آخرین اخبار:
کد خبر:۲۱۹۹۹۹
مناظره زیبا کلام و ذوالنور در دانشگاه گیلان؛

زیباکلام: وضع دانشگاه‌ها از آنچه که شما فکر می‌کنید خراب تر است! / ذوالنور: اگر جنگی شود استقبال دانشجویان بیشتر است

به مناسبت وحدت حوزه و دانشگاه مناظره ای با حضور حجت الاسلام ذوالنور و صادق زیباکلام امروز در دانشگاه گیلان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از رشت، مناظره حجت الاسلام ذوالنور، جانشین سابق حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه  با صادق زیباکلام، عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران  به مناسبت وحدت حوزه و دانشگاه به همت بسیج اساتید و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان در تالار حکمت این دانشگاه برگزار شد.
 
زیباکلام در ابتدای این مناظره گفت: اگر مسائل مقدماتی را فاکتور بگیریم، وحدت بین حوزه و دانشگاه به لحاظ موضوعی چیزی بی‌مورد و بی‌معناست، برای اینکه حوزه و دانشگاه نهادهایی اجتماعی هستند و کارهای متفاوتی دارند؛ من طی 33 سال گذشته بین این دو، وحدتی ندیدم و نفهمیدم که چرا باید بین این دو وحدت وجود داشته باشد.

وی گفت: هر وقت وحدت بین آتش‌نشانی و جنگلبانی و آموزش و پرورش معنا پیدا کرد، وحدت بین حوزه و دانشگاه هم معنا پیدا می کند.

زیبا کلام تصریح کرد: هر سال به همین مناسبت برنامه‌ها و مناسبت‌هایی برگزار می‌شود و در رسای وحدت مطالبی گفته می‌شود مبنی بر اینکه؛ اگر وحدت باشد مشکل حل می‌شود و دشمن نیز به دنبال عدم وحدت بین این دوست و ما با وحدت مانند ملی شدن صنعت نفت پیش می‌رویم، اما این طور نیست، به لحاظ ماهیت، فلسفه و معنا ضرورتی بین این دو وجود نداشته و در طول تاریخ هم چیزی نبوده و ما بعد از 33 سال به این نتیجه رسیدیم که وحدتی بین این دو وجود نداشته است.

وی گفت: با وجود اینکه بعد از انقلاب هیچ مانع و مشکلی وجود نداشته، اما وحدت بین این دو به وجود نیامده است؛ در واقع حوزه و دانشگاه کارکرد متقابل دارند و من این نگاه را قبول ندارم که حوزه متولی هدایت جامعه است، اما دانشگاه فلسفه و رسالتی در هدایت جامعه ندارد و دانشگاه یک کار ویژه مشخص برای بالا بردن علم در جامعه است.
 
عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران گفت: به لحاظ هستی‌شناسی این دو با هم متفاوت هستند؛ اساسا دانشگاه به هستی و جهان طبیعت نگاه تردیدآمیز دارد و در دانشگاه علمی وجود ندارد که قطعی و یقین باشد؛ ذات دانشگاه، پرسشگری است. اما حوزه به دنبال یقین است، در حوزه علوم انسانی هر اندیشه‌ای در مکتب فکری مورد نقد است و کامل نیست، در حالی که در بخشی از کارکرد حوزه، نگاه مطلق هم وجود دارد و برای فهم دیگران توضیح می‌دهد.

زیبا کلام تصریح کرد: اصل موضوع وحدت بی‌موضوع است و در عمل وحدتی بین این دو به وجود نیامده، بلکه فاصله شان بیشتر شده است.

ذوالنور هم در ادامه گفت: اساس هستی بر وحدت است، مگر اینکه عکسش ثابت شود. در تمام کرات، کهکشان‌ها و در اجزای مختلف هستی یک هدف دنبال می‌شود و در ذات آنها وحدت و هماهنگی وجود دارد، مثلا در مورد لایه ازن و یا تابش نور ماه و خورشید به زمین اگر لحظه‌ای کوتاهی صورت بگیرد، عالم هستی دچار مشکل می‌شود و این نقش در هستی اساس بر وحدت است.

اگر هدف، خداشناسی باشد به وحدت رسیده‌ایم
 
جانشین سابق نمایندگی ولی فقیه در سپاه گفت: اگر هدف اصلی یکی شود، مسیر حرکت یکی می‌شود و به وحدت می‌رسیم؛ مانند کاروان راهیان نور که به تعداد 30 اتوبوس با رانندگان مختلف اما چون هدف یکی است به مقصد می‌رسیم. اگر نگاه ما به هستی با دیده شک باشد به عناد رسیده‌ایم، اما اگر هدف، خداشناسی باشد به وحدت رسیده‌ایم، زیرا ما در فیزیک و شیمی هم خدا را می‌بینیم.
 
وی افزود: اگر در دانشگاه نگاه ما در زمینه ماتریالیست حرکت کند، ریشه‌اش از ماده است و خدا را نمی‌بیند و اینجاست که مسیر دو تا می‌شود، اما اگر نگاه ما، نگاه خدامحوری باشد ما حتی در لابراتوارها و آزمایشگاه‌ها به اثبات وجود خدا می‌رسیم.

ذوالنور تصریح کرد: اولین چیزی که حضرت امام (ره) در مقوله وحدت حوزه و دانشگاه مطرح کردند جهان بینی و بعد ایدئولوژی بود؛ ما باید خدا را بشناسیم تا مسیر حرکت مشخص شود. صراط ما صراط الهی است و اگر نگاه ما به هستی یکی باشد هدف یکی می‌شود.
 
زیبا کلام در مورد وحدت حوزه و دانشگاه از نظری تا عملی و راهکار آن تصریح کرد: من از مطالب ذوالنور پاسخی نگرفتم که چرا باید وحدت وجود داشته باشد، اساسا نکته‌ مهمی که در بخش اول گفتم بین این دو نهاد نمی‌تواند وحدت به وجود بیاورد.

وی با بیان اینکه در دوران انقلاب یک جنبش وسیعی مانع از وحدت بود، گفت: بعد از انقلاب بین این دو نهاد وحدت به وجود نیامده است چون دو نگاه متفاوت بر جهان و هستی دارند.

عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران افزود: کار دانشگاه، فهم هستی و طبیعت است، اما کار حوزه هدایتگری و نجات انسان‌هاست.

زیباکلام گفت: فرد دانشگاهی با کوهی از مجهولات رو به روست و رسالت دانشگاه این است که این مجهولات را از نظر مادی، طبیعی و بیماری و پیشرفت علمی مشخص کند، اما حوزه چنین رسالتی را برای خودش قائل نیست؛ حوزه مجهولاتی ندارد تا با کمک تحقیق به آن دست پیدا کند.

وی تصریح کرد: در طول 33 سال گذشته دانشگاه هیچ ادعایی بر حوزه نداشته، اما حوزه در جهت اصلاح و تربیت دانشگاه بوده است و تنها وحدتی که به وجود می‌آید، از لحاظ سیاسی است؛ به این معنا که هر چه حوزویان می‌گویند دانشگاهیان باید اطاعت کنند و اگر این طور باشد باید در دانشگاه را گل گرفت.

ذوالنور در ادامه گفت: چرا شما مجهولات را فقط در دانشگاه می‌بینید؟ آیا مجهولات در حوزه وجود ندارد؟ شما مجهولات را در فیزیک و شیمی می‌بینید ولی در حوزه علوم انسانی مجهولات وجود ندارد؟ همانطور که در دانشگاه به دنبال کشف مجهولات هستیم در حوزه هم به دنبال کشف حقایق هستیم و این یعنی وحدت.

جانشین سابق حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه افزود: آن چیزی که منابع غربی در دانشگاه به خورد ما می‌دهند، درست نیست، همانطور که در گذشته فهرست بلندبالایی از دارو را برای یک بیمار می‌نوشتند و این اشتباه بود. انسانی که در تست، تجربه و آزمایشگاه به این نتیجه می‌رسید که علم دیروز من جهل بوده است، چه تضمینی وجود دارد که از منابع انسانی و علم بشری که روی آن تاکید دارند و منهای خداست به نتیجه برسیم.

وی گفت: کسی که راه خود را راه منهای خدا می‌داند چطور می‌تواند هدایتگر باشد؛ ما برای شناخت راه خدا یک راه داریم و آن وحدت بین حوزه و دانشگاه است.

ذوالنور گفت: اگر انسان در بحث هستی‌شناسی دچار مشکل شود تا آخر نیز همینطور است. آن چیزی که حق و باطل را مشخص می‌کند ما در آن حرف داریم؛ اگر راه یکی شود و منشاء تغذیه یکی شود ما به وحدت رسیده ایم.
 
هیچ وقت رابطه حوزه و دانشگاه رابطه حاکم و محکوم نبوده است
 
جانشین سابق حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه افزود: اگر مجهولات را کشف کنیم به هدایت رسیده‌ایم و هیچ وقت رابطه حوزه و دانشگاه رابطه حاکم و محکوم نبوده است؛ کسی که در علم تخصص داشته باشد، در بحث حوزه نیز باید تخصص داشته باشد، زیرا اگر ما در حوزه پزشکی چیزی نمی‌دانیم و نظر بدهیم، اشتباه کردیم. اگر تخصص را ملاک می‌دانیم حوزه در یک بعد و دانشگاه نیز در یک بعد دیگر تخصص دارد، اما راه و منشاء و مقصد ما باید یکی باشد تا به وحدت برسیم.
 
در ادامه این مناظره زیبا کلام با بیان اینکه در جمهوری اسلامی ایران حوزه رسالت هدایتگری برای خود قائل است، گفت: این در حالی است که دانشگاه این حق را برای خود قائل نیست.
 
حوزه در بسیاری از موارد با عدم موفقیت روبروست
 
عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران افزود: حوزه در بسیاری از موارد با عدم موفقیت روبروست و برای نفی این جواب، همواره کاسه و کوزه‌ها را بر سر دانشگاهیان می‌شکند.

زیبا کلام با بیان اینکه به عقیده من مقوله وحدت با مشکل مواجه است، بیان داشت: هر زمان که دانشگاه در خط حوزه از نظر سیاسی و اجتماعی همگام باشد، حوزه دانشگاه را تایید می کند؛ در غیر این صورت به دنبال اصلاح دانشگاه است، در حالی که دانشگاه هرگز این حق را به خود نمی‌بیند.

وی تصریح کرد: هدف دانشگاه فهم جهان به منظور بهبود کلی زندگی بشر است نه هدایت بشر.

ذوالنور، جانشین سابق حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه از زیباکلام پرسید: آیا تغییر رشته شما از رشته مهندسی پزشکی به علوم سیاسی کار بر روی فکر افراد نبود؛ که در این زمان زیباکلام با پاسخ به این سئوال گفت: من تنها به دلیل اینکه چرا انقلاب اسلامی اتفاق افتاد و از روی علاقه به این درس تغییر رشته دادم.

وی معنی هدایت را اینگونه بیان کرد: بهبود روابط اجتماعی، شناخت ناهنجاریها و اعمال مدل حکومتی که جامعه را بهتر به هدفش برساند، از محور هایی است که هم دانشگاه و هم حوزه در این جهت حرکت می‌کند.

 زیبا کلام در صحبت‌ها و عقایدش دچار پارادوکس شده است
 
ذوالنور با بیان اینکه زیبا کلام در صحبت‌ها و عقایدش دچار پارادوکس شده، گفت: شما در جایی حوزه را انحصارطلب معرفی می‌کنید و در جایی می‌گوئید وظیفه و رسالت حوزه، هدایت جوامع بشری است.
 
جانشین سابق حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه با رصد صحبت‌های زیباکلام که دانشگاه در هدایت و رذالت جامعه نقشی ندارد، گفت: محیط دانشگاهی وقتی از نگاه ارزشی و اخلاقی خارج شود، یقینا به رذالت کشیده خواهد شد؛ بنابراین دانشگاه در هدایت و رذالت جامعه نقش اساسی دارد.

زیبا کلام با اشاره به شرایط فعلی در دانشگاه‌ها در خصوص روابط بین دختر و پسر ادامه داد: 15 سال پیش وقتی به دانشگاه علوم سیاسی تهران می‌رفتیم، دانشجویان دختر و پسر هرگز در محیط دانشگاهی با هم صحبت نمی‌کردند؛ اما امروز در دانشگاه‌ها احساس می‌کنید وارد پارتی، تریا و کافی‌شاپ شدید.

 وضع از آنچه که شما فکر می‌کنید، خراب تر است
 
وی خطاب به ذوالنور گفت: شما کجاها کار کرده‌اید؟ وضع از آنچه که شما فکر می‌کنید، خراب تر است.

 اگر جنگی شود، استقبال دانشجویان بیشتر از جنگ تحمیلی خواهد بود
 
 ذوالنور در پاسخ به این حرف زیباکلام گفت: من با عقیده شما کاملا مخالفم؛ چراکه باور دارم اگر جنگی شود، استقبال دانشجویان در دفاع از انقلاب بیشتر از جنگ تحمیلی خواهد بود.

جانشین سابق حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه با اشاره به هجمه‌های دشمن علیه جوانان ما تصریح کرد: امروز جوانان ما با اقیانوسی از فاضلاب غربی روبرو هستند، به گونه‌ای که هزاران شبکه ماهواره‌ای علیه ایران فعالیت می‌کنند؛ بنابراین تلاش برای هدایت و دوری از این رذایل، مهم . ما امروز در جامعه با مشاهده وحدت حوزه و دانشگاه ،به قله‌های بلندی از قبیل موسسه رویان، تولید و تکثیر سلول‌های بنیادین و انرژی هسته‌ای رسیده‌ایم. 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ميثم
-
۲۸ آذر ۱۳۹۱ - ۰۶:۱۴
همون عکسي که گذاشتين مظهر بي اخلاقيه.
0
0
منتقد
۰۵ شهريور ۱۳۹۲ - ۲۱:۵۸
اقاي زيبا کلام افکارتان بسيار در جهت تفريق حوزه ودانشگاه وانحصارطلبانه است مراجع عظام وحوزه هاي علميه رسالت مهمي درنشر معارف الهي و هدايت افکار جامعه،مراکز علمي،دانشگاهيان بعهده دارند.
دانشجو
-
۲۸ آذر ۱۳۹۱ - ۲۱:۰۲
باتشکر از انتشار اين مطلب
0
0
علي
-
۰۱ دی ۱۳۹۱ - ۰۳:۱۶
تاکنون فکر مي کردم آقاي زيباکلام فردي متفکر و محقق مي باشد. متاسفانه اين صبحت ها فقط بوي کينه و نفرت دارد.واقعا متاسفم اين که استاد دانشگاه باشد واي به حال دانشجو!!
0
1
پربازدیدترین آخرین اخبار