کد خبر:۱۵۵۴۳۰
بدون دعواهای سیاسی، دوباره مقام اول پسته جهان را کسب میکنیم
رئیس خانه کشاورزی رفسنجان گفت: اگر دولت کمک كند و برخی دعواهای سیاسی کنار گذاشته شود، با سابقه 100ساله در این زمینه، دوباره مقام اول پسته در جهان را کسب میکنیم.
جواد نظری در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در کرمان، با اشاره به اينكه عمده پسته کشور از استان کرمان بدست مي آيد، گفت: حدود 25 تا 30 درصد از باغات کل کشور در رفسنجان قرار گرفته است.
وی افزود: مساحت کل باغات پسته کشور 400 هزار هکتار است که حدود 300 هزار هکتار آن در استان کرمان قرار دارد؛ در رفسنجان نيز حدود 110 هزار هکتار باغ وجود دارد که تقريبا 10 هزار هکتار آن خشک شده است.
رئیس خانه کشاورزي شهرستان رفسنجان گفت: علاوه بر کرمان، یزد، دامغان و ساوه تقریبا در اکثر شهرهای کشور کاشت پسته انجام می شود؛ زیرا درخت پسته با شرایط آب و هوایی ایران سازگار است و با توجه به سازگاری پسته با آب شور، معمولا در همه جا قابل کشت است؛ البته در آب شیرین با کیفیت بهتری محصول پسته خواهیم داشت.
عضو سابق هیئت مدیره انجمن پسته ایران با اشاره به هزینه های آب و برق در حال حاضر و پس از قطع یارانه های آن تصریح کرد: پسته بايد در محل هایی توليد شود که هزینه های آب و برق كم است؛ چرا كه قيمت پسته به دلار محاسبه می شود، بنابراين یارانه به آن تعلق نمی گیرد.
نظری با اشاره به اينکه توليد پسته در صورتی مفید است که برداشت آن در هر هکتار بالای یک تن باشد، افزود: در صورت افزایش هزینه ها، اگر میزان برداشت در هکتار کاهش یابد و بازده کم شود، توليد اين محصول صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
رئیس خانه کشاورزی رفسنجان با اشاره به سهم رفسنجان در صادرات پسته ایران گفت: پسته اولین کالای صادراتی غیر نفتی است و سهم صادرات پسته ایران به طور متوسط سالیانه یک میلیارد دلار مي باشد که در مقابل 100 میلیارد دلار پول نفت و گاز بسیار ناچیز است؛ بنابراین بعید است در اقتصاد کشور اثر قابل توجهی داشته باشد.
وی گفت: پسته در سال های قبل وضعیت خوبی داشت؛ چرا که در آن زمان قیمت نفت به زیر 10 دلار رسید؛ در آن زمان پسته 10 درصد صادرات کشور را تشکیل می داد که در حال حاضر شاید سهم آن به یک درصد هم نرسد.
عضو سابق هیئت مدیره انجمن پسته ایران گفت: محصول پسته سه سال است که از رتبه جهانی فاصله گرفته و آمریکا مقام اول را در صادرات پسته کسب کرده است؛ اين مسئله تنها به دلیل مشکل کم آبی در ايران است، در صورتی که در آمریکا مشکل آب وجود ندارد و کشاورزان شاهد برداشت بهینه محصول خود هستند.
عمدهترین مشکل، نبود آب کافی برای آبیاری محصول است
رئیس خانه کشاورزی رفسنجان عمده ترین مشکل را نبود آب کافی برای آبیاری محصول دانست و افزود: در رفسنجان حدود 110 هزار هکتار باغ پسته وجود دارد و عمده ترین مشکل، نبود آب کافی برای آبیاری محصول است، بنابراين تا زمانی که آب برای آبیاری باغات پسته نباشد، باید شاهد نابودی محصول در سال های اخیر باشیم؛ چرا که مجبوریم آب تعدادی از باغات را برای تعداد دیگری استفاده کنیم تا محصول مطلوب تولید شود و این خود موجب از دست دادن میزان قابل توجهی از درختان می شود.
وی در ادامه افزود: اگر آب به رفسنجان منتقل و به کشاورزان فروخته می شد، اوضاع تغییر می کرد، اما انتقال آب به استان کرمان با مشکلات عدیده ای از سوی مسئولان روبروست.
نظری گفت: یکی دیگر از مشکلات، معاف از مالیات بودن کشاورزان است؛ زیرا اگر حرف از اعتراض بزنیم، چوب مالیات ندادنمان را می خوریم و تسلیم می شویم؛ از کارهای خوب دولت حاضر همین اخذ مالیات است که اگر برای کشاورزان هم در نظر گرفته می شد، خیلی مفید بود و بهتر می توانستیم از حق خود دفاع کنیم.
