به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» نشست خبری سومین جشنواره مردمی داستان رسول آفتاب با حضور رحیم مخدومی نویسنده مشهور دفاع مقدس و دبیر جشنواره محمدحسن ابوحمزه دبیر علمی و رضا عبداللهی صابر دبیر اجرایی همایش عصر امروز در محل کافه کلاسه برگزار شد.
در ابتدای این نشست مخدومی گفت: جا دارد در ابتدا از دوست عزیزمان امیرحسین فردی که به حق از بهترین نویسندگان انقلاب اسلامی بود یاد کنم ما در گذشته برای جشنواره رسول آفتاب از وی دعوت کردیم دعوت از فردی اعتبار به جشنواره بود نه که بخواهیم با جایزه به ایشان اعتباری بدهیم.
مخدومی در ادامه خاطرهای از امیرحسین فردی تعریف کرد.
وی گفت: در دوره اول که هنوز جشنواره جای پای بازنکرده بود و توان تبلیغ نداشتیم از فردی دعوت کردیم اما او ناخوشاحوال بود با این حال قولی ضمنی به ما داد که اگر حالش مساعد بود بیاید ما چندان امیدوار نبودیم همچنین خودمان را نیز تحویل نمیگرفتیم و در حدی نمیدیدیم که امیرحسین فردی بیاید ولی گفتیم اگر فردی به اختتامیه نرسد غیابا از ایشان تجلیل میکنیم با این وجود ایشان آمدند اما یک روز زودتر به پیشوای ورامین به محل اختتامیه رسید یعنی فکر میکرد به جای روز جمعه پنج شنبه روز اختتامیه است بنابراین به شهرستان پیشوا آمد و دید امامزاده جعفر ذکور است زیارت کرد و به خانه خود برگشت.
این نویسنده کشورمان افزود: روز بعد که ما دیدیم ایشان حالشان خوب نیست اصلا حتی تماس هم نگرفتیم که ببینم میتوانند تشریف بیاورند یا نه بعدها که آقای فردی را دیدیم به ایشان گفتم کاش میآمدید وی گفت من آمدم ولی خبری نبود در آنجا بود که فهمیدیم ایشان روز اختتامیه را اشتباه متوجه شده بود این خاطره را تعریف کردم تا بگویم چقدر امیرحسین فردی نسبت به تعهدات خویش پایبند است.
مخدومی ادامه داد: در دور دوم جشنواره از استاد گرامی محمدرضا سرشار تجلیل شد این دوره هم گزینههای زیادی وجود داشتند این افراد صرفا مولف نیستند و نقش پدری برای ادبیات و نویسندگان جوان دارند.
وی تصریح کرد: در این دوره با مشورتهای مختلف به گلعلی بابایی رسیدیم وی از دوران دفاع مقدس فعال بود و پس از آن نیز جزو اولین افرادی بود که لشکر نویسی را آغاز کرد زندگینامه نویسی، تاریخنگاری، زندگی – داستان نویسی، روزنامهنگاری و... از جمله فعالیتهای این فرد است. در کنار تجلیل و اختتامیه یک نشست علمی هم داریم که در این نشست قاسمعلی فراست محمد سرشار، مصطفی قربانی و کامران فارسینژاد حضور خواهند داشت.
نویسنده مشهور انقلاب در توضیح برنامه اختتامیه افزود: ما علاوه بر آثار قابل تقدیر آثار قابل چاپ را نیز جدا کرده و مجموعه داستان سی نویسنده را با نام «رجل سیاسی» منتشر کردهایم که در روز اختتامیه رونمایی میشود ما به دلایلی نتوانستیم کتاب نویسندگان خارجی را چاپ کنیم اما برگزیدگان نویسندگان خارجی مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.
وی در نهایت گفت: ما در این جشنواره ابتکاری به خرج دادهایم که با موضوعیت جشنواره همه سنخیت داشته باشد. روح جشنواره ما مردمی است مرسوم است که مسئولین تقدیرنامهها را امضاء میکند تا به این تقدیرنامهها اعتبار دهند اما ما از والدین سه شهیده در ورامین و پیشوا درخواست کردیم پای این تقدیرنامهها را انگشت بزنند تا این تقدیرنامهها ماندگار و متبرک شوند. متأسفانه بسیاری از والدین سه شهیداز دنیا رفتهاند و ما پس از جستوجوی فراوان به چهار نفر رسیدیم سه مادر شهیدو یک پدر شهید که این بزرگواران تقدیرنامهها را انگشت و امضاء میکنند.
سپس محمدحسن ابوحمزه دبیر علمی جشنواره به تشریح برنامههای علمی این جشنواره پرداخت.
وی در ابتدا گفت: از 15 مهر ما فرصت داشتیم تا آثار را جمعآوری کنیم با توجه به پتانسیل اینترنت تصمیم گرفتیم اینترنت را بر سر فعالیتهای خود قرار دهیم حین کار اطلاعیه یک جشنواره داستان به زبان عربی دیدیم و متوجه شدیم انجمنهای فعالتر از ما وجود دارد ما به آنها نیز فراخوان دادیم اما بعد از مدتی متوجه شدیم یکی از این انجمنها اطلاعیه ما را در دو سه کشور عربی پخش کرده است سپس متوجه شدیم استقبال کشورهای عربی و نویسندگان آنها بیش از نویسندگان داخلی بود بنابراین بخش بینالملل را نیز راهاندازی کردیم در حالی که فقط یک ماه تا اختتامیه فرصت داشتیم ما در طول این مدت فقط فرصت کردیم به سوالهای نویسندگان کشورهای مختلف پاسخ دهیم بنابراین یک ماه به این زمان اضافه کردیم و اختتامیه به اسفند سال گذشته منتقل شد البته مشکلات دیگری نیز وجود داشت که موجب شد تا روز 14 تیر امسال زمان اختتامیه کش پیدا کند.
