به گزاش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد، لایق امروز در سیمینار"آشنایی با پوکی استخوان" با حضور نمایندگان دانشگاههای قطب شمال شرق کشور در تالار اجتماعات هتل پارس مشهد گفت: پیشگیری در بیماری پوکی استخوان مانند هر بیماری دیگر دارای اولویت است.
وی افزود: بسیاری از روانشناسان بر این باور هستند که مشکلات پیش آمده در استخوان افراد در دوران بزرگسالی دلیلش نپرداختن به سلامت در دوران کودکی و انسجام ندادن به استخوانهای بدن است.
این استاد دانشگاه در ادامه با بیان این نکته که باید مردم در ابتدا در فکر این نکته مهم باشند که ذخیره استخوانهای خود را تامین کنند، تصریح کرد: سه نوع پیشگیری در خصوص جلوگیری از دچار شدن فرد به بیماری پوکی استخوان وجود دارد که در پیشگیری اولیه ذخیره استخوانی باید حفظ شود و به حداکثر برسد.
لایق ادامه داد: پیشگری ثانویه هنگامی ایجاد میشود که فرد دچار بحرانهای اولیه پوکی استخوان میشود و باید تلاش کند که مانع از ایجاد شکستگی استخوان شود.
وی بابیان این نکته که در پیشگیری ثالثیه تلاش جهت ممانعت از ایجاد شدن شکستگی جدید آغاز میشود، بیان داشت: روند تخریب استخوان و توقف رشد آن از 25 سالگی به بالا آغاز میشود و هدف در این مرحله در هر فردی باید این نکته باشد که چگونه از دچار شدن به این بیماری جلوگیری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با بیان این نکته که رژیم غذایی در روند رشد این بیماری در افراد توقف ایجاد میکند، تصریح کرد: ویتامین D و کلسیم دو نیاز اساسی هر فردی در خصوص مبارزه با پوکی استخوان شمرده میشود و در کنار این موضوع تلاش جهت ایجاد شرایطی که غذای مفید در دسترس فرد قرار گیرد نیز دارای اهمیت بسیاری است.
لایق در ادامه با اشاره به اهمیت تغذیه در کنترل این بیماری گفت: محصولات لبنی کم چرب، استفاده از غلات حاوی کلسیم، آب پرتقال و غیره در پیشگیری از این بیماری دارای اهمیت بسیاری است.
وی در ادامه دوری مردم از آفتاب را موجب تشدید و رشد بیماری پوکی استخوان دانست و افزود: متاسفانه مردم بیش از پرداختن به نیاز پوست خود به زیبایی اهمیت داده و در این مبحث استفاده از ضد آفتابها رواج بیشتری داشته است که این خود موجب دور شدن نیاز بدن به ویتامین D موجود در پرتوی خورشید گشته است.
این استاد دانشگاه در ادامه ضمن بیان این نکته که میتوان کلسیم مورد نیاز بدن را از غذا گرفت نسبت به دریافت این نیاز بدن از طریق دارو درمانی هشدار داد و خاطرنشان کرد: نباید بیش از حد، از مکملها در تامین نیاز بدن به کلسیم استفاده کرد. بیشترین مکملی که مردم در این خصوص به آن رو میآورند کربنات کلسیم است.
لایق در ادامه گفت: توصیه ما این است که افراد دارای سنین 9 تا 18 سال 1200 تا 1300 میلی گرم، 18 تا 50 سال حدود 1000 میلی گرم و 50 به بالا 1500 میلی گرم در طول روز کلسیم دریافت کنند تا دچار پوکی استخوان در بزرگسالی نشوند.
وی در ادامه سیگار کشیدن و استفاده از مشروبات الکی را از دلایل شایع در دچار شدن به پوکی استخوان دانست و افزود: مصرف بالای شکلات و قهوه به دلیل وجود "اگزالات و شکر" در این دو محصول توصیه نمیشود و در کودکان باید مراقب بود در صورت دریافت کلسیم مناسب شکلات استفاده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با مهم دانستن ورزش در ایجاد سلامتی و تقویت استخوانها تصریح کرد: ورزش در هر زمانی که رخ دهد تاثیر خود را میگذارد؛ البته تاکید ما بر ورزشهای استقامتی مانند دو میدانی و شنا است نه ورزشهای سنگین که مناسب خانمها نیز نمیباشد.
لایق در ادامه به هورومون درمانی در این بیماری اشاره کرد و متذکر شد: هورمون درمانی جانشین بسیار مناسبی در درمان پوکی استخوان است؛ اما باور اشتباهی در میان متخصصان علم پزشکی شکل گرفته مبنی بر این که هورمون درمانی منجر به سرطان میشود.
وی ادامه داد: در خانمهایی که وارد دوران یائسگی شدهاند و گر گرفتگیهای بدن و چهره آنان آغاز شده هورمون درمانی به خوبی پاسخ میدهد؛ البته باید مراقب بود بدون تجویز پزشک این کار انجام نشود.
این استاد دانشگاه در ادامه با قابل درمان دانستن بیماری پوکی استخوان گفت: فرد دچار شده به این بیماری باید مراقب باشد که سقوط نکند و از کفشهای مناسب جهت تردد در جامعه استفاده کند.
لایق در ادامه مراقبت از دچار نشدن استخوانها به شکستگی را دارای اهمیت دانست و تاکید کرد: استفاده از نور مناسب در منزل و احتیاط در انجام امور روزانه دارای اهمیت بالایی در دچار نشدن فرد مستعد به پوکی استخوان به شکستگی است.
وی بالا رفتن سن را زمینه بروز بیماری پوکی استخوان دانست و بیان داشت: افزایش سن از 30 سالگی به بالا زمینه ایجاد پوکی استخوان است که عواملی مانند وجود سابقه شکستگی، سابقه شکستگی هیپ، شکستگی قبلی، مصرف سیگار، کم وزنی، مصرف زیاد الکل، سابقه آرتریت روماتوئید و غیره نیز در این امر تاثیر گذار است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با بیان این نکته که درمان پوکی استخوان در ابتدا باید زیر نظر پزشک قرار گیرد، گفت: دارو درمانی یکی از نیازهای اساسی برای درمان شخص محسوب میشود و یک وسیله مناسب جهت جلوگیری از این بیماری گرفتن تست دگزا است.
لایق در ادامه با اشاره به این نکته که این بیماری در سایه و سکوت قرار دارد و مردم علم مناسبی نسبت به آن ندارند، افزود: پوکی استخوان بیماری خاموشی است که مردم تا هنگام پدیدار شدنش در فکر درمان آن نیستند باید پیشگیری را در اولویت و فریاد این بیماری را به گوش مردم برسانیم.
وی در پایان تغییر در سبک زندگی مردم را اولین نیاز مردم دانست و گفت: باید مردم سبک زندگی خود را تغییر داده و به تحرک بیشتر و استفاده از غداهای مفیدتر روی آورند.