گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» - یادداشت دانشجویان میهمان؛ دیدگاه اومانیستی همان دیدگاه انسان محور است که منشأ بسیاری از تفکرات غربی می باشد.
در این دیدگاه و مکتب، قواعد و اصول زندگی بشر بدون اعتقاد به خداوند، به صورتی تدوین میشود که انسان را محور و ملاک نهایی قرار میدهد.
سست بودن نظام عقیدتی کلیسا در قرون وسطا که به مالکیت مطلق در غرب رسیده بودند و همچنین رفتار غلط و بدور از انسانیت اربابان کلیسا در آن زمان، زمینه را برای دورگردانی مردم از نظام دینی فراهم کرد و سپس این دیدگاه در غرب مطرح شد و انسان گرایی رواج یافت و باعث شد دیدگاهی در غرب شکل گیرد مبنی بر اینکه آنچه باعث عقب ماندگی و عدم پیشرفت فکری، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اروپا شده است، نظام دین داری و دین محوری است.
از این رو دنیای غرب قرون وسطا را ننگین ترین بازه زمانی برای اروپا ارزیابی میکنند و عامل آنرا دین می دانند. آنچه مقصود این نوشتار است رابطه دیدگاه اومانیستی با تهاجم فرهنگی غرب علیه جمهوری اسلامی است. از اقدامات و مواضع کشورهای غربی علیه ایران می توان دریافت که بزرگترین مشکل غرب با جمهوری اسلامی همین مسئله دینداری و دین محوری است؛ همین عامل باعث شده که غرب پس از تجربه وقوع انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس به این نتیجه برسد که در کشوری که مردمان آن روحیهای همچون شهادت طلبی دارند و آن را برای خود افتخار میدانند، نمیتوان به آن کشور مسلط شد. اما در دویست سال اخیر که ایران به سمت فرهنگ غربی توجه و گرایش پیدا کرده است، روزنهای برای ورود این تفکر اومانیستی باز شده است.
یکی از نکات مهم در ورود این تفکر به ابران این است که دیدگاه مذکور توسط سیاستمداران کشورهای استعمارگری همچون انگلیس، روسیه، فرانسه و … مطرح شد و در این میان افرادی بودند که به استقبال این تفکر بروند و آن ها همان مزدوران وابسته به استعمار هستند، لذا افرادی همچون ملکم خان نظام الدوله در زمان ناصرالدین شاه، اولین کسی بود که اومانیسم را با عنوان «آدمیت» در ایران مطرح کرد؛ اما در آن زمان با توجه به نبود وسایل ارتباطی و عدم امکانات و همچنین وجود روحانیت بیدار و اعتقاد راسخ مردم به اسلام، این تفکر نتوانست به جامعه تزریق شود.
اما امروزه بعد از انقلاب اسلامی و همچنین پیشرفت علوم و تکنولوژی و امکان ارائه راحت تر دیدگاه ها و تفکرات به جامعه، همین کشورهای استعمارگر سعی دارند با توجه به گرایش مردم ایران به فرهنگ غربی با استفاده از رسانه های ماهواره ای و سایبری مردم را به دیدگاه اومانیستی و انسان محوری نزدیک کنند و از اعتقادات مردم مسلمان ایران کاسته و با هجمه های فرهنگی بتوانند فرهنگ غربی و تفکرات اومانیستی را جایگزین فرهنگ های دلنشین اسلامی از جمله شهادت، امربه معروف و نهی از منکر و … کنند.
این درحالی است که این فرهنگ های اسلامی مثل شهادت، ایثار و همچنین امر به معروف و نهی از منکر در جوامع جهانی آنقدر شیرین و قابل قبول برای مردم هستند که نیازی به تبلیغ ندارند و به نحوی می توان این امور را یک امر فطری تلقی کرد، زیرا میلِ انسان به زیبایی و گزاره های خوب، فطری است؛ اما آن وقت این گزاره ها برای انسان ارزشمندی خود را از دست می دهند که وابسته به دنیای مادی و انسان محوری شوند. مادامی که تفکرات اومانیستی و انسان گرایی در ذهن ها شکل گرفت و رسوخ کرد، دیگر ارزش ها و فرهنگ های ناب اسلامی نامفهوم و غیر منطقی تلقی می شوند.
غربی ها یکبار، درباره مسلمانان موفق به این کار شده اند؛ آنان در تلاش اند آن مدلی که در آندلس اسپانیا پیاده کردند را برای ایران برنامه ریزی کنند و مقاومت و ایمان مردم مسلمان ایران را مورد هدف قرار دهند. در اسپانیا نیز وقتی غربی ها دریافتند که با قدرت زور و سلطهگری نمی توان بر جوانان نیرومند و مسلمان پیروز شوند، ایمان آن جوانان را مد نظر قرار دادند و آنوقت بود که اسپانیا توسط غرب گرایان تصرف و دیدگاه اومانیستی در آن رسوخ کرد .
و اینک مسئله مهمتر این است که چگونه میتوانیم از ورود چنین تفکر باطلی به جامعه جلوگیری کنیم. آیا مدلی وجود دارد که بتوانیم ارائه کنیم؟ یکی از راه حل های اصلی و بنیادین برای مقابله با تهاجم فرهنگی و عدم پذیرش این تفکر در جامعه، دفاع درست از تفکر اسلامی در جامعه است و لازمه این کار تقویت مبانی اندیشه اسلامی است که می تواند شبهه های عنوان شده و تفکرات اومانیستی را به درستی نقد کند و آنرا برای عموم جامعه روشن سازد .
فرستنده: امیررضا غلامی
انتشار یادداشت دانشجویان میهمان به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.