به گزارش گروه بینالملل خبرگزارش دانشجو؛ شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا این امکان را برای رژیم اسرائیل فراهم کردهاند که با بهرهگیری گسترده از هوش مصنوعی و رایانش ابری، افراد مظنون به فعالیتهای مسلحانه را در غزه و لبنان شناسایی و هدف قرار دهد. اما در کنار این موضوع، شمار غیرنظامیان کشتهشده نیز به طور چشمگیری افزایش یافته است، که این مسئله نگرانیهایی را در مورد نقش فناوریهای پیشرفته در افزایش تلفات انسانی ایجاد کرده است.
بر اساس گزارش اختصاصی «آسوشیتد پرس»، ارتشها سالهاست که برای توسعه سلاحهای خودکار پیشرفته از شرکتهای خصوصی فناوری کمک میگیرند. اما آنچه که در جنگهای اخیر رژیم اسرائیل رخ داده، نمونهای بیسابقه محسوب میشود، زیرا مدلهای هوش مصنوعی تجاری که در ابتدا برای اهداف غیرنظامی طراحی شده بودند، مستقیماً در میدان جنگ مورد استفاده قرار گرفتهاند.
ارتش رژیم اسرائیل از هوش مصنوعی برای پردازش دادههای اطلاعاتی عظیم، مکالمات شنودشده و تصاویر ماهوارهای بهره میبرد تا الگوهای مشکوک را شناسایی و تحرکات مخالفان خود را ردیابی کند. طبق تحقیقات «آسوشیتد پرس»، پس از حمله غیرمنتظره نیروهای حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، استفاده از فناوریهای ارائهشده توسط مایکروسافت و اوپنایآی (OpenAI) در رژیم اسرائیل به شدت افزایش یافت.
این تحقیقات همچنین خطاهای احتمالی این سیستمها، از جمله مشکلات ناشی از دادههای معیوب یا الگوریتمهای نادرست را افشا کرده است. گزارش مذکور بر اساس اسناد داخلی، دادههای استخراجشده و مصاحبههای اختصاصی با مقامات سابق و فعلی رژیم اسرائیل و کارکنان این شرکتها تهیه شده است.
پس از حملهای که منجر به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر و گروگانگیری بیش از ۲۵۰ نفر شد، رژیم اسرائیل اعلام کرد که هدف اصلیاش نابودی حماس است. ارتش این رژیم هوش مصنوعی را «عامل تغییر» در سرعت دستیابی به اهداف نظامی خود معرفی کرده است.
اما از آغاز حملات تاکنون، بیش از ۵۰ هزار نفر در غزه و لبنان کشته شدهاند و حدود ۷۰ درصد از زیرساختهای غزه تخریب شدهاند.
هایدی خلف، دانشمند ارشد هوش مصنوعی در موسسه «AI Now» و مهندس پیشین ایمنی در اوپنایآی، در اینباره گفت:«این اولین تأیید رسمی است که نشان میدهد مدلهای تجاری هوش مصنوعی مستقیماً در جنگ استفاده شدهاند و این موضوع پیامدهای بزرگی برای آینده جنگهای فناورانه خواهد داشت.»
با شدت گرفتن درگیریها، رژیم اسرائیل بیش از پیش به هوش مصنوعی و رایانش ابری وابسته شده است. طبق اطلاعات موجود، مایکروسافت همکاری گستردهای با ارتش این رژیم دارد که ریشه در چندین دهه گذشته دارد.
طبق اسناد ارائهشده توسط راشیلی دیمبینسکی، افسر ارشد فناوری اطلاعات ارتش رژیم اسرائیل، پس از حمله ۷ اکتبر، زیرساختهای داخلی این رژیم دچار کمبود ظرفیت پردازشی شدند و نیاز به سرویسهای ابری خارجی بهشدت افزایش یافت.
در یکی از ارائههای او، لوگوهای «مایکروسافت آژور» (Azure)، «گوگل کلاد» (Google Cloud) و «آمازون وب سرویسز» (AWS) در پسزمینه نمایش داده شدند، در حالی که او توضیح میداد چگونه هوش مصنوعی ارتش این رژیم را در غزه به سطحی بیسابقه از کارآمدی عملیاتی رسانده است.
تحقیقات نشان میدهد که استفاده رژیم اسرائیل از سرویسهای هوش مصنوعی مایکروسافت و اوپنایآی، در مارس ۲۰۲۴، حدود ۲۰۰ برابر بیشتر از هفته پیش از حمله ۷ اکتبر بوده است. میزان دادههای ذخیرهشده بر روی سرورهای مایکروسافت بین مارس تا ژوئیه ۲۰۲۴ بیش از ۱۳.۶ پتابایت افزایش یافته است – معادل ۳۵۰ برابر حافظه مورد نیاز برای ذخیره تمامی کتابهای کتابخانه کنگره آمریکا.
در همین مدت، استفاده ارتش رژیم اسرائیل از سرورهای عظیم مایکروسافت حدود دو سوم افزایش یافته است.
مایکروسافت از پاسخ به سوالات خبرنگاران درباره نقش خود در ارائه خدمات هوش مصنوعی به ارتش رژیم اسرائیل خودداری کرده است.
اما در بیانیهای که در وبسایت رسمی این شرکت منتشر شده، تأکید شده که «احترام به حقوق بشر یکی از ارزشهای اساسی ما است» و مایکروسافت متعهد است که «از نقش مثبت فناوری در جهان دفاع کند».
در گزارش شفافیت هوش مصنوعی مسئولانه ۲۰۲۴، این شرکت وعده داده که «ریسکهای هوش مصنوعی را در تمام مراحل توسعه مدیریت خواهد کرد»، اما هیچ اشارهای به قراردادهای نظامی خود نکرده است.
از سوی دیگر، اوپنایآی اعلام کرده که هیچ همکاری مستقیمی با ارتش رژیم اسرائیل ندارد. اما اسناد نشان میدهند که مایکروسافت – به عنوان بزرگترین سرمایهگذار در اوپنایآی – این فناوری را از طریق سرویس آژور خود در اختیار رژیم اسرائیل قرار داده است.
همچنین، در سال ۲۰۲۴، اوپنایآی سیاستهای خود را تغییر داد و ممنوعیت استفاده نظامی از مدلهای خود را حذف کرد، بهطوری که اکنون اجازه میدهد از این فناوری برای اهداف مرتبط با «امنیت ملی» استفاده شود.
گوگل و آمازون نیز در قالب «پروژه نیمبوس» به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار که در سال ۲۰۲۱ امضا شد، خدمات هوش مصنوعی و رایانش ابری را به ارتش رژیم اسرائیل ارائه میدهند.
رژیم اسرائیل همچنین از سرورهای سیسکو، دل (Dell) و فناوریهای رایانش ابری شرکت IBM استفاده کرده است.
علاوه بر این، شرکت Palantir Technologies که با مایکروسافت در قراردادهای دفاعی آمریکا همکاری دارد، دارای «شراکت استراتژیک» با رژیم اسرائیل است و سیستمهای تحلیل داده و هوش مصنوعی پیشرفته را برای اهداف نظامی این رژیم فراهم کرده است.
مقامات اطلاعاتی رژیم اسرائیل اعتراف کردهاند که سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند دچار خطا شوند، به ویژه در ترجمه مکالمات شنودشده. یک افسر اطلاعاتی این رژیم تأیید کرده که موارد متعددی از هدفگیری اشتباه به دلیل ترجمه نادرست از عربی به عبری رخ داده است.