نشست امنیتی رژیم اسرائیل برای تصمیمگیری درباره مذاکرات با حماس

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ رژیم اسرائیل خود را برای ۲۴ ساعت سرنوشتساز در مذاکرات با جنبش مقاومت اسلامی (حماس) آماده میکند. در حالی که گزارشهایی از فشارهای بینالمللی فزاینده برای دستیابی به توافق منتشر شده، حماس اعلام کرده که مرحله «توافقهای جزئی» به پایان رسیده است.
روزنامه یدیعوت آحرونوت به نقل از مقامهای اسرائیلی گزارش داد که دو طرف مذاکره زیر فشارهای فزاینده بینالمللی قرار دارند و رژیم اسرائیل به این مذاکرات فرصت واقعی داده و احتمالاً تا شامگاه امروز (یکشنبه) تصمیم نهایی اتخاذ خواهد شد.
این مقامها گفتند که رژیم صهیونیستی آماده ایجاد تغییرات جزئی در چارچوب پیشنهادی نماینده آمریکا، استیو ویتکاف، است، اما هرگونه تغییر اساسی را رد میکند. آنها تأکید کردند که نخستوزیر رژیم اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، خواهان آزادی تمام اسرا از غزه بدون توقف جنگ است.
یکی از مقامهای ارشد اسرائیلی به روزنامه گفت: «این مذاکرات نمایش نیست؛ اکنون زمان تصمیمگیری درباره توافق یا جنگ است.»
پایگاه خبری واللا نیز به نقل از یک مقام آمریکایی مطلع از مذاکرات، اعلام کرد که در گفتوگوهای دوحه پیشرفتهایی حاصل شده، ولی ممکن است چند روز دیگر لازم باشد تا روشن شود که آیا دستیابی به توافق امکانپذیر است یا خیر.
این پایگاه همچنین گزارش داد که حماس با برگزاری گفتوگویی که هر طرف بتواند دیدگاهش را درباره تبادل اسرا و آتشبس بیان کند، موافقت کرده است.
گفته میشود هیئت اسرائیلی حاضر در دوحه اختیار لازم برای تصمیمگیری درباره مسائل کلیدی مرتبط با توافق را ندارد.
مذاکرات بدون پیششرط
شبکه اسرائیلی کان نیز گزارش داد که اسرائیل و حماس با انجام مذاکرات بدون هیچ شرطی موافقت کردهاند تا شاید در این بنبست پیشرفتی حاصل شود.
پایگاه آکسیوس نیز اعلام کرد تیم مذاکره رژیم اسرائیل به نتانیاهو توصیه کرده است که مذاکرات را ادامه دهد، زیرا احتمال دستیابی به توافق وجود دارد.
نتانیاهو نیز در حال مشاوره با وزیر جنگ، ایسرائیل کاتس، درباره آینده مذاکرات و احتمال گسترش جنگ در غزه است.
روز گذشته، خانوادههای اسرای اسرائیلی از نتانیاهو و هیئت مذاکرهگر رژیم اسرائیل خواستند تا جنگ را متوقف کرده و اسرا را بازگردانند. آنها در نشست خبری گفتند: نتانیاهو این جنگ را به دلایل سیاسی پیش میبرد، مردم اسرائیل را به جنگی بیپایان میکشاند، و برای ایجاد شهرکهای صهیونیستی در غزه میجنگد.
آنها هشدار دادند که ادامه جنگ باعث کشته شدن باقی اسرا خواهد شد و تأکید کردند که آزادی اسرا و پایان جنگ به نفع رژیم صهیونیستی است.
در همین راستا، هزاران اسرائیلی در تلآویو در حمایت از خانوادههای اسرا و خواستار توقف جنگ تظاهرات کردند.
تظاهرکنندگان خواستار پایان جنگ و انعقاد توافق برای بازگرداندن اسرا بودند و گفتند ادامه جنگ جان اسرا را تهدید میکند.
