گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، مطالعه تاریخ تکامل فرهنگی در گذشته نشان می دهد که به دنبال انقلاب صنعتی تغییرات عمده ای در کل ساختار نظام اجتماعی و فرهنگی جامعه بشری رخ داده است و جهان در چند قدمی انقلاب بزرگ دیگری به نام انقلاب اطلاع رسانی قرار دارد که تاثیر بنیادین آن بسیار بیشتر از انقلاب صنعتی بوده است.
کتابخانه ها که از اندام های پیکر برنامه ریزی ملی بشمار می روند بسته به وظایف و اهداف خود سعی در برآوردن نیازهای اطلاعاتی مخاطبان خود دارد.
کتابخانه به عنوان مهمترین نهاد در هر کشور موظف است به نیازهای فرهنگی و اطلاعاتی همۀ اقشار جامعه بدون در نظر گرفتن سن، جنس، مذهب، شغل، میزان تحصیلات، و دیگر خصوصیات و توانایی های فردی پاسخ دهد.
از دیر باز گفته اند که کتابخانه جزو مراکز فرهنگی است و دارای دو وجه فرهنگی و اطلاعاتی است و در این بین فضای دانشگاه با تاثیر و تاثر از جنبه های داخلی و خارجی اهمیت فراوانی دارد.
در حالی که امروز سرانه مطالعه در ایران بسیار پایین تلقی می شود، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه ارومیه این سرانه را در بین دانشجویان این دانشگاه نزدیک به صددرصد اعلام کرده و می گوید: کتابخانه ارومیه در ارزیابی هایی که با دیگر کتابخانه های دانشگاه های کشور می شود هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی در سطح مطلوبی قرار دارد.
سیروس محمدی افزود: یکی از مقوله هایی که در بخش ارزیابی فرهنگ هر کشوری همواره به آن پرداخته شده است، مقوله کتاب و کتابخوانی است.
وی توسعه کتابخانه های عمومی بعد از انقلاب را یکی از دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: با توجه به اینکه پایه های فرهنگ سازی هر کشوری از دانشگاه ها شروع می شود، به همین علت باید در گسترش فضای کتابخانه ها تلاش بسیاری صورت گیرد.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه ارومیه گفت: در دانشگاه ارومیه سال گذشته حدود 150میلیون تومان هزینه برای خرید کتاب تخصیص داده و بیش از یک میلیارد منابع علمی برای دانشگاه ارومیه خریداری شد.
محمدی با بیان اینکه دانشگاه ارومیه جزو کتابخانه های مرجع در استان به شمار می آید، گفت: این کتابخانه قادر است به تمامی دانشجویان دانشگاه های مراکز علمی این استان و سایر استان های دیگر خدمات ارائه کند.
وی ادامه داد: هر دانشجویی که در دانشگاه ارومیه پذیرش می شود عضو کتابخانه مرکزی این دانشگاه محسوب می شود و تنها مدرکی که برای ثبت نام در کتابخانه از دانشجو مطالبه می شود کارت دانشجویی وی است.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه ارومیه یکی از اموری را که باعث رضایتمندی دانشجویان از کتابخانه این دانشگاه می شود را افزایش مدت زمان سالن های مطالعه دانست؛ به طوری که این مدت زمان تا 12شب تغییر کرده است.
محمدی یکی دیگر از برنامه های رفاهی برای دانشجویان را در زمینه کتاب و کتابخانه ها افزایش تاریخ کتابهای امانتی عنوان کرد که اگر نسبت به سال 88 مقایسه شود حدود ده برابر افزایش داشته است.
وی با تاکید براینکه نباید هیچ محدودیتی در دریافت کتاب برای دانشجویان قرار داد، گفت: من به کارکنان توصیه کرده ام به جای اینکه کتاب ها در قفسه ها بماند هر دانشجویی که درخواست کتاب کرد در اختیارش بگذارند.
رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه سرانه مطالعه در دانشگاه ارومیه را نزدیک به صد درصد عنوان کرد و افزود: درصورتی که کتاب یا مقاله مورد نظر دانشجویان در مجموعه مجلات چاپی و الکترونیکی دانشگاه موجود نباشد، می توانند درخواست خود را از طریق مراجعه حضوری به بخش امانت بین کتابخانه ای در کتابخانه مرکزی ارائه کرده و 10 روز پس از ارائه درخواست، جهت دریافت آن مراجعه کنند.
محمدی ادامه داد: منابع قابل استفاده در کتابخانه دانشگاه ارومیه 170هزارکتاب امانی و 16 هزارپایان نامه و نشریات و یک سری کتاب غیر الکترونیکی چاپی و لاتین است.
وی با اشاره به بیشترین استقبال دانشجویان از کتاب های موجود در دانشگاه گفت: این مراجعات را می توان به ترتیب اولویت در بخش های درسی و سپس در بخش های تاریخی، دینی، مذهبی و کتابهای تفسیری و روانشناسی و مباحث ازدواج عنوان کرد.
رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه خاطرنشان کرد: همجواری کتابخانه ها با خوابگاه ها باید در اولویت قرار گیرد و گسترش فضای کتابخانه ها در محیطی که تنها کاربری کتابخانه داشته باشد و جدا از معاونت هایی که هم اکنون در ساختمان کتابخانه مرکزی دانشگاه ارومیه است را از دیگر مشکلات موجود می توان برشمرد.
یعقوب قیاسی، دانشجوی رشته ارشد شیلات دانشگاه ارومیه نیز در این خصوص گفت: من عضو کتابخانه مرکزی نیستم؛ اما در مراجعه به این مکان برای آشنایی با منابع مرتبط، منبعی در دسترس نبود.
وی ادامه داد: دانشکده های دانشگاه ارومیه غنی تر از کتابخانه مرکزی است.
دانشجوی دیگری که در مقطع کارشناسی زیست در این دانشگاه تحصیل می کند و عضو کتابخانه دانشکده و کتابخانه مرکزی است، گفت: کتابخانه مرکزی دانشگاه چندان غنی نیست و خیلی از کتابهای مرجع مورد نیاز در این کتابخانه یافت نمی شود.
وی تصریح کرد: کتابخانه دانشکده ها از لحاظ منابع علمی موجود بسیار پربارتر است و در مورد کتابخانه مرکزی دانشگاه باید گفت به لحاظ امکانات رفاهی در حد مطلوب قرار دارد.
و آخر...
مقام معظم رهبری چه در زمان ریاست جمهوری و چه در زمان رهبری انقلاب همواره توجه ویژهای به کتاب داشته و در مناسبتهای مختلف بیانات راهگشایی در این زمینه ایراد فرمودهاند.
دقت در بیانات ایشان و پیامهایی که در این زمینه ایراد فرمودهاند، به روشنی وضعیت کتاب و کتابخوانی در ایران را روشن میکند، ضعفها را نشان میدهد و راهکارها برون رفت از این وضعیت را ترسیم میکنند.
ایشان به عنوان عالیترین مقام کشور در حالی هرسال و در مناسبتهای مختلف دغدغههایشان را در این زمینه گوشزد میکنند که مدیران اجرایی در طول سالهای مختلف سرگرم ساختن تصویری ایدهآل از وضعیت موجود هستند.
در حالی که ایشان تا این حد به مطالعه و کتاب خوانی اهمیت می دهند؛ چرا مسئولان و خصوصا دانشگاهیان این مهم را در اولویت کار خود نمی دانند؟