گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، مرضیه آزادی؛ در چهرهشناسی، اجزای پایینی صورت می تواند نشاندهنده صفاتی از جمله قاطعیت، رقابتجویی و پرخاشگری در افراد باشد. اگر چانهای بزرگ و برجسته ای دارید یعنی صفاتی از جمله قاطعیت، رقابتجویی و پرخاشگری جزو خصوصیات شماست واگر چانهای کوچک دارید فردی آرام و صلحطلب هستید اما اصل مطلب در امری است که برای اکثریت افراد مهم است، امری که به موجب آن به جراحی های متعدد می پردازند و سعی می کنند تقارن صد در صد و کاملی را در صورت خود ایجاد کنند.
اما باید توجه کرد که عدم تقارن معمولاً در تمام اعضای بدن به طور طبیعی وجود دارد، حتی در صورت. خیلی به ندرت سمت چپ و راست صورت یک نفر یک اندازه است.
عدم تقارن در اجزای صورت یک پدیده فیزیولوژیک است که در صورت 60 تا 70 درصد افراد جامعه مشاهده می شود و از ابتدای خلقت بشریت این عدم تقارن در افراد بوده و رواج داشته است.
عدم تقارن صورت به اینگونه است که دوطرف صورت دارای اجزای یکسانی نیستندولی این یکی از جنبه های زیبایی محسوب می شود البته عدم تقارن زمانی که ظریف باشد و به راحتی قابل تشخیص نباشد می تواندازعوامل زیبایی محسوب شودودرصورتی که اجزای هردوطرف صورت یکسان و کاملا شبیه به هم باشد، صورت زیبایی خود را از دست می دهد.
عدم تقارن زمانی شدید است و نیاز به جراحی دارد که یک فرد عادی و با یک نگاه سطحی بتواند آنرا شناسایی کند و متوجه آن شود اما وقتی یک متخصص به صورت نگاه می کند می تواند به راحتی عدم تقارن را در صورت مشاهده کند اما مهم نگاه افراد عادی است.
عدم تقارن دلایل و علت های متفاوتی دارد، که یکی از مهمترین آنها علت های مادرزادی و ژنتیکی است. معمولا دخترها از خانواده ی پدری این عدم تقارن را به ارث می برند و پسرها از خانواده مادری.
عدم تقارن مادرزادی به این صورت است که یک طرف صورت فرد بیمار لاغرتر و ضعی فتر از سمت دیگر باشد و معمولا این بیماری در کودکان شدید نیست و شاید اصلا توجهی به آن نشود ولی در سنین بلوغ (از سن12 تا18 سالگی) این بیماری می تواند به اوج خود برسد.
این بیماری مادرزادی درمان پیشگیرانه ندارد و تنها پس از رویت می توان از عمل های زیبایی برای از بین بردن آن استفاده کرد.
درصورتی که بیماری عدم تقارن مادرزادی در فک و گونه و چانه مشاهده شود می توان استخوان فک را شکست و پیوند استخوانی انجام داد و در قسمت های دیگر صورت می توان از پروتزو تزریق چربی استفاده کرد.
افرادی که عدم تقارن مادرزادی دارند معمولا دختران و پسران جوانی هستند که در مدرسه دوستان و یا معلمانشان این عدم تقارن صورت را به آنها گفته اندو نوجوانان بیشتر برای کسب رضایت محیط اطرافشان گاهی دست به این عملها می زنند.
اما در بعضی از موارد که عدم تقارن شدید است، فرد کج راه می رود و افراد خودشان می توانند این بیماری را تشخیص دهند و حتی والدین در سنین کم برای این عدم تقارن به پزشک مراجعه می کنند و از این بیماری بسیار می ترسند، اما باید خاطرنشان کرد که این بیماری قابلیت انتقال ندارد و شاید تنها در یک بچه این اختلال ایجاد شود و بچه های دیگر از این لحاظ کاملا سالم باشند.
علت های اکتسابی هم از دلایل عمده ی دیگری است که روی عدم تقارن صورت تاثیر بسیار زیادی می گذارد و زمانی که افراد در دوران نوزادی و کودکی هستند هر ضربه ای می تواند موجب تغییر حالت صورت و عدم تقارن صورت شود.
مثلا در هنگام زایمان هنگامی که به غضروف های صورت فشار بیاید و یا در زایمان طبیعی نوزاد را از فک و یا از صورت بیرون بیاورند ممکن است این مشکل ایجاد شود.
