به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، عبدااله سلیمی، در تشریح وظایف کلی معاونت پژوهشی و فناوری در دانشگاه ها گفت: با توجه به تغییر ساختار وزارت آموزش عالی به وزارت علوم تحقیقات و فناوری, نقش پژوهش و فناوری در این وزارت پررنگ تر شده و ایجاد فرهنگ پژوهش, پژوهش محوری نمودن دانشگاه ها و بومی نمودن فناوری در کنار توسعه متوازن آموزشی بر رسالت های این وزارت افزوده است.
وی افزود: ماموریت سازمانی این معاونت در راستای ماموریت وزارت مذکور در توسعه علم و بومی نمودن فناوری است و تمام فعالیت های مرتبط با پژوهش از جمله ایجاد بستر مناسب, مهیا نمودن شرایط بهینه برای پژوهش و تشویق و ترغیب متخصصین به کاربردی نمودن تحقیقات در کنار توسعه ی مرزهای دانش و ایجاد امکانات و شرایط لازم کافی برای بومی نمودن فناوری های مرتبط با زمینه ی تحقیقاتی محققین از وظایف این معاونت است.
سلیمی تصریح کرد: البته جهت دار نمودن تحقیقات در راستای نیازهای ملی و منطقه ای و هدفدار نمودن رساله های دکتری و پایان نامه های کارشناسی ارشد در راستای نیازهای کشور و با توجه به سرفصل های ارائه شده از طرف شورای عالی علوم و تحقیقات و فناوری نیز از وظایف و ماموریت های معاونت پژوهش و فناوری است.
وی در مورد نقش پژوهش در توسعه کشور گفت: در جوامع امروزی در تمامی حوزه ها مانند سلامت, حمل و نقل, ارتباطات, مسائل اجتماعی و روانی, آموزش و پرورش, شهرسازی, تعلیم و تربیت و... به پژوهش های مدرن نیاز داریم در کشور ما نیز به این امر تا اندازه ای توجه شده است ولی انجام تحقیقات موازی در سازمان ها و ادرات با ماموریت سازمانی متفاوت و نداشتن متولی واحد, از معضلات عمده ی پژوهش در کشور ما به شمار می رود.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه کردستان یادآور شد: توجه بیشتر به کمیت پژوهش و کمرنگ تر کردن کیفیت پژوهش های انجام گرفته و حضور کمرنگ بخش های غیر دولتی و خصوصی در پژوهش از مشکلات دیگر این حوزه در کشور است که باید برای حل این مشکل نیز راهکاری اندیشید.
سلیمی عنوان کرد: هنوز در دانشگاه کردستان دوره های پژوهش محوری راه اندازی نشده اند اما قسمتی از برنامه ی دوره ی تحصیل تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی اعم از دوره های کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با پژوهش است.
وی ادامه داد: تقویت و افزایش دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه در راستای پژوهش محور نمودن برخی از فعالیت های دانشگاهی است البته تشویق و وادار نمودن اساتید نیز به امر پژوهش از سیاست های دیگر حوزه ی معاونت پژوهشی دانشگاه برای تقویت پژوهش در دانشگاه است.
سلیمی تقویت کتابخانه های دانشگاه و مخصوصا ایجاد کتابخانه دیجیتال و دسترسی آسان به منابع علمی و پایگاه های معتبر مجلات علمی, توسعه و تقویت آزمایشگاه های دانشگاه با خریدهای ارزی و ریالی و تدوین آیین نامه ها و دستورالعمل های حمایت از پژوهشگران را از جمله برنامه های دانشگاه برای هموارتر کردن مسیر پژوهش عنوان کرد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه کردستان به ایجاد مراکز پژوهشی در دانشگاه کردستان اشاره کرد و گفت: ایجاد مراکز پژوهشی مخصوصا در راستای نیازهای استان همچون پژوهشکده گیاهان دارویی,مرکز پژوهش به زراعی و به نژادی توت فرنگی, مرکز پژوهش ساخت و کاربرد نانو ذرات و مرکز پژوهش و مطالعات آب که در حال حاضر به فعالیت مشغولند از جمله فعالیت های انجام شده دانشگاه است.
وی تصریح کرد: تاسیس گروه پژوهشی لجستیک, گروه پژوهشی مطالعات فرهنگی و اجتماعی مرتبط با مرکز کردستان شناسی و مرکز پژوهشی استفاده از انرژی های نوین نیز در دست اقدام است که منتظر اخذ مجوز از وزارت متبوع برای راه اندازی آن هستیم.
