به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از گرگان، حجتالاسلام دهنوی، کارشناس ازدواج و خانواده شب گذشته در مراسم جشن ازدواج حضرت علی (ع) و فاطمه(س) که با همکاری معاونت فرهنگی و بسیچ دانشجویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در تالار خلیج فارس این دانشگاه برگزار شده بود، گفت: برای یک ازدواج اصولی و عقلانی باید به اصل "همتایی" و یا "کفویت" توجه ویژهای شود.
وی افزود: متاسفانه در مجامع دانشگاهی با وجود اینکه به اهمیت اصل "همتایی" اشراف دارند؛ اما ارتباطات عاطفی و احساسی مانع از این میشود که به این اصل مهم در زندگی توجه کنند.
این کارشناس خانواده تصریح کرد: متاسفانه دختر و پسر در دانشگاه در کنار هم ابتدا با احساس و عاطفه فکر میکنند به هم علاقهمند شدند و بدون مراقبت و داشتن اطلاعات از طرف مقابل، مراتب عُلقه، دلبستگی، عشق، شیدایی و وابستگی را طی میکنند؛ البته شاید در مرتبه آخر بفهمند که هر کدام به دنیای دیگری تعلق دارند؛ اما با این استدلال که اگر "عشق باشه همه چی حله" وارد مرحله ازدواج میشوند.
حجتالاسلام دهنوی با بیان اینکه معمولا عشق بر اساس ظواهر اتفاق میافتد، گفت: برای اینکه ببینیم ازدواج با عشق به کجا میرسد، کافی است یک نگاهی به آمار طلاق در کشور بیاندازیم و ببینیم چند درصد آنان عشقولانه بوده است.
وی با بیان این مقدمه بر شناخت و داشتن اطلاعات از طرف مقابل تاکید کرد و در ادامه یک ازدواج موفق را منوط بر اصل "همتایی" خواند و گفت: همتایی چهار اصل دارد که اصل اول آن "همتایی اعتقادی" دختر و پسر است به این معنا که دو نفر اعتقادات مشترک داشته باشند.
این کارشناس خانواده و ازدواج تصریح کرد: گاهی افراد با اعتقادات کاملا مخالف به بهانه عشق ازدواج میکنند که این مورد حتما مشکل آفرین خواهد بود؛ اما در برخی موارد شخصی با یکی که اعتقادات قویتری دارد، ازدواج میکند نه به خاطر عشق بلکه به این خاطر که شخص مقابل وی را نیز ارتقا دهد؛ حال اینکه تضمینی وجود ندارد که فرد مقابل توان ارتقا دادن وی را داشته باشد و یا خودش تا آخر تصمیم به رشد اعتقادی داشته باشد از این منظر ازدواج با فردی که تفاوت اعتقادی با انسان داشته باشد، اشتباه است.
حجتالاسلام دهنوی دومین اصل همتایی را "همتایی مذهبی" معرفی کرد و افزود: بهتر است دو فردی که تصمیم به ازدواج دارند در مذهب، همتایی داشته باشند؛ برخی دانشجویان که عاشق میشوند میگویند ما قشر فرهیختهای هستیم و با مذهب یکدیگر کنار میآییم؛ اما اصل "تولی و تبری" در دین نمیگذارد در همه چیز کنار بیاییم و از طرفی کنار آمدن خود زوجین به تنهایی کافی نیست؛ چرا که در ایران روابط گسترده فامیلی حاکم است و ممکن است فامیلی مشکل آفرین شود.
وی اصل دیگر را "همتایی خانوادگی" خواند و هم کفو بودن در وضعیت اقتصادی و طبقاتی را زیرمجموعه آن دانست و گفت: اگر دختر و پسر با هم همتایی اعتقادی و مذهبی داشته باشند؛ اما خانوادههای آنان متدین و غیرمتدین باشند، باز هم ازدواج نباید صورت بگیرد.
این کارشناس خانواده در خطاب به دانشجویان با تاکید بر اینکه در انتخابهایتان دقت کنید، تصریح کرد: به افراد خانواده شخصی که برای ازدواج در نظر گرفتهاید، دقت کنید.
حجتالاسلام دهنوی در همین راستا به ضرب المثل "حلال زاده به داییش میرود" اشاره کرد و افزود: این ضربالمثل مستند دینی دارد؛ کما اینکه در حال حاضر نیز علاوه بر روایات و احادیث به این پی بردهاند که دایی از نظر ژنتیک و وراثت به اندازه پدر و مادر در ویژگیهای فرزند سهیم است.
وی از نظر همتایی طبقاتی نیز مطالبی عنوان کرد و گفت: مطلوب این است که دختر از نظر اقتصادی کمی از پسر پایینتر باشد؛ اما اگر در یک سطح نیز باشند، مشکل چندانی ندارد؛ در مواردی هم اگر دختر بالاتر بود، فاصله خیلی نباید محسوس باشد و حتما پسر در این مورد متوجه باشد که از نظر شرعی، واجب، و از نظر قانونی، لازم، است که در حد شان دختر نیارهای وی را برطرف کند و دختری که در رفاه زیاد بوده دیری نمیگذرد که دیگر به سرویسهای پایین شما راضی نمیشود و آن را در شان خود نمیداند.
این کارشناس مسائل خانواده و ازدواج، آخرین اصل همتایی را "همتایی فرهنگی" دانست و خاطرنشان کرد: ازدواج دو فرد از دو قومیت یا دو ملیت در موارد بسیاری درست نیست؛ چرا که این دو اختلافات فرهنگی دارند و قطعا در آینده دچار مشکل میشوند.
لازم به ذکر است؛ این مراسم بعد از اذان مغرب و عشا با پرسش و پاسخ جمعی از دانشجویان ادامه یافت.