به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حسن رحیم پور ازغدی امروز در اختتامیه جشنواره «تلنگر» که در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی برگزار شد، گفت: بسیاری از افراد فقط به بقا فکر می کنند؛ بنابراین اینکه نسلی بیاید که نه تنها به بقا؛ بلکه به تمدن سازی هم بیندیشد به معنای این است که همت نسل ارتقا یافته و به مسائل کوچک و ابتدایی فکر نمیکند؛ بلکه به دنبال تاریخسازی است.
وی افزود: زمانی که از پسوند اسلامی برای تمدن سازی بهره میگیریم، به معنای ناقوس و نقاره نیست حتی به معنای آن معماری حرم و کلیسا نیز نیست؛ بلکه بسیار فراتر بوده و به معارف اهل بیت(ع) متصل است.
اجرای عدالت و عقلانیت عامل ایجاد تمدن نوین اسلامی است
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه ایران اسلامی توانست سرنوشت سازترین گام را در راستای ایجاد تمدن سازی نوین اسلامی بردارد، تصریح کرد: حضرت علی(ع) می فرمایند دو شرط در جهت تحقق سنت الهی لازم و ضروری است.
رحیم پور ازغدی ادامه داد: این دو شرط بنای حاکمیت بر اساس عدالت و ایستادن بر پایه های عقلانیت است و خدا به یاران این دو اندیشیده کمک خواهد کرد و باران پیروزی بر آنان می باراند و دشمنانشان را به نابودی می کشاند.
وی اصل دیگر را علاوه بر خردمند بودن کوشش با تمام قوا دانست و خاطرنشان کرد: تلاش لازم است؛ اما بدون خردمندسازی به جای تمدن سازی، تمدن سوزی رخ می دهد؛ البته چنانچه فرد خرد را به کار گیرد، اما تلاش نکند ثمره ای نخواهد داشت.
ملت ایران در مقایسه با دیگر ملت ها تنبل است
این استاد دانشگاه ادامه داد: ملت های تنبل تمدن ساز نخواهند بود حتی چنانچه ضریب هوشی آنان بالا باشد و ملت ایران در مقایسه با برخی از ملت ها تنبل است، ملت تنبل ملتی است که از کارکردن می هراسد و درصدد است کاری را انتخاب کند که بیشتر به استراحت بپردازد.
رحیم پور ازغدی گفت: ملت تنبل، ملتی است که قبل از برآورده کردن منافع جامعه به فکر ایجاد منافع برای خود است.
جامعه واردکننده، مصرف کننده و ترجمه کننده تمدن ساز نخواهد بود
وی با تاکید بر اینکه ملتی که تنها وارد کننده، مصرف کننده و ترجمه کننده باشد، تمدن سازی نخواهد کرد، گفت: خداوند نیز تاکید کرده تا شما تلاش نکنید سرنوشت بشر را تغییر نخواهد داد؛ بنابراین ملت باید مبارزه کند و هزینه بپردازد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه کمیت مهم؛ اما کمیت زدگی مضر است، بیان داشت: امام علی(ع) می فرمایند چنانچه درصدید عقل خود را سنجش کنید ببنید کیفیت عمل و عقلتان چگونه است، چنانچه یک کار را عمیق انجام دهید علاوه بر ماندگاری تمدن ساز نیز خواهید بود.
رحیم پور ازغدی جامع دیدن انسان با تمامی ابعاد را اصل مهم دیگری در تمدن سازی اسلامی برشمرد و بیان داشت: تمدن اسلامی ساختن یعنی توجه به هر دو بعد دنیا و آخرت بشر، زمانی که فرد بتواند دنیا را در جهت آخرت تنظیم کند، آنگاه هنر اسلامی به وجود خواهد آمد.
وی ادامه داد: چنانچه بیمارستانی تنها به بعد جسمانی بیاندیشد، این بیمارستان سکولاراست و چنانچه تنها به بعد معنوی بپردازد بیمارستان نیست و چنانچه به هر دو بعد مادی و معنوی بپردازد، آنگاه موفق خواهد بود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه اصل دیگر در ساخت تمدن اسلامی تخصص گرایی است، تصریح کرد: هر کجا جهل و بی سوادی است، تمدن سازی شکل نخواهد گرفت ولو اینکه فرد نمازشب بخواند؛ بنابراین مدیریت باید تخصصی باشد.
رحیم پور ازغدی با بیان اینکه فرصت سازی و جلوگیری از فرصت سوزی دیگر ویژگی مهم تمدن سازی است، گفت: در روایات آمده خانواده مسلمان دارای زندگی با برنامه است و زمان را به درستی مدیریت می کند بخشی را برای تامین معاش، بخشی را جهت تفریح و بخشی برای عبادت، چنین برنامه ای است که می تواند عاملی در جهت تمدن سازی اسلامی شود.