رئیس خانه کشاورزی رفسنجان تصریح کرد: اگر دولت کمک می کرد و مشکل بودجه موسسه تحقیقات برطرف، و برخی دعواهای سیاسی کنار گذاشته مي شد، دوباره مقام اول پسته در جهان را کسب می کردیم و با سابقه 100ساله در این زمینه، از آمریکا عقب نمی ماندیم.
وی تهدید به آفات محصول پسته این شهرستان را یکی دیگر از مشکلات دانست و بیان كرد: یکی دو سال است که سمی برای آفت شیره خشک وجود ندارد، اين سم تا کنون هم وارد، یا مواد آن به سختی از خارج کشور تهیه مي شده است که کیفیت خوبی هم ندارد و موجب ریزش برگ درختان پسته، کاهش توان برگ پسته و محصول پوک شده می شود؛ این یکی از مشکلاتی است که در تمام کشور کشاورزان با آن مواجه هستند.
نظري در ادامه گفت: در حال حاضر انجمن و خانه کشاورز پیگیرند تا سم خوب و موثر تولید شود، البته موسسه تحقیقات و جهاد کشاورزی باید به فکر تولید سم مطلوب باشد تا محصول به وسیله آفات از بین نرود.
وی افزود: پسته معمولا یک سال در میان محصول خوبی می دهد و این خصلت اکثر محصولات درختی است؛ زیرا درخت توان محدودی دارد و هر سال نمی تواند پربار باشد؛ البته این در حالي است که شرایط برای تولید محصول مطلوب باشد که از جمله آن می توان به آب و زمین مناسب، زمستان سرد و تابستان معتدل (نه خیلی گرم و نه خیلی سرد) اشاره کرد.
رئیس خانه کشاورزي شهرستان رفسنجان در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر ارزش پسته کاهش یافته و درآمد سابق را ندارد؛ زیرا میزان هزینه ای که برای آن پرداخت می شود، از میزان درآمد حاصل از آن بسیار بیشتر است.
نظری در خصوص نقش پسته در این شهرستان گفت: رفسنجان به پسته وابسته است و اگر پسته نباشد، شهر تعطیل می شود؛ زیرا پولی که از این طریق به شهر تزریق می شود، خیلی زیاد است؛ در سال هایی که برداشت پسته خوب باشد، نزدیک به 30 میلیارد تومان صرف هزینه چیدن پسته از درخت می شود که با هزینه ضبط و غیره، به 60 تا 70 میلیارد تومان می رسد و این مبلغ به طور کامل به رفسنجان وارد می شود.
عضو سابق هیئت مدیره انجمن پسته ایران در خصوص میزان تأثیرات شرکت ها در امر خرید پسته گفت: در حال حاضر شرکت تعاونی پسته که قدمت بالایی هم دارد و تا به حال مدیریت آن بارها دچار تغییر شده است، در امر خريد پسته فعاليت دارد؛ مدیریت این شرکت قبل از انقلاب بر عهده رفیعی بود که پس از انقلاب برکنار و باغات وی مصادره شد و علت آن را بهایی بودن وي دانستند؛ تا چند سال پیش نيز به علت ضررهایی که متوجه این شرکت شد و بدهکاری های آن به برخی بانک ها، اين شركت کم کم از رونق افتاد.
وی افزود: با ایجاد شرکت های خصوصی، تعاونی ها منسوخ شده اند، حتی شرکت پسته ایرانیان که در دولت نهم ایجاد شد و مدیریت آن را رئوفی، استاندار آن زمان به عهده داشت، دوام چندانی نياورد و هم اکنون در حال ورشکستگی است.
نظری گفت: هم اکنون 160 صادرکننده پسته وجود دارد که با کنار رفتن شرکت های صادرکننده، اوضاع بهتر شده است؛ زیرا این شرکت ها تنها نقش صادرکننده را به عهده داشتند و کنترل قیمت در بازار وجود نداشت.
رئیس خانه کشاورزي شهرستان رفسنجان با اشاره به وجود تعداد زیادی از شرکت های خصوصی افزود: در حال حاضر شرکت های خصوصی زیادی در رفسنجان تاسیس شده است که یکی از آنها در سال جاری نزدیک به 20 هزار تن پسته صادر کرد.
عضو سابق هیئت مدیره انجمن پسته ایران اظهار داشت: درخت پسته هر چه کهنسال تر باشد، محصول بهتری می دهد، ولی به طور کلی از زمان کاشت تا هنگام اولین برداشت حداقل 10 سال طول می کشد و در این مدت ميزان هزینه خودش را تامین می کند و در 12 سالگی درآمدزایی دارد و در 16 و 17 سالگی به اوج می رسد و سن پایان هم ندارد.
نظری در پایان گفت: آن چه اهمیت دارد، میزان برداشت محصول در هکتار است.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.