دبیر علمی جشنواره رسول آفتاب ادامه داد: ما برای کشور خودمان با مشکل مواجه نبودیم اما در کشورهای مختلف با مشکلاتی روبهرو بودیم بعضی از نویسندگان عرب موضوع را متوجه نشده بودند. برخی نیز که موضوع را درک کرده بودند قالب جشنواره که داستان است را متوجه نشدند بنابراین در نهایت از میان آثار رسیده از کشورهای عربزبان 150 داستان به داوری رسید. برخی از این نویسندگان دارای مقالات متعدد و جوایز بینالمللی نیز هستند یکی از ویژگیهای این نویسندگان سطح بالای تحصیلات اکثر آنان است.
ابوحمزه در نهایت گفت: ما امسال در مورد بخش بینالملل بی تجربه بودیم و اصلا انتظار نداشتیم چنین بخشی داشته باشیم بنابراین نتوانستیم آثار رسیده از کشورهای عربزبان را ترجمه کنیم بنابراین از این نویسندگان تقدیر خواهد شد اما کتابشان چاپ نمیشود.
سپس دبیر اجرایی جشنواره رضا عبداللهی صابر در سخنان کوتاه مسائل اجرایی جشنواره را تشریح کرد.
وی در ابتدا دلایل تأخیر اختتامیه جشنواره رسول آفتاب را اینگونه مطرح کرد: به جز اضافه شدن بخش بینالملل که موجب تأخیر این جشنواره شد صرف امور اجرایی مثل چاپ کتاب نیز در مشکلات ما افزود و موجب تأخیر این جشنوار شد.
همچنین انتخابات ریاست جمهوری را که چندی قبل بود پیش رو داشتیم بنابراین مدتی اختتامیه را به تأخیر انداختیم.
دبیر اجرایی جشنواره در خصوص زمان و مکان این جشنواره گفت: مکان اختتامیه جشنواره رسول آفتاب را یک مکان مذهبی انتخاب کردیم که صحن امامزاده جعفر پیشوای ورامین است این امامزاده هم بعد معنوی دارد و هم به سبب مبارزات زمان انقلاب بعد سیاسی نیز دارد. زمان اختتامیه جشنواره نیز روز قلم مصادف 14 تیر است.
عبداللهی در خصوص جوایز جشنواره گفت: جایزه رتبه اول سکه تمام بهار رتبه دوم نیز سکه و سوم ربع سکه است برای تمام تقدیرشدگان نیز تندیس به همراه ربع سکه تقدیم میشود کمیتههای مختلفی را نیز در نظر گرفتهایم کمیته استقبال، کمیته پذیرایی و کمیته خدمات و نقدی برخی از این کمیتهها هستند برای کسانی که شب پیش ما میمانند اسکان مناسبی در نظر گرفته شد.
در ادامه نشست خبرنگاران سوالهای را از رحیم مخدومی پرسیدند.
وی در ابتدا در خصوص موضوعات بخش بینالملل گفت: ما موضوعاتی همچون فتنه 88 و جریان انحرافی که کارکردی کاملا داخلی دارد را کاملا از بخش بینالملل حذف کردیم و موضوعاتی را مطرح کردیم که قابلیت تبلیغ داشته باشد.
وی در خصوص دلایل انتخاب پیشوای ورامین برای اختتامیه جشنواره گفت: بسیاری از جشنوارهها و فعالیتهای فرهنگی در تهران انجام میشود همچنین شهدای تهران بسیار مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفتهاند من چندی پیش دیدیم که برای یکی از شهدای تهران 19 کتاب چاپ شده بود اما فعالیتهای فرهنگی در شهرستانها با مشکلات فراوانی مواجه است مثلا ما برای همین اختتامیه برای پیدا کردن مکان مناسب با مشکلات فراوانی روبهرو شدیم مسئولان باید بدانند فعالیتهای فرهنگی منحصر به تهران نیست.
مخدومی در پایان نشست در خصوص جشنواره گفت: جشنواره ما و تمامی جشنوارههای مردمی به خودی خود نوعی انتقاد هستند که چرا دولت هیچکاری انجام نداده است. جشنوارههای مردمی نوعی هشدار هستند که دولت کاری نمیکند و ما میخواهیم کاری انجام دهیم وگرنه جشنوارههای دولتی با سکه های فراوان وجود داشتند اما ما انتقاد داریم. چرا باید کماهمیت ترین بحث مطرح شده بین کاندیداها ریاست جمهوری فرهنگ باشد؟ وزرای فرهنگ دولتها که تدارکچی تبدیل شدهاند و کار ویژهای انجام نمیدهند.
لازم به ذکر است اختتامیه سومین جشنواره مردمی رسول آفتاب جمعه 14 تیر همزمان با روز قلم در صحن امامزاده جعفر پیشوای ورامین برگزار میشود.