در تظاهراتی در شهر رحوفوت در جنوب تلآویو، حامیان رژیم اسرائیل با مخالفان درگیر شدند و آنها را کتک زدند، پرچمهایشان را پاره کردند و با فحاشی، آنها را از محل دور کردند. این رخداد با واکنش تند اپوزیسیون مواجه شد که مسئولیت آن را بر عهده رژیم نتانیاهو گذاشت.
اظهارات ایهود باراک و مارکو روبیو
نخستوزیر پیشین رژیم اسرائیل، ایهود باراک، در جمع معترضان در تلآویو گفت که رژیم نتانیاهو «بیکفایت» است و باید سرنگون شود. او «نافرمانی مدنی» را راهحل مقابله با آن دانست.
از سوی دیگر، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در مصاحبهای با شبکه «CBS News» گفت که با نتانیاهو درباره اوضاع غزه و تلاشهای مشترک برای آزادی اسرا گفتوگو کرده است.
روبیو ابراز امیدواری کرد که بهزودی خبرهای خوبی درباره غزه منتشر شود، اما اذعان کرد که هنوز موانعی وجود دارد. او تأکید کرد که آمریکا هرگز تلاشهای خود برای دستیابی به راهحل مسالمتآمیز در غزه را متوقف نکرده است.
او گفت: صلح و شکوفایی در غزه ممکن نیست مادامی که حماس با سلاح حکومت میکند. روبیو افزود: جنگ میتواند بلافاصله پایان یابد اگر حماس تسلیم شود، سلاحهایش را تحویل دهد و اسرا را آزاد کند.
وی خاطرنشان کرد که واشنگتن تمام توان و ابزار خود را برای پایان دادن به جنگ بهکار گرفته، بهشرطی که به پایان حماس منجر شود و پس از آن، بهدنبال ساخت آیندهای بهتر برای غزه و تضمین امنیت رژیم اسرائیل خواهد رفت.
روبیو پیشبینی کرد که رژیم اسرائیل اگر توافقی حاصل نشود، به عملیات نظامی خود در غزه ادامه میدهد.
موضع حماس
طاهر النونو، از رهبران حماس، گفت مرحله «معاملات جزئی» به پایان رسیده و حماس بدون پیششرط وارد مذاکرات جدید شده است.
او تأکید کرد که حماس با حسننیت با آمریکا تعامل کرده تا برای ورود کمکهای انسانی به غزه فشار بیاورد. اما از عدم اقدام جدی واشنگتن در این زمینه ابراز ناامیدی کرد و آن را غیرقابل قبول خواند.
النونو همچنین گفت: آزادی اسیر اسرائیلی «عیدان» تصمیمی بود که نشان داد حماس مانع توافق نیست.
وی به خبرگزاری رویترز گفت که مذاکرات غیرمستقیم با رژیم اسرائیل در دوحه بدون هیچ پیششرطی جریان دارد و دور جدید این گفتوگوها از روز گذشته آغاز شده است.
محمود مرداوی، از اعضای ارشد حماس، نیز تأکید کرد که مذاکرات بهطور فشرده در دوحه جریان دارد و خواستههای حماس تغییری نکرده است: توقف حملات، خروج ارتش رژیم اسرائیل، و بازسازی غزه.
برآوردها نشان میدهد که حدود ۵۸ اسیر اسرائیلی در غزه نگهداری میشوند که ۲۰ نفر از آنها زنده هستند. ارتش رژیم اسرائیل در چهار روز گذشته همزمان با اعزام هیئت مذاکرهگر رزیم اسرائیل به دوحه و سفر ترامپ به منطقه شدت حملات به غزه را افزایش داده است.
در مارس گذشته، نخستین مرحله توافق تبادل اسرا و آتشبس که از ژانویه با میانجیگری مصر و قطر و حمایت آمریکا اجرا شد، به پایان رسید، اما نتانیاهو از اجرای مرحله دوم سر باز زد و در ۱۸ مارس نسلکشی در غزه را از سر گرفت.
از ۷ اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل با حمایت آمریکا، جنایتهای نسلکشی بیسابقهای در غزه مرتکب شده که بیش از ۱۷۳ هزار شهید و مجروح – بیشتر آنها زن و کودک – و بیش از ۱۱ هزار مفقود به جا گذاشته است.