به گزارش خبرنگار دانشگاه "خبرگزاری دانشجو"، مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری و محسن کوهکن عضو سابق هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی عصر امروز با عنوان "جنبش دانشجویی و مدیریت مطلوب آن" در دانشگاه تربیت مدرس به مناظره پرداختند.
کواکبیان با تاکید بر اینکه اصلیترین وظیفه دانشجو، کسب علم و ارتقاء دانش است، اظهار داشت: برای رسیدن به ۱۰ کشور برتر دنیا تا سال ۱۴۰۴ باید در راستای کسب علم و ارتقای دانش حرکت کنیم.
وی افزود: از دیگر وظایف دانشجو کسب تقوا و تهذیب نفس در کنار کسب علم و دانش است چرا که دانشجو میخواهد الگویی برای جامعه باشد. همچنین دیگر وظیفه دانشجو این است که نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی بیتفاوت نباشد. البته بنده معتقد نیستم که دانشگاه باید باشگاه احزاب باشد البته دانشجویان خود میتوانند خارج از دانشگاه عضو حزب و جریانی باشند.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: حرکتی که در ۱۶ آذر ۳۲ اتفاق افتاد یک حرکت ضداستبدادی و ضداستکباری بود که البته این بخشی از آرمان دانشجویی است و این روحیه باید در جنبش دانشجویی تقویت شود البته در کنار آن مطالبات مردم باید برای دانشجویان اولویت اول باشد چرا که خوب نیست مردم از دانشگاه جلوتر حرکت کنند.
کواکبیان ابراز داشت: از دیگر ویژگیهای جنبش دانشجویی آرمانهایی است که مهمترین آن آزادیخواهی است. باید روح حریت بر دانشجو تبلور پیدا کند. نباید اینگونه باشد که از دانشجویان صدای متفاوتی شنیده نشود. نهضت نرمافزاری و کرسیهای آزاداندیشی نیز در همین راستا قرار میگیرند. همچنین عدالتخواهی نیز از دیگر ویژگیهای جنبش دانشجویی است.
وی ادامه داد: البته دانشجویان باید از وابستگی فکری و فرهنگی و مرعوب شدن در علم دیگران پرهیز کنند. استقلال فقط در مرزهای جغرافیایی خلاصه نمیشود و حفاظت از استقلال فکری نیز لازم است. از آنجا که دانشجوی ما در جامعه اسلامی زندگی میکند نمیتواند اسلامی فکر نکند و جدای از آرمانهای اسلامی باشد.
کوهکن با بیان اینکه تا اینجا حرفهای کواکبیان را تایید میکنم اظهار داشت: در برخی کشورها دانشجویان سیاسی و آرمان خواه نمی خواهند و تنها می خواهند تراوشات ذهنی آن ها استفاده کنند و آنها را در فضای بسته ای نگه می دارند که این مسئله موجب بی اطلاعی دانشجویان نسبت به مسائل اطرافشان می شود.
وی افزود: همه دنیا می دانند که دانشجویان همیشه برای حکومت و قدرت ها یک چالش هستند و اگر نظام بخواهد این چالش ها را به فرصت تبدیل کند هزینه ها دارد.
عضو سابق هیئت رئیسه مجلس تصریح کرد: دانشجویان قشری هستند که هنوز به فضای مادی دنیا آلوده نشده اند و مطالبات شان پاک است و ظلم ستیزی، استقلال خواهی و آزاد اندیشی از اینجا نشأت می گیرد.
کوهکن ادامه داد: در هر کجای دنیا از هر دانشجو درباره خواسته هایش بپرسید آزادی را می خواهد که حق انتخاب و انتقاد داشته باشد و آسیبی به او نرسد و ظرفیت دینی ما حق بیشتری در این زمینه به افراد می دهد.
وی با اشاره به اصل 8 قانون اساسی مبنی بر رعایت امر به معروف گفت: این اصل مظلوم واقع شده است که امر به معروف باید ترویج پیدا کند.
عضو سابق هیئت رئیسه مجلس ابراز داشت: وقتی رهبر معظم انقلاب به سیاسی بودن دانشجویان تاکید دارند باید ببینیم چه می خواهند؟ ذات دانشجو پاک است و قانون باید از آن حمایت کند.
