دانشگاه، استاد و نخبگان؛ ستون‌های پیشرفت کشور در اندیشه رهبر شهید
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۴۳۱۷۶۵
گزارش|

دانشگاه، استاد و نخبگان؛ ستون‌های پیشرفت کشور در اندیشه رهبر شهید

رهبر شهید انقلاب اسلامی، آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، در طول بیش از سه دهه رهبری، دانشگاه را یکی از مهم‌ترین ارکان پیشرفت ایران اسلامی دانستند و بارها تأکید کردند که آینده کشور در کلاس‌های درس، آزمایشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و اندیشه جوانان دانشگاهی رقم می‌خورد.
دانشگاه ایرانی
سعید جلیلی

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، از نگاه رهبر شهید انقلاب، دانشگاه تنها محل آموزش علوم و اعطای مدرک نیست، بلکه نهادی تمدن‌ساز است که باید همزمان انسان‌های متخصص، متعهد، نوآور و مسئولیت‌پذیر تربیت کند.

ایشان در دیدار‌های سالانه با استادان، رؤسای دانشگاه‌ها، نخبگان و دانشجویان، دانشگاه را «قرارگاه علمی کشور» توصیف کرده و بر این باور بودند که هر اندازه دانشگاه‌ها در تولید علم، نظریه‌پردازی و حل مسائل کشور موفق‌تر عمل کنند، جمهوری اسلامی در مسیر استقلال و اقتدار گام‌های بلندتری برخواهد داشت.

 

دانشگاه؛ فراتر از آموزش

رهبر شهید انقلاب اسلامی معتقد بودند رسالت دانشگاه تنها انتقال محفوظات علمی نیست، بلکه دانشگاه باید محل تولید فکر، نوآوری، نظریه‌پردازی و حل مسائل کشور باشد.

ایشان بار‌ها تأکید کردند که اگر دانشگاه نتواند برای مشکلات اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، پزشکی، فرهنگی و اجتماعی کشور راهکار ارائه دهد، بخش مهمی از رسالت خود را انجام نداده است.

به اعتقاد ایشان، پایان‌نامه‌های دانشگاهی، رساله‌های دکتری، طرح‌های پژوهشی و تحقیقات علمی باید مستقیماً در خدمت نیاز‌های کشور قرار گیرند و از تبدیل شدن به پژوهش‌های صرفاً آرشیوی جلوگیری شود.

رهبر شهید انقلاب اسلامی همواره خواستار شکل‌گیری دانشگاهی مسئله‌محور بودند؛ دانشگاهی که بتواند برای چالش‌های واقعی جامعه راه‌حل علمی تولید کند و در تصمیم‌سازی‌های ملی نقش مؤثر داشته باشد.

 

استاد؛ معلم، مربی و الگوی نسل جوان

در منظومه فکری رهبر شهید انقلاب اسلامی، استاد دانشگاه تنها انتقال‌دهنده دانش نبود، بلکه مربی، راهنما، الگو و سازنده شخصیت علمی و فرهنگی دانشجو محسوب می‌شد.

ایشان بار‌ها در دیدار با استادان دانشگاه تصریح کردند که نقش استاد، صرفاً تدریس یک واحد درسی نیست، بلکه استاد با رفتار، اخلاق، منش، امیدآفرینی و روحیه علمی خود می‌تواند آینده یک نسل را شکل دهد.

به باور ایشان، استاد موفق کسی است که علاوه بر انتقال دانش روز، روحیه تحقیق، پرسشگری، خلاقیت، خودباوری و مسئولیت‌پذیری را نیز در دانشجویان تقویت کند.

رهبر شهید انقلاب اسلامی همچنین بر ارتقای منزلت اجتماعی استادان تأکید داشتند و معتقد بودند جامعه‌ای که برای معلمان و استادان خود احترام قائل نباشد، در مسیر پیشرفت با مشکل مواجه خواهد شد.

