آخرین اخبار:
کد خبر:۲۱۷۷۴۷
به مناسبت روز جهانی معلولان؛

حرکت چرخ های خودباوری در گرو همت و وحدت متولیان شهر

نامناسب بودن وضعیت عبور و مرور در فضاهای شهری، امروزه یکی از مهمترین مشکلات جانبازان، معلولان و حتی سالخوردگان در کلان شهرهای کشور است.

گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، نامناسب بودن وضعیت عبور و مرور در فضاهای شهری، امروزه یکی از مهمترین مشکلات جانبازان، معلولان و حتی سالخوردگان در کلان شهرهای کشور است.

 

امروز 12 آذرماه روز جهانی معلولان است؛ روزی که باید به معلولان با دیده ترحم نگاه نکنیم بلکه توانایی های آنان را باور کنیم.

 

امروز روزی است که باید معلولان را یاری کنیم تا برای پرورش استعدادهایشان تلاش نمایند و به این مهم برسند که معلولیت ناتوانی نیست، محدودیت است و فرد معلول با یاری و همراهی افراد سالم می تواند توانایی های خود را ثابت کند.

 

مناسب نبودن فضای شهری مشکل اصلی جامعه معلولان

 

موضوع مناسب سازی معابر و فضاهای شهری سال ها است که به مطالبه ای پیگیر در شهرهای مختلف کشور به ویژه کلان شهرها برای معلولان تبدیل شده، اما برای تحقق آن هنوز پاسخ قانع کننده ای به جامعه معلولاان داده نشده و تنها حوالی 12 آذرماه، روز جهانی معلولان به آن پرداخته و سخن به میان می آورند.

 

این در حالی است که معلولان با فضاهای مناسب شهری می توانند چرخ های خودباوری را برای تداوم زندگی به حرکت در آورند.

 

استانداردی برای تردد معلولان نداریم

 

سعید فانی، رئیس هیئت مدیره جامعه معلولان فارس در گفت‌وگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در شیراز، نامناسب بودن معماری و شهرسازی فارس را از مشکلات معلولان، جانبازان و حتی افراد سالخورده برشمرد و تصریح کرد: اگرچه در سال‌های اخیر مسئولان برای رفع مشکلات، فعالیت‌های موثری انجام داده‌اند، اما هنوز بیشتر معابر و اماکن عمومی دارای استاندارد لازم برای تردد این افراد نبوده و همچنین پارک‌ها و فضاهای سبز نیز به لحاظ طراحی و معماری برای معلولان حرکتی که با ویلچر جا به جا می‌شوند، قابل استفاده نیست.

 

وی ناوگان حمل و نقل شهری را برای استفاده معلولان به طور کامل نامناسب دانست و گفت: هر ساله تعداد بسیاری اتوبوس برای کلانشهرها خریداری می‌شود که متأسفانه سازمان‌های مربوطه حتی یک اتوبوس را با طراحی مناسب برای افراد معلول ساخته و خریداری نکرده‌اند که این مسئله خود باعث عدم استفاده افراد معلول از وسایل نقلیه عمومی شده است.

 

رئیس هیئت مدیره جامعه معلولان فارس خاطرنشان کرد: سال هاست بسیاری از مصوبات حمایتی از معلولان و افراد کم توان پشت درهای بسته مانده و به مرحله اجرا نرسیده‌ است و کماکان رو به روی ما وعده و وعیدهای فراموش شده قرار دارد.

 

فانی تصریح کرد: با توجه به اینکه هشت سال از تصویب قانون جامع حمایت از معلولان می‌گذرد، اما به دلیل عدم ضمانت اجرایی، بعضی از مفاد این قانون به حالت اجرایی در نیامده و قانون‌گذار ضمانت اجرایی مناسب را برای مفاد مصوب در نظر نگرفته است.

 

مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان تنها نباید در روز معلولان مطرح شود

 

علی زحمت کش، رئیس شورای اسلامی شهر شیراز نیز گفت: سال هاست که موضوع مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان مطرح می شود اما تاکنون به نتیجه ای مطلوب نرسیده است.

 

وی افزود: موضوع مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان تنها نباید در روز جهانی معلولان مطرح، و پس از آن، پرونده مناسب سازی بسته شود.

 

زحمت کش تاکید کرد: امروز فضاهای شهری ما از جمله بوستان ها، خیابان ها، توقفگاه های اتوبوس و خودپردازهای بانکی به لحاظ مناسب سازی، استانداردهای لازم را برای حرکت معلولان ندارد که باید این مهم هرچه زودتر ساماندهی شود.

 

رئیس شورای اسلامی شهر شیراز خاطرنشان کرد: باید معاونت های فنی، عمرانی و شهرسازی شهرداری شیراز در ساخت‌وسازها تدابیر ویژه برای مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان را در نظر بگیرند.

 

وی بیان داشت: متاسفانه هنوز یک اتوبوس عمومی ویژه حمل و نقل معلولان طراحی نشده است که این مهم باید در سطح ملی مورد توجه قرار گیرد.

 

مناسب سازی فضای شهری نیازمند برنامه ریزی همه جانبه است

 

کشاورز، مدیرکل بهزیستی استان فارس هم در این خصوص گفت: مناسب سازی فضای شهری برای معلولان تنها نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و همه جانبه است.

 

وی با بیان اینکه در چند سال گذشته فعالیت های خوبی برای مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان گرفته شده است، گفت: در جلسه کمیته توانبخشی شهرستان شیراز برای اینکه ارتباط موثری با معلولان وجود داشته باشد، شهرداران مناطق 9 گانه شیراز 9 نفر از معلولان را برای کمک و مناسب سازی به عنوان مشاور انتخاب کرده اند.

 

کشاورز بیان داشت: هنوز بسیاری از ساختمان های اداری ما آن طور که باید برای عبور معلولان مناسب سازی نشده که باید با برنامه ریزی، این مسئله ساماندهی شود.

 

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: علاوه بر مناسب سازی ورودی های مجتمع های اداری و تجاری، مقرر شده است که 9 بوستان تا پایان سال ویژه معلولان مناسب سازی شود.

 

وی در زمینه اختصاص وسایط نقلیه عمومی برای معلولان نیز گفت: نظر ما استفاده از وسایط نقلیه خاص معلولان نیست، بلکه معتقدیم باید وسایط نقلیه موجود امروز برای استفاده معلولان مناسب سازی شود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار