به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، حجت الاسلام فرمانیان بعد ازظهر امروز در چهارمین مرحله ضیافت اندیشه اساتید دانشگاه شیراز با موضوع جریان شناسی سلفی گری در امروز جهان اسلام اظهار کرد: اسلام شامل مجموعه ای از اعتقادات، احکام، اخلاق، ادب و سنتی می شود که خداوند آن را به خاتم الانبیا نازل کرد، می شود.
وی با اشاره به این مطلب که پیامبران مجموعه احکامی را برای مسلمانان بیان کردند، افزود: از دل اختلافاتی که میان علمای اسلام در بخش اعتقادات وجود داشت مذاهب کلامی ایجاد شدند.
رئیس دانشکده مذاهب ادیان و قم با بیان اینکه از دل اختلافاتی که در بخش فقه وجود داشت، مذاهب فقهی ایجاد شد، خاطرنشان کرد: اکنون در جهان اسلام اختلافاتی بر سر تعداد مسلمانان جهان وجود دارد که جمعیت اصلی مسلمانان چقدر است.
فرمانیان ادامه داد: بر اساس آخرین آمار دانشنامه جهان اسلام جمعیت مسلمانان یک میلیارد و 373 میلیون نفر می باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این موضوع که مذاهب صوفی شامل اهل سنت و شیعه می شود، عنوان کرد: قاهریه، نقشبندیه و مولویه زیر مجموعه مذهب صوفی اهل سنت و ذهبیه، شاه نعمت الهی، گنابادیه و نوربخشیه نیز زیر مجموعه مذهب صوفی اهل سنت قرار دارند.
رئیس دانشکده مذاهب و ادیان قم اضافه کرد: یک میلیارد از جمعیت مسلمان جهان را اهل سنت تشکیل می دهند که این تعداد در یکی از چهار قالب قرار گرفته اند.
فرمانیان فقه خنفی را مهم ترین فرقه فقهی جهان اسلام دانست و بیان کرد: این مکتب حدود 500 میلیون نفر پیرو در جهان دارد به گونه ای که اکثر اهل سنتی که در منطقه شرق ایران زندگی می کنند حنفی هستند و به طور کلی حدود سه میلیون و 500 هزار نفر حنفی در ایران زندگی می کنند.
وی اشاره کرد: اهل سنت هایی که در منطقه جنوب و غرب ایران زندگی می کنند پیرو مکتب شافعی هستند.
رئیس دانشکده مذاهب ادیان قم همچنین با اشاره به این نکته که یکصد میلیون و 500 هزار نفر در جهان اسلام مالکی مذهب هستند، گفت: عربستان تنها کشوری است که فقه حنابله را پیروی می کند و تعداد کمی نیز در مصر اینگونه هستند.
فرمانیان ادامه داد: مذاهب کلامی شامل اهل سنت، شیعه و خارج از اسلام می شوند که در این میان اصحاب حدیث، اشاعره و ماتریدیه در جایگاه اهل سنت قرار دارند.
وی افزود: شیعه اثنی عشری با 300 میلیون جمعیت در کشورهایی همچون ایران، هند و عراق و زیدیه با 10 میلیون نفر در کشورهای یمن و علویان طبرستان و همچنین اسماعیلیه با پنج میلیون نفر جمعیت در کشور هند در زمره شیعیان مذاهب کلامی قرار دارند.
رئیس دانشکده مذاهب و ادیان قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به گرایش های فکری سلفیه در جهان اسلام خاطرنشان کرد: اولین کسی که فکر سلفیت را به وجود آورد، ابن تیمیه بود که در زمان حیاتش پیرویی نیافت.
فرمانیان تصریح کرد: ابن تیمیه بر این بود که فهم سلف از فهم خلف برتر است و این در حالی است که امروز سلفی ها با همه مذاهب اعتقادی اسلامی می جنگند. وی گفت: تندی ابن تیمیه در زمان خود اثری نگذاشت و پس از درگذشت وی در حدود قرن 12 سلفی گری در جهان اسلام بروز و ظهور کرد.
رئیس دانشکده مذاهب و ادیان قم محمدبن عبدالوهاب که بعدها بنیانگذار وهابیت در عربستان شد، شاه ولی الله دهلوی که در دیوبندیه در شبه قاره هند می زیست و ابن الامیر صنعاتی که مکتب زیدیه سلفی را در یمن پایه ریزی کرد را سه شاگرد ابن تیمیه ذکر کرد که پس از درگذشت استادشان مکتب سلفی را ترویج کردند.
فرمانیان در پایان سخنان خود با اشاره ای کوتاه و مختصر به زندگی محمدبن عبدالوهاب تصریح کرد: وی در سال 1115 قمری به دنیا امد و در ابتدا حنبلی مذهب بود و پس از سفر به مدینه مکتب وهابیت را پایه ریزی کردکه امروز در عربستان سعوی شاهد پیروان زیادی از وی می باشیم.