به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان؛ محمدرضا هنرور بعدازظهر امروز در نشست خبری با عنوان «تغذیه با شیر مادر؛ یک عمر سلامتی» گفت: شیر مادر در شش ماه نخست تولد نوزادان می تواند به صورت یک تغذیه انحصاری به فرزند داده شود به طوری که نوزاد حتی نیاز به آب نداشته باشد که در حال حاضر 53درصد نوزادان کشور در شش ماه نخست از شیرمادر به صورت تغذیه انحصاری استفاده می کنند و این میزان در استان گلستان 60درصد است که نسبت به متوسط کشوری بالاتر است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با بیان اینکه روستاییان بیشتر از شهری ها از شیر مادر برای تغذیه نوزاد استفاده می کنند اظهار داشت: با توجه به اینکه مرکز بهداشت در روستاها فعال تر است و همچنین با اجرایی شدن طرح پزشک خانواده در روستاها معمولا پرسنل بهداشتی در روستاها فعال تر هستند و از طرف دیگر مادران روستایی کمتر در مشاغل بیرون از خانه فعالیت می کنند که همه ی این عوامل باعث شده نوزادان روستایی بیشتر از موهبت تغذیه انحصاری شیر مادر بهره ببرند.
هنرور در بخشی از سخنانش با عنوان این مطلب که مراقبت های مسئولین مراکز بهداشت در شهرها پسیو passive است خاطرنشان کرد: در شهرها تمایل از سمت خانواده برای مراقبت های ابتدای تولد نوزاد به دلیل مشغله های روزانه کمتر است و این نگران کننده است.
وی در ادامه از اقداماتی که دانشگاه علوم پزشکی در امور بهداشتی مکلف است برای نوزادان و مادران باردار انجام دهد به برگزاری کلاس های آموزشی از قبل از زمان بارداری تا بعد از تولد نوزاد و در برخی موارد خاص، ارائه مکمل های غذایی نظیر ویتامین آ.د و قطره آهن اشاره کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در بخشی از سخنانش به ارائه آماری از وضعیت بهداشتی استان پرداخت و گفت: در استان 608 خانه بهداشت، 38 پایگاه بهداشتی شهری، 96مرکز بهداشتی درمانی روستایی و 47 مرکز بهداشتی درمانی شهری داریم که 11 مرکز بهداشت آن در مزکز استان فعالیت می کنند.
میزان مرگ نوزادان از سال 76 تا 91 با سیر نزولی همراه بود
وی در ادامه به ارائه آمار مرگ و میر نوزادان پرداخت و آن را جزو شاخصه های توسعه یافتگی کشورها خواند و عنوان داشت: میزان مرگ و میر نوزادان زیر یک ماه در سال 1376 در گلستان 1.9درصد بود که در سال 91 به 1درصد کاهش یافت و به همین ترتیب میزان مرگ کودکان زیر یک سال از 3.2درصد در سال 76 به 1.4درصد در سال 91 و میزان مرگ کودکان زیر پنج سال از 4درصد سال 76 به 1.8درصد در سال 91 کاهش یافت.
هنرور میزان مرگ مادران باردار در استان گلستان را نیز 11 نفر در سال 1391 و 3 نفر در سال 1392 اعلام کرد.
اختصاص روزانه یک ساعت مرخصی شیردهی به مادران شاغل تا 24 ماه
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گلستان در بخش دیگری از سخنانش به طرح تحول نظام سلامت در دولت یازدهم اشاره کرد و بیان داشت: با توجه به اجرای این طرح و کاهش قابل ملاحظه ی سزارین در استا به ویژه در بیمارستان های دولتی میزان شیردهی مادران بالاتر رفته است.
وی تأکید کرد: نظام سلامت برای مادران شاغل طرح های حمایتی نظیر شش ماه مرخصی بعد از زایمان، اختصاص روزانه یک ساعت مرخصی شیردهی تا 24 ماه، ممنوعیت نقل و انتقال کاری برای مادران به علت تامین امنیت شغلی و تسهیلات دیگری در رابطه با تغذیه و امنیت نوزاد نیز در نظر گرفته است.
هنرور در پایان متذکر شد: شیر مصنوعی و یا همان شیر خشک در صورت تشخیص پزشک برای برخی بیماری های صعب العلاج و یا فرزند خواندگی ممکن است تجویز شود در غیر این صورت هرگونه تبلیغ شیر مصنوعی در داروخانه ها تخلف محسوب شده و جرایم نقدی برای آن در نظر گرفته شده است./220ب2/