گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ تاریخ نمایش اولین فیلم در سینماهای آذربایجانغربی به سال 1310 بر می گردد یعنی زمانی که سینما «ایران» در خوی با 315 صندلی به عنوان اولین سینمای استان فعالیت خود را آغاز کرد.
شهرستان ارومیه به عنوان مرکز استان 30 سال پس از این تاریخ صاحب سینما شد؛ به طوری که سینما آزادی ارومیه در سال 1340 با نام تخت جمشید، سینما انقلاب در سال 1342 و سینما ایران ارومیه در سال 1344 به بهرهبرداری رسید.
بعدها نیز سینماهای فرهنگ و تربیت در ارومیه، قدس در اشنویه، وحدت در بوکان، فرهنگ در پیرانشهر، میهن و آسیا در خوی، قدس در سردشت، سعدی در سلماس، بهمن در شاهین دژ، قدس در ماکو، تربیت در مهاباد، انقلاب در میاندوآب و فرهنگ و ایران در نقده فعالیت خود را در مجموع با ظرفیتی بالای 11 هزار نفر صندلی آغاز کردند.
با فعالیت سینماها در سال های گذشته نه تنها دست اندرکاران این صنعت مشکلی نداشتند، بلکه سودهای کلان نیز نصیب این افراد می شد، اما به دلیل عدم توجه به وضعیت سینماها و نیز نبود متولی خاص این صنعت در کشور، روز به روز شاهد رکود سینماها در کشور شدیم، به طوری که واگذاری آنها از دهه 70 به بعد به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی نیز دردی را دوا نکرد و متاسفانه این مرکز با وجود انجام فعالیت های چشمگیر، به دلایل مختلف نتوانست به احیای سینماها، بخصوص در آذربایجان غربی کمک شایانی کند و سینماهای استان یکی پس از دیگری به ورطه تعطیلی کشیده شد.
حل بحران موجود در سینماهای کشور نیاز به اهتمام ملی و استانی دارد
حجت الاسلام کریمی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد آذربایجان غربی گفت: در حال حاضر از 19 سینمای موجود در استان تنها پنج سینما فعالیت دارند که از این تعداد نیز به دلیل وضعیت نامناسب اماکن و تجهیزات استقبال خوبی نمی شود.
وی حضور و بروز ابزار نوین ارتباطی از جمله سی دی، ماهواره، اینترنت و شبکه های پخش فیلم از صدا و سیما را از جمله عواملی دانست که باعث کاهش مخاطب در سینماهای کشور شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد آذربایجان غربی حل بحران های موجود در سینمای های استان را هزینه بر عنوان کرد و گفت: برای برون رفت از این بحران باید یک اهتمام ملی و استانی شکل گیرد.
اقدامات برای بهسازی سینماها طی جلسات متعدد صرفاً در حد مکاتبه مانده است
حسین پناهی مقدم، رئیس اداره امور سینماهای آذربایجان غربی، سینما را به عنوان یک نهاد اجتماعی و لازمه جامعه متمدن عنوان کرد و بیان داشت: سینما به عنوان شاخصه توسعه استان محسوب می شود و می تواند به عنوان ابزار اصلی برای مقابله با تهاجمات فرهنگی به حساب آید.
وی تعداد سینماهای موجود در استان در قبل از انقلاب را 20 باب عنوان کرد و افزود: در حال حاضر 15 باب سینما در استان وجود دارد که از این تعداد 12 باب آن تعطیل و تنها سه باب سینما در ارومیه آن هم با وضعیت نابسامان و آشفته فعالیت می کند.
رئیس اداره امور سینماهای آذربایجان غربی یکی از دلایل بحران سینماهای استان را قدمت زیاد آن دانست و تصریح کرد: جوان ترین سینمای استان بیش از 70 سال عمر دارد و به لحاظ سخت افزاری بسیار مستهلک است.
پناهی علت دیگر استقبال کم مردم استان از سینماها را عدم سازگاری فیلم های ساخته شده با ذائقه آذری ها و به زبان محلی دانست و گفت: تخصیص اعتبار و هزینه کرد پول تنها راهکار برون رفت از این مشکل است.