کد خبر:۱۸۳۵۳۹

مطهری، الگویی وارسته برای نسل جستجوگر امروز

شهید مرتضی مطهری بدون شک جایگاه ویژه‌ای در تاریخ معاصر ایران دارد؛ وی معلمی ماندگار، الگویی وارسته و موفق برای نسل جستجوگر عصر امروز ماست.
گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ اگر چه هنوز نتوانستم با پارادوکس حزن شهادت استاد مطهری و جشن نکوداشت مقام معلم مصالحه کنم، اما قابلیت های جاودانه این استاد شهید، آنچنان در ترفیع مقام معلم تاثیرگذار بوده و حسن این نکوداشت را فراتر از حزن حادثه شهادت و عمدتاً در اوج والایی مقام استاد شهید جستجو می کنیم.

تردید نباید کرد که مقام رفیع معلم در کشور ما نیازمند به برخورداری از یک الگوی تمام عیار و ماندگار بود و در همین رابطه موجودی تاریخی خود را پیوسته مرور می کرد، اما به الگوی جوابگوی همه انتظارات دست نمی یافت و به همین خاطر، معلمی که به تعبیر امام راحل، شغل انبیاست در کشور ما فاقد یک جلوه انبیائی بود.

معلمی که مربی انسان ها و سازنده نسل آینده ساز جامعه و طراح فکری و سازنده ذهنیتی جامعه پیش روست و می توان او را معمار معیارها و محور باورها دانست که با پردازش دانش ها و گزینش ارزش ها، تجلی توانایی های عملی و تعالی سرمایه های عقلی را رقم مي زند.

بر این اساس مطهری کامل ترین الگویی است که در این راستا تمامی آرمان ها و ایده آل های فکری و معنوی و عملی را رکورد زده و در بالاترین سطوح سکوهای استانداردهای جهانی به جلوه درآمده و با اقتدار تمام پرچم پرافتخار تدریس را در میادین علم آموزی و جهل زدائی به احتزاز درآورده است، مطهری ماندگارترین معلم و استاد در نظام آموزشی ماست.

استاد مطهری معلمی بود که روزگاری چند در برج طلعت این نسل درخشید و چون شمشیری داغ بی آنکه از خرق عادات و ‏رسوم و خرافات عوام و خواص بهراسد، معضلات و شب هات را درهم نوردید. استاد شهید مرتضی مطهری یکی از بارزترین ،موفق ترین و پیشروترین متفکران اسلامی در عصر جدید است که در گستردگی ‏فکر، درک زمان ،شناخت مسائل فکری، توجه به واقعیات و آشنایی با مبانی دینی سرآمد هم عصران خویش بود. او توانست عمر پربرکت خود را در راه شناخت عمیق اسلام و شناساندن این مکتب حیات بخش از زوایای مختلف به شیفتگان ‏علوم و معارف اسلامی و مبارزه سرسختانه با کجروی ها و انحرافات صرف نماید. بدین جهت حق عظیمی بر مسلمانان به ویژه ‏نسل انقلاب دارد و به حقیقت ، الگویی وارسته و موفق برای نسل جستجوگر عصر ماست .
 
ارائه ایمان دینی درجهت پاسخگوی معضلات بشر عصر کنونی

بدون شک استاد مطهری جایگاه ویژه ای در تاریخ معاصر ایران دارد، از آن جهت که با اشراف خاصی که بر شریعت اسلامی و ‏اصول حاکم بر آن داشت، توانست ایمان دینی را به گونه ای ارائه کند که از هر جهت پاسخگوی معضلات بشر عصر کنونی ‏باشد. گرچه جامعیت شخصیت استاد مطهری فراتر از آن است که بتوان او را به راحتی شناخت و شناساندن او نیز آسان نخواهد بود، ‏ولی چه باید کرد که دم فروبستن و لب تشنه از کنار اقیانوس شخصیت او گذشتن نیز کاری خردمندانه نیست؛ چرا که روزگار ‏ما به شناخت اسوه هایی چون شهید مطهری به شدت نیازمند است

فعالیت های سیاسی

مبارزت سیاسی استاد به طور جدی به سال های 42 باز می گردد.ایشان در سازمان دهی قیام 15 خرداد در تهران و هماهنگی آن با رهبری امام نقش مهمی داشت. وی به دلیل سخنرانی مهیجی كه در 15 خرداد ماه داشت دستگیر شد كه پس از مدتی از زندان آزاد شد.«او در سخنرانی آتشین و انقلابی خود در شب عاشورا گفت: «باید واقعیت را بگویید و در مقابل همه نوع حادثه و گرفتاری بایستید»

مبارزات سیاسی شهید مطهری

اساسا چون مطهری برخوردار از یک شیوه سیاسی مبتنی بر نوعی تاکتیک مکتبی و هدفدار بود ، به مبارزه با سه جریان استبداد، تحجر و روشنفکری پرداخت.

مبارزه در جبهه اول

استاد مطهری در جبهه مبارزه با رژیم، سرسختانه و دائمی بود و بر اساس شرایط، شیوه خود را تغییر می‌داد چنانچه سازمان اطلاعات و امنیت کشور او را یک روحانی افراطی و بدگو می‌دانست که مترصد فرصت بود تا به دستگاه ضربه بزند. این فرصت‌طلبی همان هوشیاری انقلابی و مبارزه منطقی بود که مطهری به آن پای‌بند بود. مطهری یک انقلابی و ذاتا ضد ظلم و ستم بود؛ در تمامی مراحل زندگی نسبت به رژیم سلطنتی بدبین و معترض بود.