سلیمی با بیان اینکه راه اندازی دوره های بین رشته ای نیز می تواند در توسعه دانشگاه و کاربردی نمودن پژوهش ها بسیار موثر باشد اظهار کرد: در سال گذشته رشته نانو شیمی در دانشگاه کردستان راه اندازی شد که تا اندازه ای در کاربردی نمودن تحقیقات انجام گرفته در زمینه شیمی و نانو فناوری تاثیرگذار است و دانشگاه سعی دارد تاسیس چنین رشته هایی را برای گروه هایی که این توانایی را دارند افزایش دهد.
به گفته وی تولیدات علمی دانشگاه اعم از چاپ مقالات بین المللی و علمی پژوهشی, اجرای طرح های پژوهشی با اعتبارات دانشگاه و انجام طرح های پژوهشی مرتبط با نیاز ها و پتانسیل های استان و کشور با اعتبارات خارج از دانشگاه در این مرکز در حال افزایش است.
وی عنوان کرد: بطور کلی در چهار سال اخیر 119 طرح پژوهشی با اعتبارات دانشگاه و 77 طرح پژوهشی با اعتبارات خارج از دانشگاه به اتمام رسیده است و یا در حال اجرا هستند.
سلیمی گفت: همچنین تعداد 700 مقاله ی بین المللی و 650 مقاله پژوهشی توسط محققین دانشگاه به چاپ رسیده و تعداد 85 جلد کتب تالیفی و ترجمه شده توسط اعضای هیئت علمی و انتشارات دانشگاه به چاپ رسیده است.
وی افزود: اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی هر ساله بالغ بر 400 مقاله در سمینارهای ملی و بین المللی در خارج و داخل کشور ارائه نموده اند هر چند متاسفانه در دوسال اخیر با توجه به محدودیت های مالی این معاونت نتوانسته از کسانی که تمایل به شرکت در سمینارهای خارج از شکور را دارند حمایت چندانی نماید.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه کردستان در خصوص برنامه های دانشگاه کردستان برای ارتقا مقوله پژوهش گفت: تقویت دوره های تحصیلات تکمیلی مخصوصا دکتری, ایجاد مراکز پژوهشی و تحقیقات در راستای نیازهای منطقه و کشور, دایر نمودن دورهای تحصیلات تکمیلی پژوهش محور, جذب هیات علمی جوان توانا و باانگیزه, تقویت ارتباط دانشگاه با جامعه, تقویت مرکز رشد دانشگاه به منظور ایجاد اشتغال دانش محور, تقویت آزمایشگاه ها, کارگاه ها و کتابخانه ها, انجام پژوهش های تقاضا محور در سطح ملی و منطقه ای از جمله برنامه های دانشگاه برای ارتقا پژوهش است.
وی ادامه داد: ایجاد رشته های مرتبط با موقعیت های کشاورزی, محیط زیست, پوشش گیاهی, اکوتوریسم, صنایع غذایی و بسته بندی گیاهان دارویی و محصولات استراتژیک استان مانند توت فرنگی, میوه های درختی و... از دیگر برنامه های این معاونت در دانشگاه کردستان است.
سلیمی در مورد تجهیزات, امکانات و فضای فیزیکی دانشگاه برای انجام طرح ها و پروژه های عظیم پژوهشی گفت: دانشگاه کردستان در بعضی از زمینه ها و در بسیاری از گروه ها دارای اعضای هیئت علمی با کیفیت بالا و قابل مقایسه با استانداردهای مرسوم را دارد که می تواند به انجام کار بزرگ و طرح های پژوهشی کلان اقدام نماید اما در بحث تجهیزات ازآ که اکثر گروه ها های دانشگاه در کمتر از 10 سال گذشته تاسیس شده اند هنوز امکانات و تجهیزات مدرن و ابزارهای جدید به اندازه کافی ندارند .
وی ادامه داد: اگرچه در بعضی از گروه ها و دانشکده ها با خرید تجهیزات تا اندازه ای این خلا رفع شده است ولی هنوز تا داشتن آزمایشگاه های مجهز و داشتن ابزارهای دقیق و با تکنولوژی بالا, فاصله زیادی داریم که امیدواریم در سال های آینده به تدریج این معضل حل شود.
وی در پایان تاکید کرد: در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی استان کردستان به امر پژوهش تا اندازه ای توجه شده است هر چند کافی نیست امید است با جلوگیری از انجام تحقیقات موازی و هدفمند نمودن پژوهش در راستای نیازهای استان و فعال تر نمودن کمیته پژوهشی استان تا اندازه ای معضلات پژوهشی استان برطرف گردد.