عدم تقارن صورت زمانی است که اجزای صورت و عضلات آن از حالت تقارن خارج می شودو البته در زمان رشد کودک، وقتی که کودک بازی می کند یا تازه شروع به راه رفتن می کند اگر به زمین بخورد این زمین خوردگی ها نیز می تواند در اجزای صورت تاثیر بگذارد.
صفحه صورت بسیار ظریف است و با ضربه های کوچک می تواند این عدم تقارن بوجود بیاید. مثلا فک که ممکن است هنگامی که کودک زمین می خورد، استخوان های فک جابه جا شوند و یا در رشد استخوانها تاثیر بگذارد.
دلیل دیگر، وجود عفونت ها و ویروس هایی که گاها بدون تشخیص باقی می ماند و به صورت طولانی مدت بر صورت تاثیر می گذارد.
عفونت های تنفسی، تب، سرماخوردگی و عریون از جمله این عفونت ها است که این عدم تقارن را در صورت ایجاد می کند و باید در نظر داشت این دلایل زمانی می توانند تاثیرگذار باشند که سیستم صورت اسکلتی است ودر این صورت بیشتر فک بالا، فک پایین، گونه و جمجمه می توانند تغییر کند.
همچنین ممکن است عدم تقارن در بافت نرم صورت نیز ایجاد شود، که این بافت نرم شامل پوست و چربی های زیر پوستی است که در افراد تغییر این بافت نرم متفاوت است و افرادی که صورت اسکلتی دارند معمولا پوست نازکی دارند و افرادی که صورت پوستی دارند، چربی انباشته شده زیر پوستشان بیشتر است.
گونه
یکی از دلایل عمده تغییر حالت گونه در یک طرف صورت و عدم تقارن صورت، مشکلات دندانی است و زمانی که دندان ها ایراد داشته باشند فرد مجبور است تنها از یک طرف صورت مواد غذایی را بجود و به این ترتیب گونه ی یک طرف صورت به مرور زمان رشد بیشتری می کند.
در صورت 17 عضله وجود دارد که تمام هیجانات و احساسات را نمایش می دهد و خندیدن، لبخند زدن و یا اخم کردن فرم صورت را می سازد.
از این 17 عضه هر عضله ای که ضعیف باشد عدم تقارن را بوجود می آورد، یکی از موارد نسبتا شایع در عدم تقارن صورت، فلجی عصب صورت است که در افرادی که سکته کردند ایجاد می شود، به طور مثال چشم باز می شود ولی عضلات چشم حرکتی ندارند و یا رشدی در ناحیه گونه ها ، فک، لب و ... مشاهده نمی شود.
تصادفات و درگیری هایی که در بزرگسالی اتفاق می افتد از دلایلی است که تقارن صورت را برهم می زند، مثلا دعوایی صورت می گیرد و ضربه ای به صورت و ناحیه ی زیر چشم و گونه ها وارد می شود، می تواند از بین برنده ی این تقارن باشد.
قرار دادن پروتز گونه راه دیگری برای درمان است،عدم تقارن صورت تا 4 هفته بعد از قرار دادن پروتزطبیعی است اگر بعد از گذشت 6 هفته وقتی که تجمع مایع در اطراف پروتز نمایان شد و پروتز به شکل نهایی خود درآمد، اگر مشکل بعلت عدم تقارن صورت بیمار همچنان باقی مانده باشد و بیمار تمایل داشته باشد که پروتزهایش بزرگتر یاکوچکتر شود میتواند این کار راانجام دهد.
پلک
چربی که در زیرپوست صورت وجود دارد بسیار حائز اهمیت است،اما چربی زیاد در زیر یک پلک می تواند آن پلک را به بالا هدایت کند، درصورتی که چربی طبیعی در طرف دیگر صورت، می تواند این عدم تقارن را واضح و مشخص سازد و تنها با تزریق چربی به پلک دیگر می توان این عدم تناسب را برطرف کرد و نیازی به جراحی های سخت نیست.
در مواقعی نیز مشاهده شده است که افرادی که رژیم های غذایی سختی می گیرند و سعی می کنند وزنشان را کاهش دهند که در بیشتر موارد این افراد به صورت و پوست خود آسیب می زنند.
