به گزارش خبرنگار"خبرگزاری دانشجو" از مشهد، مهدی بزم آرا دیروز در همایش "پیوند با ملکوت" در دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اهمیت جایگاه عقل در زندگی انسان گفت: در زندگی مادی و معنوی ما انسانها این عقل است که سعادت انسان را رقم میزند.
وی با اشاره به دوره "پیوند با ملکوت" ادامه داد: در این دورهها بر اساس ثقلین، قرآن و عترت عقل را مورد بررسی قرار میدهیم و به این نکته میپردازیم که آیا عقل قدرت تحلیل و پردازش را دارا میباشد یا خیر؟
این استاد دانشگاه با بیان این نکته که آیا عقل قدرت استدلال، هوش خدادی و منطق را دارا میباشد یا خیر؟ گفت: در حقیقیت عقل در هیچ کدام از موارد یاد شده تعریف نمیشود و چیزی فرای درک و شعور انسانی ما است.
بزم آرا در ادامه افزود: در قرآن آمده است که اگر نمیدانید از اهل ذکر سئوال کنید پیامبر اکرم(ص) در پاسخ این سئوال که اهل ذکر چه کسانی هستند، فرمودند: اهل ذکر خانواده و اهل بیت من هستند و این نشان از جایگاه بالای عقل در امامان معصوم(ع) دارد؛ زیرا اهل ذکر بسیار اهل فکر و دعا هستند.
وی تعریف عقل را ممیز و تشخیص دهنده دانست و تصریح کرد: عقل تنها حقیقیت خداوند در درون ما انسانها است که باید به آن اعتماد کنیم و در حقیقت عقل نوعی پرستش خداوند است و مسیر بهشتی و جهنمی شدن انسانها از این طریق طی میشود.
این استاد اخلاق با اشاره به این نکته که خداوند با عقل است که پرستیده میشود نه با عبادت ظاهری خاطرنشان کرد: هنگامی که عقل در کار نباشد عبادت ما نیز مور قبول واقع نمیشود و ملاک دین در حقیقیت همین عقلانی زندگی کردن است.
بزم آرا با بیان این نکته که نفس انسان بسیار طمع کار است، گفت: اگر عقل کنترل نگردد انسان به منجلاب کشیده میشود و حتی انسان راه تباهی و مرگ را در پیش میگیرد.
وی با بیان این نکته که اغلب کارهای ما بر اساس فرهنگ و تاثیر پذیری ما از آداب و رسوم است، گفت: ضعف و شدت عقل در زندگی بر اساس میزان توجه ما به آن است و اگر انسان حجاب عقلی خود را کنار بگذارد میتواند آن چیزی را که قابل درک نیست؛ درک کند.
این استاد اخلاق در پایان با بیان این که اگر کسی شکر خداوند را به جا آورد عقلش زیاد میشود، گفت: مشورت، جبران اشتباه، محبت به دیگران و غیره از نشانههای عقل است که باید به شکل ساختاری در تبیین و توضیح آن کوشید.