ابررایانه هوش مصنوعی نکسوس سریعتر از مجموع ۸ میلیارد انسان محاسبه خواهد کرد

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، قرار است جامعه تحقیقاتی ایالات متحده به لطف هوش مصنوعی، پیشرفت چشمگیری داشته باشد.
دانشگاه جورجیا تک و شرکایش ۲۰ میلیون دلار از بنیاد ملی علوم برای ساخت نکسوس، یکی از سریعترین ابررایانههای کشور، که برای تسریع اکتشافات علمی با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شده است، دریافت کردهاند.
پس از تکمیل در بهار ۲۰۲۶، نکسوس بیش از ۴۰۰ کوادریلیون عملیات در ثانیه انجام خواهد داد، معادل اینکه هر نفر در جهان به طور مداوم ۵۰ میلیون محاسبه در هر ثانیه انجام دهد.
عضله هوش مصنوعی برای همه
این سیستم که بهطور خاص برای هوش مصنوعی و محاسبات با کارایی بالا (HPC) طراحی شده است، به مقابله با چالشهایی از کشف دارو و انرژی پاک گرفته تا مدلسازی آب و هوا و نوآوری رباتیک کمک خواهد کرد.
آنجل کابررا، رئیس دانشگاه جورجیا تک، گفت: دانشگاه جورجیا تک مفتخر است که یکی از منابع پیشرو در زمینه استعدادها و فناوریهای هوش مصنوعی در کشور است که انقلابی را در اقتصاد ما ایجاد میکنند.
انتخاب ما برای میزبانی این ابررایانه جدید که از موج جدیدی از نوآوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی در سراسر کشور پشتیبانی خواهد کرد، بسیار بجا و مناسب است. ما از NSF سپاسگزاریم و از شروع کار هیجانزدهایم.
برخلاف ابررایانههای سنتی، نکسوس بر دسترسیپذیری تأکید دارد. محققان از مؤسسات سراسر کشور، نه فقط مراکز فناوری بزرگ، میتوانند از طریق NSF برای دسترسی به آن درخواست دهند.
این سیستم همچنین با رابطهای کاربرپسند مهندسی شده است تا ابزارهای پیشرفته هوش مصنوعی را برای دانشمندان در زمینههای مختلف قابل دسترستر کند.
کیتی آنتیپاس، مدیر دفتر زیرساخت سایبری پیشرفته بنیاد ملی علوم، گفت: «رویکرد نوین سیستم نکسوس که پشتیبانی از خدمات علمی پایدار را با محاسبات سنتی با کارایی بالا ترکیب میکند، گردشهای کاری جدید علمی و هوش مصنوعی را امکانپذیر میسازد که زمان رسیدن به اکتشافات علمی را تسریع میکند.
ما مشتاقانه منتظر اضافه شدن Nexus به مجموعه قابلیتهای محاسباتی پیشرفته NSF برای جامعه تحقیقاتی هستیم.
نکسوس قدرت محاسباتی عظیم را با حافظه و قابلیتهای ذخیرهسازی پیشرفته، از جمله ۳۳۰ تریلیون بایت حافظه و ۱۰ کوادریلیون بایت حافظه فلش - معادل حدود ۱۰ میلیارد بند کاغذ - ترکیب خواهد کرد.
روی هم چیده شدن این ستون، ارتفاع آن را به ۵۰۰۰۰۰ کیلومتر میرساند - به اندازهای که میتواند از زمین تا ماه و یک سوم مسیر برگشت را پوشش دهد.
مغزهای فوق العاده شارژ شده، علم سریعتر
این مقیاس به آن اجازه میدهد تا مسائل پیچیده و مجموعه دادههای عظیم را که برای تحقیقات پیشرفته حیاتی هستند، مدیریت کند. همچنین دارای سیستمهای انتقال داده فوق سریع خواهد بود که تضمین میکند محققان زمان کمتری را صرف انتظار برای انتقال اطلاعات بین سیستمها کرده و زمان بیشتری را صرف کشف کنند.
این پروژه بخشی از یک همکاری ملی است. دانشگاه جورجیا تک در حال ساخت نکسوس با همکاری مرکز ملی کاربردهای ابررایانش (NCSA) در دانشگاه ایلینوی اوربانا-شمپین است. سیستمهای آنها از طریق یک شبکه پرسرعت جدید به هم متصل خواهند شد و یک زیرساخت تحقیقاتی ملی مشترک با هدف دموکراتیزه کردن دسترسی به ابزارهای هوش مصنوعی ایجاد میکنند.
سورش مارو، محقق اصلی پروژه نکسوس و مدیر مرکز جدید هوش مصنوعی در علوم و مهندسی (ARTISAN) دانشگاه جورجیا تک، گفت: «این ابررایانه به ایجاد تعادل در عرصه رقابت کمک خواهد کرد. این ابررایانه به گونهای طراحی شده است که استفاده از ابزارهای قدرتمند هوش مصنوعی را آسانتر کرده و در دسترس محققان بیشتری در مکانهای بیشتر قرار دهد.»
دانشگاه جورجیا تک امسال ساخت نکسوس را آغاز خواهد کرد و تا ۱۰ درصد از ظرفیت خود را برای تحقیقات درون دانشگاهی رزرو خواهد کرد و در عین حال دسترسی به سیستم را از طریق فرآیند بررسی NSF مدیریت خواهد کرد.
انتظار میرود نکسوس پس از عملیاتی شدن، نه تنها پیشرفت در دشوارترین مسائل علمی امروز را سرعت بخشد، بلکه درهایی را به سوی اکتشافاتی بگشاید که محققان هنوز تصورش را هم نمیکردند.
نکسوس بر اساس تجربه قبلی دانشگاه جورجیا تک در پروژه پیشرو خود، HIVE، و مرکز داده پیشرفته CODA این دانشگاه ساخته شده است.
سرینیواس آلورو، استاد دانشگاه رجنتس و معاون ارشد رئیس دانشکده کامپیوتر، گفت: با نکسوس، دانشگاه جورجیا تک به جرگه مراکز ابررایانه دانشگاهی میپیوندد. این اوج سالها برنامهریزی است.