 

دانشگاه ایرانی

 

مسئولیت استاد در جهاد علمی

یکی از مهم‌ترین مطالبات رهبر شهید انقلاب اسلامی از اعضای هیئت علمی، حضور فعال در جهاد علمی کشور بود.

ایشان بار‌ها تأکید کردند که استاد دانشگاه نباید تنها به تدریس اکتفا کند، بلکه باید در تولید علم، هدایت پژوهش، تربیت پژوهشگر، حل مسائل کشور و ارتقای کیفیت علمی دانشگاه نقش‌آفرین باشد.

از نگاه ایشان، استاد دانشگاه باید با آخرین دستاورد‌های علمی جهان آشنا باشد، اما در عین حال، نگاه خود را به نیاز‌های کشور معطوف کند و از ظرفیت علمی خود برای رفع مشکلات ایران بهره ببرد.

ایشان همچنین بر تقویت روحیه امید در میان استادان تأکید کرده و معتقد بودند که استاد ناامید، نمی‌تواند دانشجوی امیدوار تربیت کند.

 

دانشگاه و حل مسائل کشور

رهبر شهید انقلاب اسلامی در بسیاری از دیدار‌های خود با دانشگاهیان، از فاصله میان دانشگاه و بخش‌های اجرایی کشور انتقاد کرده‌اند.

ایشان معتقد بودند دانشگاه باید در متن مدیریت کشور قرار گیرد و مسئولان نیز باید از ظرفیت عظیم علمی دانشگاه‌ها استفاده کنند.

از نگاه ایشان، دانشگاه می‌تواند در حوزه‌هایی همچون مدیریت آب، انرژی، محیط زیست، کشاورزی، حمل‌ونقل، فناوری اطلاعات، هوش مصنوعی، اقتصاد، سلامت، صنعت و حتی مسائل فرهنگی، راهکار‌های علمی ارائه دهد. ایشان تأکید داشتند که هیچ دستگاه اجرایی نباید از ظرفیت استادان و پژوهشگران دانشگاهی غفلت کند.

 

نخبگان؛ سرمایه راهبردی جمهوری اسلامی

رهبر شهید انقلاب اسلامی بار‌ها نخبگان را بزرگ‌ترین سرمایه کشور معرفی کردند.

به اعتقاد ایشان، سرمایه اصلی ایران نه نفت، گاز یا منابع طبیعی، بلکه جوانان نخبه، پژوهشگران، استادان و دانشمندان کشور هستند. ایشان همواره از مسئولان خواستند زمینه فعالیت علمی، پژوهشی و اقتصادی نخبگان را در داخل کشور فراهم کنند تا استعداد‌های برتر بتوانند نقش خود را در پیشرفت ایران ایفا کنند.

رهبر شهید انقلاب اسلامی همچنین بر حمایت از بنیاد ملی نخبگان، شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز نوآوری تأکید داشتند و توسعه این مجموعه‌ها را لازمه حرکت علمی کشور می‌دانستند.

 

جلوگیری از مهاجرت نخبگان

یکی از موضوعاتی که در سال‌های اخیر بار‌ها در سخنان رهبر شهید انقلاب اسلامی مورد توجه قرار گرفت، مسئله مهاجرت نخبگان بود.

ایشان ضمن تأکید بر اینکه ارتباط علمی با جهان امری ضروری است، معتقد بودند کشور باید شرایطی فراهم کند که نخبگان انگیزه کافی برای فعالیت در داخل ایران داشته باشند. به باور ایشان، حمایت از پژوهش، ایجاد امنیت شغلی، رفع موانع اداری، حمایت از شرکت‌های فناور، توجه به کرامت علمی پژوهشگران و سپردن مسئولیت به جوانان نخبه، از مهم‌ترین راهکار‌های کاهش مهاجرت نخبگان است.

رهبر شهید انقلاب اسلامی همچنین تأکید می‌کردند که بسیاری از نخبگان ایرانی، علیرغم پیشنهاد‌های خارجی، به دلیل احساس مسئولیت ملی در کشور مانده‌اند و باید از این سرمایه ارزشمند حمایت شود.

