معاونت فرهنگی و سیاسی دفتر نهاد رهبری دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) گفت: عرفه زمان اعتراف به گناهان و کلاس جبرانی بندگانی است که شب قدر را درک نکرده اند.
حجت الاسلام و المسلمین عبدالحق براری در گفت و گو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» با محوریت ارزش و اهمیت عرفه، قربان و غدیر گفت: عرفه یکی از والاترین روزها است به طوری که گفته اند "الحج العرفه" و یا "العرفه الحج" و این بدین معنا است که حج تمتع متوقف بر درک عرفه است.
وی ادامه داد: از ظهر روز نهم ذی الحجه وقوف واجب حاجیان بر صحرای عرفات شروع شده و تا اذان مغرب آن روز ادامه می یابد و اگر کسی عرفه را بدون عذر درک نکند حج خود را از بین برده است.
حجت الاسلام براری درباره جایگاه والای روز عرفه توضیح داد: عرفه فصل مقدم حج است و این روز در گردش مناسک حج جایگاه بالایی دارد.
این مسوول در بیان علت نامگذاری این روز به عرفه گفت: بعضی علت این نامگذاری را نازل شدن جبرییل از سوی خداوند متعال بر حضرت ابراهیم می دانند که در آن مکان مناسک حج را به ایشان تعلیم داد سپس از وی پرسید: " آیا شناختی؟" لذا این محل را به دلیل اینکه مکان شناخت و معرفت است بدین نام، نامگذاری کرده اند.
وی اضافه کرد: گروهی دیگر علت این نامگذاری را شناخت حضرت آدم و حوا در کنار کوهی به نام "جبل الرحمه" می دانند که این کوه در وسط عرفه قرار دارد، بعضی دیگر عرفه را محل اعتراف به گناهان می دانند و معتقدند که خداوند در این مکان به حضرت آدم، ابراهیم (علیه السلام) و همه حاجیان فرمان اعتراف به گناهان داده است.
معاون نهاد رهبری ناب ترین توبه یک حاجی را در روز عرفه دانست و اظهار داشت: هم نفس و هم نشین حاجیان در این روز حضرت بقیه الله اعظم است، یقینا این بزرگوار در صحرای عرفات حضور دارند و همه را می بینند و به خیمه حاجیان سر می زنند.
حجت الاسلام براری در توضیح سایر وجوه ارزشمند این روز بیان داشت: عرفه کلاس جبرانی بندگان خطاکاری است که شب قدر را درک نکرده اند و نتوانستند در آن شب گرانقدر با دعا و نیایش به گناهان خود اعتراف کنند، تنها اقبال بازماندگان از شب قدر توفیق درک روز عرفه است.
وی تصریح کرد: وقوف بر حج از مهمترین اعمال حاجیان در این روز است که می توانند از ظهر روز نهم ذی الحجه تا غروب این روز به دعا و نیایش با پروردگار بپردازند اما از جمله وظایف کسانی که خارج از مناسک حج و سرزمین وحی هستند روزه گرفتن است و از آن جایی که اجرای آداب و اعمال خاص این روز موجب ضعف روزه دار می شود، شخص می تواند روزه خود را جهت انجام اعمال عرفه افطار کند.
معاون نهاد رهبری دانشگاه در اشاره به سایر اعمال روز عرفه اعلام کرد: قرائت زیارت عرفه اباعبدلله الحسین، زیارت این حضرت و یادآوری اینکه حسین بن علی بالاترین درک را از عرفه داشته است، از دیگر آداب این روز می باشد.
وی خاطر نشان کرد: امام حسین (علیه السلام) در روز هشت ذی الحجه که همه مسلمانان به مکه می آمدند، این سرزمین را به مقصد کربلا ترک کردند و این موضوع به این معنا است که کاروان حسین بن علی (علیه السلام) متعالی ترین کاروان حج بوده است و این امام متعالی ترین قربانی ها را به پیشگاه احدیت تقدیم کرده است.
حجت الاسلام براری ابراز داشت: در روز عرفه باید به یاد حسین بن علی باشیم زیرا روح عرفه ابا عبدالله الحسین است و مضاف بر آن روح طواف کعبه، منا، مناسک حج و روح نماز و دیگر اعمال عبادی، ائمه اطهار هستند خصوصا امام حسین (علیه السلام).
این استاد در ارتباط با لزوم برگزاری اعمال عرفه در دانشگاه استدلال کرد: ما باید فضای معنوی را در دانشگاه متبلور کنیم و اساتید و دانشجویان هم باید بدانند که میان علم و دین آنگونه که غرب فاصله انداخته جدایی وجود ندارد، خصوصا به دلیل حضور دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) لزوم پیوند این دانشگاه به نوای دین بیشتر است.
وی افزود: دانشجویان غیر ایرانی باید بدانند که دین در دانشگاه های ایران جریان دارد، عرفه تجلی بالایی از معارف دین اسلام است و برگزاری این مراسمات در فضای دانشگاه ضرورت دارد، دانشجویان باید پیوند دین و علم، عرفه و دانشگاه را در این روز حس کنند.