وی با تاکید بر اینکه اولیای خدا بر روی زمین گمنام و در عرض محشورند، گفت: عقل ابزاری مفید و نعمت بزرگ الهی است؛ اما کافی نیست؛ بلکه باید عقل معاد نیز در کنار آن وجود داشته باشد عقلانیت به این معناست که حتی یک نفس را از دست ندهیم در روایات آمده عقل خود را در راه حل مشکلات دنیا و آخرت به کار گیرد و بیهوده به دنبال صرف زمان، منابع و عقل خود نباشید.
رحیم پور ازغدی با اشاره به اینکه در مسیر تمدن سازی نباید جلوی علم را گرفت، بیان داشت: این اصل تفاوت ما با غرب است، مشاهده می کنید که براساس معاهده NPT کشورهای دست یافته به انرژی هسته ای باید به دیگر کشورها جهت کسب این علم کمک کنند؛ اما آنان علم را انحصاری می خواهند.
وی ادامه داد: این در حالی است که اسلام عنوان می کند که تحریم علمی نداریم بگذارید بشریت از این علم بهره بگیرند، پیامبر(ص) در این راستا می فرمایند: هرکس علم مورد نیاز مردم را انحصاری کند خداوند در قیامت با آتش به او افسار خواهد بست.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: خطرپذیری در راه کسب علم از دیگر ویژگی های تمدن سازی است و در روایات آمده است به دنبال علم باشید حتی چنانچه قرار است به قعر اقیانوس بروید و یا اینکه کشته شوید.
رحیم پور ازغدی افزود: دشمنان خواهند فهمید چه مسائلی باعث تمدن سازی می شود؛ بنابراین در این مسیر سختی بسیاری خواهد دید.
وی خاطرنشان کرد: در راه تمدن سازی یا باید متعلم و یا باید معلم بود، موتور محرکه علم همیشه باید روشن باشد؛ البته این به معنای این نیست که تمامی علوم را فراگیریم که این امر امکان پذیر نیست؛ بلکه به معنای این است که مقداری از زمان خود را به آگاه شدن و آگاه سازی بپردازیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه چنانچه پایه های معیشت را براساس علم آموزی بنا نهیم، معیشتی با برکت خواهیم داشت، گفت: خستگی ناپذیری در مسیر کسب علم، پخش شدن در جهان در جهت کشف علوم، تلاش در جهت تولید ثروت، قدرت و علم و توجه بسیار به خداوند راز رستگاری انسان است.
رحیم پور ازغدی با اشاره به اینکه حضرت علی(ع) اوج عقلانیت را اعتراف به نمیدانم میداند، تصریح کرد: چنانچه میخواهید تمدنسازی کنید، هیچ گاه از علم آموزی خسته نشوید زیرا علم انتها ندارد.
پیشرفت علوم غرب مدیون علم دانشمندان مسلمان است
وی تصریح کرد: بسیاری از علوم که امروز به گالیله و دیگر اندیشمندان غربی نسبت می دهند، مبدا آن اندیشه اندیشمندان مسلمان است، کتاب بالینی گالیله و نیوتون، کتاب های ابن هیثم و شاگردان وی است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: رصدخانه ای که کُپلر و گالیله با آن کار می کردند از روی رصدخانه مراغه و دیگر رصدخانه های کشورهای اسلامی و دانشمندان مسلمان کارکردن با این وسایل را به غربی ها آموختند.
رحیم پور ازغدی تاکید کرد: لُبون در جایی عنوان می کند تحول پزشکی مدیون آثار مسلمانان است و سنگ بنای علم امروز را کتب مسلمانان و خواسته ایرانیان گذاشته اند و چنانچه در آغاز قرن بیستم توانستیم به کره ماه پا بگذاریم به دلیل وجود کتب و علوم فیزیکدانان و مکانیسین های مسلمان است.
وی در پایان با اشاره به اینکه موسیقی به دو دسته معقول و نامعقول تقسیم می شود، خاطرنشان کرد: موسیقی راهی به سمت عرفان نیست؛ اما برخی موسیقی ها انسان را آرام می کند، فارابی و ابن سینا بزرگترین نظریه پردازان در عرصه موسیقی هستند همچنین تکنولوژی سینما و عکاسی، نظریه اتاق تاریک، تلسکوپ و میکروسکوپ و بسیاری دیگر از علوم ابداع افرادی همچون ابن هیثم است.
ملت ايران در مقايسه با ديگر ملت ها تنبل است
اين استاد دانشگاه ادامه داد: ملت هاي تنبل تمدن ساز نخواهند بود حتي چنانچه ضريب هوشي آنان بالا باشد و ملت ايران در مقايسه با برخي از ملت ها تنبل است، ملت تنبل ملتي است که از کارکردن مي هراسد و درصدد است کاري را انتخاب کند که بيشتر به استراحت بپردازد.
رحيم پور ازغدي گفت: ملت تنبل، ملتي است که قبل از برآورده کردن منافع جامعه به فکر ايجاد منافع براي خود است.