مبارزه در جبهه دوم

دومین جبهه مبارزه استاد مطهری، سنگر بسیار دشوار و پیچیده متحجرین بود. جنگیدن در این جبهه و کسب پیروزی و موفقیت، به ظرافت های خاص و هنرمندانه بستگی داشت. از آنجا که این جریان از درون افراد مؤمن به اسلام رشد می‌کند.

نیت پاک و خالصانه مطهری و دیگر یاران امام، جریان زلالی بود که اجازه نداد این حرکت در جامعه شیعی شکل بگیرد و با پیرایش چهره اسلام از پیرایه‌ها و خرافات مانع دور شدن جوانان و سرخوردگی آنان از اسلام شدند.

مبارزه در جبهه سوم

دوره تاریخی 1332-1357 فصل مهمی در تاریخ معاصر ایران است. به دنبال شکست اندیشه‌های مادی پس از کودتای 28 مرداد،‌ دوره تجدید حیات اسلامی آغاز می‌شود. در یک چارچوب کلی سه جریان فکری عمده با قالب اسلامی برای حل مشکل جامعه تلاش می‌کردند.

جریان راست اصلاح‌طلب، جریان چپ التقاطی، جریان اسلام ناب

شهید مطهری نقش بسزایی در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز  داشت كه بخشی از آن به دلیل ارتباطی و اعتمادی بود كه امام خمینی به استاد مطهری داشت.

اقدام علیه اسرائیل

استاد مطهری دفاع از مردم فلسطین را وظیفه ی انسانی و جهانی می دانست.  استاد در یك سخنرانی مشهور در حسینیه ی ارشاد به شدت به اسرائیل و صهیونیست حمله كرد كه اهمیت توجه به موضوع فلسطین و كمك به مستضعفین را مطرح می كند.«اگر پیامبر اسلام زنده می بود،امروز چه می كرد؟درباره ی چه مسئله ای می اندیشید؟والله وبالله قسم می خورم كه پیامبر اكرم در قبر مقدسش امروز از یهود می لرزد....من اگر نگویم والله مرتكب گناه شده ام.قضیه ی فلسطین مربوط به دولت هایی از دولت های اسلامی هم نیست،مربوط به یك ملت است،ملتی كه به زور از خانه اش بیرون كرده اند»

سیره اخلاقی شهید مطهری

امام خمینی در سخنان به یاد ماندنی خود بعد از شهادت استاد، فرمودند: «مطهری كه در طهارت روح و قوت ایمان و قدرت بیان كم نظیر بود،رفت و به ملا اعلی پیوست.لیكن بدخواهان بدانند كه با رفتن او شخصیت اسلامی ،علمی و فلسفی اش نمی رود......دلیل عجز شماست كه در تاریك شب متفكران ما را می كشیدبرای این كه منطق ندارید.منطق شما ترور است،منطق اسلام ترور را باطل می داند.»

آیت الله خامنه ای در مورد نماز شب وحالات معنوی ایشان می فرمایند: «... ایشان همیشه وقت خواب مقید بود به خواندن قرآن نیمه شب. صدای ایشان را شنیدم كه در هنگام تهجد و نماز شب خواندن گریه می كردند. البته نماز شب خوان زیاد داریم. اما نماز شب خوانی كه در آن نیمه شب با آن حال اشك بریزد و گریه كند كم داریم. بعدها از دوستان قدیمی ایشان مثل آقای منتظری و دیگران شنیدیم كه ایشان از همان زمان طلبگی هم نماز شب می خوانده و اهل تهجد بوده اند».

اندیشه مطهر

به حق او يكي از بزرگترين معماران بناي فكري نظام اسلامي به شمار مي آيد. بي ترديد كتاب ها و گفتارهايي كه اين نظريه پرداز اسلامي به آن ها پرداخته براي جامعه اسلامي، حياتي و چاره ساز است.

ویژگی های آثار استاد مطهری

الف)آثار شهید مطهری در عین حال که دارای مبانی عمیق فکری است،مطالب را با زبانی ساده و روان بیان داشته است
ب)مجموعه شهید مطهری خلق یک نظام واحد فکری است
ج)به روز بودن و کار آمدی و کاربردی بودن آثار شهید مطهری ویژگی مهم این آثار است
د)ایمان و تعبد شهید در عین عقلانیت و بهره گیری از تفکر و اندیشه. آثارشهید مطهری در پی تربیت متعبدان عاقل و عاقلان متعبد است.
ه)آثار شهید مطهری مبنای فکری جمهوری اسلامی ایران است

نتیجه و سخن پایانی

استاد مطهری به عنوان یکی از چهره هایی است که در احیای تفکر اسلامی، بیشترین نقش را داشتند و باید جزو یکی از پرچم داران بینش نوین اسلامی و طراح دوباره معارف اسلام در فضای فرهنگ امروزی جهان به شمار آورد.

استاد مطهری در سراسر زندگی پر برکت خویش، دائماً در اندیشه احیاء علوم دین، و حیات بخشیدن بر جانهای بی رمق مسلمین بود. او نه تنها خرافه زدایی و جدا ساختن پیرایه هایی را که بر اندام دین وصله کرده بودند، پیشنهاد میکرد بلکه خود فعالانه در این پالایش سهمی به سزا بر عهده کرفته بود.

تالیفات، روش و شیوه زندگی و استدلال این استاد و دانشمند اسلامی چندان عظیم و بزرگ است که با گذشت زمان نه تنها قدیمی نمی شود بلکه همانند علوم اسلامی و دینی نیازنسل جدید بیش ازبیش به خدمات ایشان بیشترمی شود، بنابراین متولیان آموزش و پرورش ودانشگاهها ی کشور باید از کتب ارزنده این استاد در دروس بیشتر استفاده کنند. تا نقش و زحمات این عزیز در قفسه های کتابخانه غریب نماند.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار