کد خبر:۱۹۰۲۸۴
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی:
آژانس مستقل است و از کسی دستور نمیگیرد
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با مستقل دانستن این آژانس و دستور نگرفتن آن از ارگانی مثل شورای امنیت سازمان ملل متحد، آن را فقط پاسخگو در برابر کشورهای عضو دانست.
به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیروز در مورد موضوع هسته ای ایران در محل آژانس در وین به سخنرانی پرداخت و موارد و ابعاد متعددی از مسائل درون سازمانی آژانس و نیز برنامه هسته ای کشورمان را مورد بررسی قرار داد.
وي ضمن پرداختن به مشکلات اساسی آژانس و فرآیند تصمیم گیری در آن، گفت: مفاد اساسنامه برای اجتناب از انحراف از اصولی که براساس آن آژانس تاسیس گردده، تدوین شده است و نباید از اصول تخطی کرد.
سلطانیه در ادامه به یادآوری اهداف اساسنامه ای آژانس و عملکرد آن پرداخت و گفت: من باید یادآوری كنم که علت وجودی آژانس ارتقاي کاربرد استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای در تمامی جهان می باشد.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: ماهیت پادمان آژانس داوطلبانه می باشد و پادمان آژانس تنها براساس درخواست کشورهای عضو برای تسهیل موافقتنامه های دوجانبه میان کشورهای عضو و یا در پی الحاق داوطلبانه به هر معاهده ای چون NPT انجام می پذیرد.
وي افزود: قرار نبوده که آژانس نقش نگبهان و بازرس را ایفا كند و در مسائل داخلی کشورها و یا محدوه امنیت ملی کشورهای عضو مداخله نماید. در موارد عراق و کره شمالی و اخیرا موضوع هسته ای ایران، برخی از کشورهای عضو که بطور دائم هم در شورای حکام حضور دارند فرآیند تصمیم گیری را مخدوش نموده اند و وظایفی را به بخش پادمان تحمیل كرده اند اند که در مغایرت کامل با اساسنامه می باشد.
سلطانيه ضمن ابراز نگرانی از فعالیت های جاسوسی بازرسان و ارتباط کارمندان آژانس با هیئت های برخی از کشورها گفت: این روند به هیچ وجه قابل پذیرش نیست، انتظار می رود بازرسان آژانس در زمینه مواد و تاسیسات هسته ای متخصص باشند نه اینکه متخصص نظامی باشند.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: آژانس یک سازمان اطلاعاتی نمی باشد بلکه سازمان بین المللی تخصصی استف یک چنین فعالیت هايی منجر به تغییر دیدگاه و عملکرد کارشناسان هسته ای و افزایش نقش مداخله جویانه ای به بازرسان و بر همین اساس موجب خدشه وارد آوردن به روابط اعتماد آمیز بین دبیرخانه و کشورهای عضو می گردد.
وی در ادامه با مستقل دانستن این آژانس و دستور نگرفتن آن از ارگانی مثل شورای امنیت سازمان ملل متحد، آن را پاسخگو در برابر کشورهای عضو دانست و افزود: درگیرنمودن شورای امنیت سازمان ملل در مسائل آژانس دربردارنده ابعاد سیاسی و امنیتی بوده و آژانس را از ادامه مسیر فعالیتهای خود باز داشته است.
سلطانيه در مورد مشکلات درون این سازمان و روند تصمیم گیری آن گفت: با درنظر گرفتن نگرانی های فوق شکی نیست که معدود کشورهايی شورای حکام را تحت سلطه خود گرفته اند و از آن سو استفاده می نمایند و باید در خصوص مغایرت اینگونه اقدامات با روح اساسنامه و همچنین قصورهای صورت گرفته پاسخگو باشند.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه با اشاره به بازرسی های مکرر آژانس از تاسیسات اتمی ایران در موارد متعدد و پیدا نشدن موارد انحراف گفت: تمام دنیا از این واقعیت مطلع است که علیرغم انجام دشوارترین بازرسی ها در تاریخ آژانس بیش از 4 هزار نفر - روز و بیش از 100 بازرسی اعلام نشده در ایران، حتی یک گرم مواد هسته ای که به مقاصد نظامی انحراف داشته باشد یافت نشده است که گزارش مدیرکل پیشین و مدیرکل حاضر تائید این اظهارت است.
وي ادامه داد: یک واقعیت مهم دیگری نیز وجود دارد که مکررا توسط آژانس تکرار شده است که انجام راستی آزمائی دائم بدون روبرو شدن با هرگونه مانعی می باشد، تنها دلیلی که این پرونده هنوز باز است اتهاماتی با انگیزه های سیاسی از سوی معدود کشورهای غربی می باشد.
سلطانیه درباره همکاری های فوق العاده ایران با آژانس گفت: بمنظور اینکه به جامعه بین الملل ثابت كنيم تمامی این اتهامات مجعول و بی اساس است و فعالیت های هسته ای ما منحصرا برای مقاصد صلح آمیز می باشد ما در بسیاری موارد همکاری تنگاتنگی با بخش پادمان داشته ایم و در بسیاری موارد گام هايی ورای تعهدات براساسNPT برداشته ایم، اجرای کامل برنامه کار ( سند شماره 711 آژانس ) در سال 2007 که توسط ایران و آژانس مذاکره و توافق شد و متعاقبا توسط شورای حکام مورد تائید قرار گرفت سندی بر عزم سیاسی و نیات مثبت دولت کشورم در این راستا می باشد.
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با ذکر مثالی در مورد اتهامات بی اساس غربی ها بر علیه فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان، موردی از موارد بازرسی را مطرح کرد که خود نیز در آن حضور داشته است: من تبلیغات بی اساسی را که در سال 2004 بر مبنای برخی تصاویر ماهواره ای علیه کشور من پس از گزارش آژانس مطرح شده بخاطر شما می آورم، این تبلیغات پیرامون فعالیت های اعلام نشده هسته ای در محلی در جنوب ایران که ادعا شده بود معدن اورانیوم، تبدیل اورانیوم و غنی سازی وجود دارد بوده است، در طی بازرسی آژانس که من شخصا حضور داشتم بازرسین یافتند که تمامی موارد نادرست بوده است. محل ذکر شده متعلق به یک شرکت خصوصی بود که سنگ را به بنادر حمل می کرد نه اینکه معدن اورانی،م باشد و ساختمان هايی که سرویس های جاسوسی موساد و CIA بعنوان فعالتی های مخفیانه گزارش نموده بودند برای سرویس های بهداشتی کارگران اختصاص یافته بودند، این یک مثال شرم آور است که بر اساس تصاویر ماهواره ای و یا اطلاعات غیر معتبر، آژانس در تله ای افتاده که اعتبار آژانس را خدشه دار نموده است.
وی به موضوع مذاکرات اخیر ایران با 1+5 اشاره نمود و ابراز امیدواری کرد که طرف های ذیربط نسبت به توافقات انجام شده در گفتوگوهای استانبول 2 بمنظور اینکه اجلاس آتی مسکو به موفقیت برسد متعهد باشند.
سلطانيه تاكيد كرد: جمهوری اسلامی ایران بطور کامل بر وظایف بین المللی خود بر طبقNPT، متعهد می باشد و همیشه مذاکرات را بعنوان تنها مسیر متمدنانه برای برداشتن ابهامات و ارتقاي همکاری در موضوعات جهانی و منطقه ای چون کاربرد هسته ای برای مقاصد صلح آمیز، خلع سلاح و عدم اشاعه برگزیده است.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.