرد، در حالی که کییف و متحدان اروپایی آن با نگرانی اوضاع را دنبال میکردند و مسکو نیز یک خواسته جدید و مهم را مطرح کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، اعلام کرد که دو طرف توافق کردند «تیمهای عالیرتبهای را تعیین کنند تا هرچه زودتر مسیر پایان دادن به این درگیری را بهگونهای که پایدار، ماندگار و مورد قبول همه طرفها باشد، آغاز کنند.»
یوری اوشاکوف، مذاکرهکننده روسی، پس از بیش از چهار ساعت مذاکرات به خبرنگاران گفت: "گفتوگویی بسیار جدی درباره تمام مسائلی که قصد داشتیم به آنها بپردازیم انجام شد."
اوکراین و رهبران اروپایی نگراناند که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، توافقی شتابزده انجام دهد که منافع امنیتی آنها را نادیده بگیرد، مسکو را به دلیل تهاجمش پاداش دهد و به پوتین اجازه دهد که در آینده اوکراین یا سایر کشورها را تهدید کند.
روسیه موضع سختگرانهای در مذاکرات ریاض اتخاذ کرد. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در مسکو به خبرنگاران گفت: "عدم عضویت اوکراین در ناتو کافی نیست" و این ائتلاف باید پا را فراتر بگذارد و وعدهای که در اجلاس ۲۰۰۸ بخارست داده بودند -مبنی بر عضویت آینده کییف در ناتو- پس بگیرند.
او هشدار داد: "در غیر این صورت، این مسئله همچنان جو اروپا را مسموم خواهد کرد."
تاکنون، واکنشی از سوی اوکراین، اعضای ناتو یا ایالات متحده نسبت به این اظهارات منتشر نشده است. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، بارها تأکید کرده که عضویت در ناتو تنها راه تضمین حاکمیت و استقلال اوکراین در برابر همسایه هستهایاش است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، تامی بروس، در بیانیهای گفت: «رئیسجمهور ترامپ میخواهد به کشتار پایان دهد. ایالات متحده به دنبال صلح است و از قدرت خود در جهان برای گرد هم آوردن کشورها استفاده میکند. ترامپ تنها رهبری در جهان است که میتواند اوکراین و روسیه را متقاعد به توافق کند.»
او همچنین تأکید کرد که دو طرف برای حل "نقاط اختلاف" در روابط دوجانبه مشورت خواهند کرد. کرملین در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، روابط روسیه و آمریکا را 'زیر صفر' توصیف کرده بود.
اوشاکوف، مذاکرهکننده روسی، به نقل از خبرگزاری اینترفاکس گفت که در این مذاکرات شرایط برگزاری دیداری بین ترامپ و پوتین مورد بحث قرار گرفته، اما احتمال برگزاری این دیدار در هفته آینده را کم دانست.
منتقدان میگویند که تیم ترامپ، با رد امکان عضویت اوکراین در ناتو و اعلام اینکه بازپسگیری تمام اراضی از دسترفته برای کییف یک توهم است، پیشاپیش امتیازات بزرگی به روسیه داده است. اما مقامات آمریکایی میگویند که آنها صرفاً واقعیت را پذیرفتهاند.
اوکراین تأکید دارد که هیچ توافق صلحی نباید بدون مشارکت این کشورانجام شود. زلنسکی هفته گذشته گفت: «ما بهعنوان یک کشور مستقل، بهسادگی قادر نخواهیم بود هیچ توافقی را بدون حضور خودمان بپذیریم.»