 

ارتباط دانشگاه و صنعت

یکی از محور‌های ثابت بیانات رهبر شهید انقلاب اسلامی، ضرورت ارتباط واقعی میان دانشگاه و صنعت بود. ایشان معتقد بودند دانشگاه نباید از نیاز‌های بخش تولید فاصله بگیرد و صنعت نیز نباید دانشگاه را تنها یک مرکز آموزشی تلقی کند.

به اعتقاد ایشان، زمانی می‌توان از پیشرفت علمی سخن گفت که نتایج تحقیقات دانشگاهی در خطوط تولید، کارخانه‌ها، صنایع بزرگ، بخش کشاورزی، خدمات و اقتصاد کشور قابل مشاهده باشد. ایشان همچنین توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان را حلقه اتصال دانشگاه و صنعت دانسته و بر تجاری‌سازی دستاورد‌های علمی تأکید فراوان داشتند.

 

علوم انسانی؛ نیازمند تحول

رهبر شهید انقلاب اسلامی در کنار توجه به علوم فنی و مهندسی، بار‌ها بر اهمیت علوم انسانی نیز تأکید کردند. ایشان معتقد بودند علوم انسانی نقش مستقیمی در مدیریت کشور، سیاست‌گذاری، اقتصاد، فرهنگ و جامعه دارد و باید متناسب با مبانی اسلامی و نیاز‌های بومی کشور، تولید فکر و نظریه در این حوزه تقویت شود.

از نگاه ایشان، تحول در علوم انسانی به معنای نفی دستاورد‌های علمی جهان نیست، بلکه به معنای افزودن ظرفیت‌های فکری و بومی برای پاسخگویی به مسائل جامعه ایرانی است.

 

دانشگاه؛ محیط امید، نشاط و مسئولیت

رهبر شهید انقلاب اسلامی همواره دانشگاه را محیطی سرشار از امید، نشاط، جوانی و مسئولیت اجتماعی می‌دانستند. ایشان بار‌ها خطاب به دانشجویان تأکید کردند که آینده کشور در دستان آنان است و دانشگاه باید محیطی برای رشد علمی، اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی باشد.

به باور ایشان، دانشجو باید علاوه بر تحصیل، نسبت به مسائل کشور حساس باشد، قدرت تحلیل داشته باشد، مطالعه کند، اهل گفت‌و‌گو باشد و برای حل مشکلات جامعه احساس مسئولیت کند.

 

در اندیشه رهبر شهید انقلاب اسلامی، دانشگاه مهم‌ترین نهاد تولید علم، تربیت نیروی انسانی و حل مسائل کشور است. استاد، محور این حرکت علمی و تربیتی به شمار می‌رود و نخبگان، ارزشمندترین سرمایه جمهوری اسلامی برای ساخت آینده هستند.

ایشان دانشگاه را صرفاً محل آموزش نمی‌دانستند، بلکه آن را موتور پیشرفت، کانون امید، مرکز تولید فکر و سنگر استقلال کشور معرفی می‌کردند. از این منظر، هرگونه سرمایه‌گذاری در آموزش عالی، پژوهش، نخبگان، استادان و شرکت‌های دانش‌بنیان، در حقیقت سرمایه‌گذاری برای آینده ایران اسلامی است.

رهبر شهید انقلاب اسلامی بار‌ها تأکید کردند که اگر دانشگاه بتواند رسالت علمی، فرهنگی و اجتماعی خود را به درستی انجام دهد، بسیاری از مشکلات کشور با اتکا به توان داخلی و اندیشه جوانان قابل حل خواهد بود. از همین رو، حمایت از دانشگاه، تکریم استاد، حفظ نخبگان، تقویت پژوهش و گسترش ارتباط دانشگاه با صنعت، همواره از مهم‌ترین توصیه‌ها و مطالبات ایشان در مسیر تحقق ایران قوی و پیشرفته بود.

پربازدیدترین آخرین اخبار