مسئول سینمایی اداره ارشاد لرستان معتقد است برخلاف تمام حمایتهایی که برای روشن ماندن چراغ سینما در استان از بخش خصوصی صورت گرفته اما ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ غلامرضا منوچهری معتقد است که برخلاف تمام حمایت هایی که برای روشن ماندن چراغ سینما در لرستان از بخش خصوصی صورت گرفته، اما به دلیل منفعت طلبی و فقدان دغدغه فرهنگی در وجود برخی از سینماداران، در حال حاضر از مجموع 9 سینما در استان، پنج سینما از مدار اکران فیلم خارج و تعطیل شده اند.
سینما ایران و سینما عصر جدید خرم آباد، سینما رنگین کمان الشتر و سینما سعید نورآباد از جمله سینماهایی هستند که با وجود تمام حمایت های مالی و امتیازاتی که به مدیران آنها اعطا شده، امروز اثری از اکران فیلم در آنها نیست؛ از سوی دیگر سینما استقلال خرم آباد و فلسطین بروجرد که اداره آنها بر عهده حوزه هنری استان است و سینما تماشا الیگودرز و سینما کیهان دورود که توسط بخش خصوصی اداره می شوند چهار سینمایی هستند که با وجود تمام مشکلات در صحنه مانده اند.
غلامرضا منوچهری، مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان ضمن تشریح آخرین وضعیت سینماهای لرستان گفت: در حال حاضر 9 سینما در استان لرستان وجود دارد که از این تعداد پنج سینما شامل سینما ایران و سینما عصر جدید خرم آباد، سینما سعید نورآباد، سینما رنگین کمان الشتر و سینما آزادی بروجرد تعطیل هستند و در چهار سینما شامل سینما استقلال خرم آباد، فلسطین بروجرد، سینما کیهان دورود و سینما تماشا الیگودرز فیلم اکران می شود.
جلوگیری از تغییر کاربری سینما ایران خرم آباد در مراحل نهایی
وی به تلاش های صورت گرفته از جانب مدیریت سینما ایران خرم آباد برای تغییر کاربری این سینما به کاربری تجاری اشاره کرد و افزود: مدیریت سینما ایران خرم آباد به دنبال تغییر کاربری این سینما از فرهنگی به تجاری است و در آخرین لحظات که قرار بود 100 میلیون تومان را برای تغییر کاربری به حساب شهرداری پرداخت کند، وزارتخانه متوجه شد و روند تغییر کاربری را متوقف کرد.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان با بیان اینکه زمین سینما ایران از طریق زمین شهری تامین شده است و مدیریت سینما هنوز پول آن را پرداخت نکرده است، گفت: در آن برهه پیگیری های زیادی را برای تامین زمین سینما ایران خرم آباد انجام دادیم؛ به گونه ای که به ما انتقاد می شد که چرا این همه پیگیری می کنید و با این حال هر امکانات و تجهیزاتی را که این سینما نیاز داشت برای آن تامین کردیم؛ اما حالا سینما را تعطیل کرده اند و علی رغم تمام کمک هایی که به مدیریت سینما کرده ایم باز هم در حق ما بی انصافی می کنند.
منوچهری خاطرنشان کرد: اخیرا از طرف اداره کل بازرسی استان به اداره آمدند و من را تحت فشار قرار دادند و به زور گفتند که یا باید برای تغییر کاربری سینما ایران موافقت کنم و یا من را به دیوان عدالت اداری می کشانند و حتی به مدیر کل هم سفارش کردند و پست سازمانی من را گرفتند، می خواستند زیر قانون بزنند منتهی وزارتخانه متوجه شد و اجازه این کار را به آنها نداد.
وی بیان داشت: سوال من اینجاست که چرا باید مسکن و شهرسازی و اداره کل بازرسی استان لرستان برای تغییرکاربری سینما ایران خرم آباد از فرهنگی به تجاری پیشقدم شوند؛ با این حال من به نمایندگان این دستگاه ها گفتم یعنی شما تا این حد پیش رفته اید که سینمایی که متعلق به مردم است را می خواهید تغییر کاربری بدهید.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان گفت: متاسفانه آقایان سینما ایران را که سالها در آن فیلم اکران شده است یک انباری قلمداد می کنند و به من می گویند که چرا اذیت می کنید و نمی گذارید سینما تغییر کاربری دهد.
منوچهری با بیان اینکه سینما ایران خرم آباد تحت مدیریت بخش خصوصی است، افزود: برای اینکه مدیریت سینما ایران به خاطر کمبود مخاطب متضرر نشود مجوز ایجاد 10 باب واحد تجاری در کنار سینما را نیز برای او گرفتیم و در حال حاضر این واحدها به یک منبع درآمد زا تبدیل شده اند؛ اما باز هم با این حال مدیریت سینما به هر دری می زند تا کاربری سینما را به طور کامل به تجاری تغییر دهد.
مصادره سینما عصر جدید خرم آباد توسط بانک
وی در ادامه به سرنوشت سینما عصر جدید خرم آباد اشاره کرد و ادامه داد: سینما عصر جدید خرم آباد قرار بود که به جای سینما رنگین کمان که در حال حاضر به یک مجتمع تجاری تبدیل شده است احداث شود و با این حال قرار بر این شد که با تغییر کاربری سینما رنگین کمان به تجاری توسط مدیریت سینما، سینمایی دیگر با هزینه شخصی و بدون استفاده از تسهیلات دولتی در منطقه ای دیگر از شهر خرم آباد احداث شود.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان گفت: ابتدا قرار بود که این سینما در اوایل دهه 70 در محله شقایق خرم آباد احداث شود؛ اما با اختصاص یک قطعه زمین در بلوار 60 متری محل احداث این سینما تغییر کرد و مدیریت سینما هم 150 میلیون تومان وام دریافت کرد؛ البته این در حالی است که قرار بود مدیریت سینما با هزینه شخصی این سینما را احداث کند.
منوچهری با بیان اینکه در آن برهه مدیریت سینما می توانست با 150 میلیون تومان تسهیلاتی که گرفته بود سه سینما را احداث کند، تصریح کرد: به بهانه اینکه تسهیلات این وام را دولت پرداخت کند، مدیریت سینما هیچ اقدامی برای پرداخت تسهیلات نکرد؛ به نحوی که دو سال پیش 150 میلیون تسهیلات به 700 میلیون تومان افزایش یافت و با این حال با توجه به عدم بازپرداخت تسهیلات نهایتا بانک این سینما را تملک کرد و در حال حاضر از نظر ما این سینما که مراحل احداث آن در حد یک ساختمان و نصب صندلی ها پیش رفته بود تعطیل قلمداد می شود.
وی خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از تملک این سینما که با عنوان سینما عصر جدید خرم آباد شناخته می شود از طرف موسسه سینما شهر وزارت ارشاد به مدیریت سینما پیشنهاد شد تا یک سوم از معوقه بانکی را متقبل شوند تا مابقی آن را موسسه پرداخت کند؛ اما باز هم مدیریت سینما زیر بار نرفت.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان با تاکید بر اینکه از نظر ما سینما عصر جدید خرم آباد سینمای تملک شده است و بانک نمی تواند کاربری آن را از فرهنگی به چیز دیگری تغییر دهد، گفت: بانک تا کنون تابلویی در سردر این سینما نصب نکرده است که ما بخواهیم مانع فعالیت آنها شویم؛ اگر چه به نظر می رسد که از ساختمان سینما بهره برداری هایی را می کنند.
تبدیل سینما سعید نورآباد به منزل مسکونیمدیریت سینما
منوچهری از مدیریت سینما سعید نورآباد به عنوان یک مدیر غیر فرهنگی تعبیر کرد و افزود: این سینما اوایل دهه 70 فعالیتش را با مدیریت فردی که یک کشاورز بود و وارد عرصه سینماداری شده بود، شروع کرد.
وی افزود: اوایل فعالیت سینما سعید نورآباد فیلم هایی در آن پخش شد؛ اما به یکباره مدیریت سینما اعلام کرد که درآمد ندارد و نمی تواند پول صاحب فیلم را پرداخت کند و مدعی بود که کسی در نورآباد به سینما نمی آید.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان گفت: برای اینکه چراغ سینما در نورآباد خاموش نشود و به نوعی از متضرر شدن مدیر این سینما جلوگیری شود، مجوز راه اندازی یک دفتر جهانگردی زیارتی و سیاحتی را که در حال حاضر هم دفتر مهمی است برای مدیریت سینما اخذ کردیم؛ با این حال مطلع هستم که مدیریت سینما بعد از اخذ مجوز دفتر جهانگردی بیان داشته است که تنها می خواسته ام مجوز دفتر جهانگردی را بگیریم و گرنه قرار نیست که سینما را بازگشایی کنم.
منوچهری تصریح کرد: جدای از اخذ مجوز دفتر جهانگردی مجوز ایجاد واحدهای تجاری در سینما را هم به مدیریت آن داده ایم از طرفی مدیریت این سینما از تسهیلات زیادی نیز برخوردار شده و در مقطعی پولهایی را مستقیما دریافت کرده که اصلا اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان خبر نداشته است.
وی ادامه داد: مدیر سینما سعید نورآباد برای اینکه مسئولان استان را تحریک کند به روزنامه ها اعلام می کند که سینما را به انبار گندم تبدیل کرده است که اصلا اینطور نیست؛ چون که اطلاع داریم این سینما به محل زندگی مدیر سینما و خانواده اش تبدیل شده است.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان گفت: سینما رنگین کمان الشتر نیز که در حال حاضر تعطیل است با مدیریت چهار شریک اداره می شد که الان هم یک جوان متقاضی راه اندازی مجدد آن شده است.
منوچهری به تشریح وضعیت سینما آزادی بروجرد به عنوان دیگر سینمای تعطیل شده لرستان پرداخت و خاطرنشان کرد: سینما آزادی بروجرد که هزار صندلی دارد به علت فرسودگی قرار شد که به سه سینمای کودک تبدیل شود و بخشی از آن را هم برای ایجاد درآمدزایی برای حوزه هنری به یک پاساژ تبدیل کنند؛ اما متاسفانه به دلیل شرایط اقتصادی که بر کشور حاکم شد در حال حاضر این سینما بلاتکلیف مانده و به نوعی تعطیل است.
وی افزود: در حالی که مدیریت سینما سعید نورآباد، ایران خرم آباد و رنگین کمان الشتر به عنوان بخش خصوصی پیگیر هستند که این سینماها را به طور کامل ریشه کن کنند؛ اما مدیریت خصوصی سینما تماشا الیگودرز و سینما کیهان دورود با وجود مشکلات عملکرد خوبی داشته اند و رویکرد آنها نسبت به سینما مانند دیگر هم صنفانشان در استان نیست.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان گفت: سینما در دورود و الیگودرز درآمدزا نیست؛ اما برای درآمدزایی بخشی از ساختمان این سینماها به پاساژ تبدیل شده اند.
منوچهری از اختصاص تجهیزات لازم برای تبدیل سینما کیهان دورود و سینما تماشا الیگودرز به سینمای دیجیتالی تصریح کرد: به دلیل فعال بودن این سینماها، سیستم های دیجیتالی به صورت رایگان در اختیار این سینماها قرار می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: دیجیتالی شدن این سینماها می تواند نقش بسزایی را در کاهش هزینه ها به دنبال داشته باشد.
مسئول اداره امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان در ادامه با ابراز رضایت از عملکرد سینماهای وابسته به حوزه هنری لرستان نظیر سینما استقلال خرم آباد و سینما فلسطین بروجرد گفت: در حالی که این سینماها دولتی هستند و ضرر کرد آنها از جانب دولت جبران می شود؛ اما مدیریت آنها برای جذب مخاطب تلاش های زیادی می کنند به عنوان نمونه مدیریت سینما استقلال خرم آباد با اشتیاق و انگیزه با ادارات و مدارس رایزنی می کند و برای سینما مخاطب جذب می کند؛ اما سینماهای خصوصی هیچ تحرکی برای جذب مخاطب از خود نشان نمی دهند و منتظرند تا مخاطب وارد سینماهای آنها شود خب تعداد کسانی که به سینما می روند، کم شده است و باید سینما داران برای جذب مخاطب تلاش بیشتری کنند.
منوچهری با بیان اینکه متاسفانه عده ای در لرستان به قصد منفعت طلبی و چنگ انداختن به تسهیلات وارد عرصه فرهنگی و سینما داری شده اند، تاکید کرد: تمام اطلاعات و عملکرد سینما دارهایی که سینماهای استان را به تعطیلی کشانده اند را در اختیار دارم حتی می دانم که شیشه سینماها را هم از طریق حواله استانداری تامین کرده اند و با این حال خود را مدیون می دانم و از سینماهای استان صیانت می کنم.
وی از سینما به عنوان حق مردم یاد کرد و گفت: باید به ازای هر 100 نفر یک صندلی سینما وجود داشته باشد و با این حال در حال حاضر استان لرستان با یک میلیون 700 هزار نفر جمعیت 2300 صندلی سینمای فعال دارد که نشان می دهد از این حیث بسیار عقب هستیم؛ در هر حال به هیچ وجه به صلاح نیست که سینماهای استان به خاطر منفعت طلبی عده ای تغییر کاربری بدهند.