بایدتوجه داشت که چربیها در درون خود دارای موادی هستند که از گود رفتگی یا آویزان شدن پوست صورت جلوگیری می کند و زمانی که فرد لاغر می شود تقارن صورت بهم می خورد و با چاق شدن مجدد این چربیها به جای مناسب خود برنمی گردند و تنها تزریق چربی یا ژل می تواند به این افراد کمک کند.
پیشانی
عدم تقارن در پیشانی زمانی بوجود می آید که بیماری همی فاسیال آتروفسیل در فردی وجود داشته باشد که در این موارد تمام صورت فرد درگیر می شود و شدیدترین این عدم تقارن در افرادی است که به صورت مادرزادی دچار بیماری شده اند.
زمانی که در پیشانی این عدم تقارن وجود داشته باشد می توان از پیوند استخوان استفاده کرد، البته باید یادآور شد که یکی از دلایل عدم تقارن در پیشانی رشد سینوس ها در یک طرف و عدم رشد سینوس در طرف دیگر است که قبل از هر کاری باید سینوس را کوچک کنیم.
فک
عدم تقارن در فک بیشتر از سایر اعضای صورت مشاهده می شود و آسیب به فک در طی مراحل رشد خیلی زیاد است و در دختران تا سن 19 سالگی و در پسران تا 21 سالگی این آسیب ممکن است رخ دهد.
برای درمان عدم تقارن فک اولین عاملی که باید برطرف شود، دندان ها و استخوان فک است که در این خصوص معمولا توصیه می شود که افراد قبل از هر عمل جراحی به پزشک متخصص دهان و دندان مراجعه کنند و در بسیاری از موارد ارتودنسی تقارن لازم را به صورت باز می گرداند.
ارتودنسی زمانی که فرد در سنین 12 تا 17 سالگی است می تواند مفید باشد و اختلالات فکی را برطرف کند یا مانع از ایجاد آن شود ولی در سنین بالاتر اثرگذاری کمتری دارد و معمولا بعد از ارتودنسی باید جراحی های زیبایی نیز انجام شود.
زمانی که در فک و گردن زاویه ی نامناسبی رویت می شود معمولا از پروتز برای برطرف کردن آن استفاده می شود و برای برطرف کردن عدم تقارن در چونه و گونه ها معمولا از پیوند استخوان لگن بهره می گیریم.
چشم
اگر عدم تقارن صورت در چشمها مشاهده شود باید توجه کرد که این عدم تقارن به دلیل بافت نرم چشم و حدقه های چشم است و یا به دلیل حفره استخوانی چشم ایجاد شده است. اگر در بافت نرم مشکلی مشاهده شود راهی برای درمان آن تاکنون مشاهده نشده است مثلا هنگامی که حدقه ی یک چشم کوچکتر از حدقه طرف دیگر صورت باشد ولی زمانی که در استخوان و بافت اسکلتی مشکلی وجود داشته باشد میتوان با جابه جایی و تغییر زاویه استخوان آنرا برطرف کرد.
ابرو
زمانی که ابروها دارای عدم تقارن باشند می توان با بوتاکس و لیفتینگ تقارن مناسب را ایجاد کرد و بهتر است در این مواقع قبل از هرعمل زیبایی از تقارن پلکها مطمئن شد.
گوش
عدم تقارن ممکن است در گوش هم ظاهر شود و یک گوش بزرگتر از گوش طرف دیگر باشد که تنها راه عمل زیبایی است، زمانی که یک گوش بزرگتر از گوش دیگر باشد می توان با تزریق غضروف و یا با بخیه زدن گوش بزرگ، این عدم تقارن را از بین برد و برطرف کرد.
من سالهاست که از عدم تقارن صورت وحتی قسمتهای دیگه بدنم رنج میبرم در صورتم فکم گوشم متقارن نیستن و باعث درد شدید در مفصل فکی و قفل شدن فکم در هنگام عصبانیت و ضعیف شدن اعصابم شده یعنی اگه بدن منو به دوقسمت چپ و راست در نظر بگیرید قسمت چپ کاملا سالم و در قسمت چپ همه مفصلها از انگشتان زانو لگن گردن شانه و گردن و فک ضعیف و با هر فشاری دچار درد میشه هنوز به دلیل مشکل مالی نتونسم دکتور برم حتی به ازدواجم تن ندادم چون واقعن زندگیم رو با درد میگذرونم لطفا اگر متخصصی هست که این مشکلات براش مهمه و ارزش مطالعه داره منو از این همه درد نجات بده ممنون بهروز باقری هستم 28سالمه از جاده قدیم قم.