کوهکن تصریح کرد: این ظلم به دانشگاه است که احزاب یا گروهی دانشجویان را پیاده نظام خودشان کنند چراکه شأن دانشجویان بیش از این است.
وی افزود: جنبش دانشجویی باید به گونه ای باشد که همه از آن حساب ببرند و اگر روحیه نقدپذیری داشته باشیم می توانیم مسائل را حل کنیم.
عضو سابق هیئت رئیسه مجلس اظهار داشت: معتقدم که باید مسائل مربوط به مذاکرات در دانشگاه ها مطرح شود تا اگر دانشجویان انتقاد یا نظری دارند مطرح کنند.
کواکبیان با بیان اینکه ما از فضای مطلوب آزاداندیشی فاصله داریم اظهار داشت: بخشی از آن به مدیریت دانشگاهها مربوط است که با روحیه محافظهکاری نسبت به برگزاری کرسیهای آزاداندیشی برخورد میکنند.
وی افزود: همچنین فضای عمومی حاکم بر دانشگاهها توسط برخی نهادهای قدرت تحمیل شده است. از اینکه گفته میشود باید در چارچوب خاصی عمل شود.
دبیرکل حزب مردم سالاری با اشاره به اصل 8 قانون اساسی درباره امر به معروف و نهی از منکر گفت: ما همیشه در خصوص امر به معروف حکومت نسبت به مردم صحبت میکنیم و نمونههایی داریم اما امر به معروف و نهی از منکر آحاد مردم نسبت به حکومت را نادیده گرفتهایم. امر به معروف و نهی از منکر یعنی ابوذر که مقابل حاکم میایستد و میگوید اجازه انجام منکر به تو نمیدهیم. حال این روحیه چقدر در فضای دانشگاهها وجود دارد؟
کواکبیان ابراز داشت: البته عامل دیگری که باعث شده دانشگاهها به میزان قابل توجهی در حوزه کرسیهای آزاداندیشی فعال نباشند به این مربوط است که اگر جامعه نشاط سیاسی و فعالیت سیاسی داشته باشد خصوصا در دوران انتخابات دانشگاه نیز به تبع آن فعال میشود. در صورتی که این رابطه با بر عکس باشد. در حال حاضر با کسالت سیاسی در فضای دانشگاهها مواجهیم.
کوهکن اظهار داشت: برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها با حضور صاحب نظران و در جوی آرام امکان پذیر است، زمانی که رئیس دانشگاه مشاهده کند برنامهای بدون حواشی برگزار شود، خود نیز حامی چنین مراسمی خواهد شد البته یکی از موانع برگزاری مناظرهها و کرسیهای آزاد اندیشی فضای ناسالمی بود که در دوران اصلاحات وجود داشت، از اینکه در آن دوران دانشجویان منتظر این بودند که در مناظرات بر طبل جنگ کوبیده شود.
وی افزود: وقتی دانشجو سطح خود را از درگیریهای جناحی و حزبی بالاتر بیاورد میدان برای بحث و گفتوگو و برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی فراهم میشود.
کواکبیان با اشاره به فضای حاکم بر دانشگاهها در دوران اصلاحات گفت: بعضیها در آن دوران تصور میکردند که میشود از منظر دانشگاه اقدامات سیاسی شان را پیش ببرند اما خود دولت این قضیه را نمیخواست. خاتمی دوست داشت فضای آزادی در دانشگاهها باشد و اینکه جریانات دانشجویی آلت دست احزاب سیاسی قرار نگیرند. اما برخی دوستان این فضا را برنتافتند که نتیجه آن اتفاقات سال ۷۸ است. البته در ایجاد این فضا هر دو جریان موثر بودند.
وی تصریح کرد: بنده معتقدم فضای دانشگاهها در دوران دولت نهم و دهم با سختگیریهایی مواجه بود و نسبت به تشکلهای دانشجویی خصوصا با گرایش اصلاحطلبی سختگیریهایی صورت گرفت.
این نماینده سابق مجلس ادامه داد: البته مسئولین دولتی میخواستند که فضای نقد گفتمانی در فضای دانشگاهها وجود داشته باشد اما حاصل آن این بود که تنها یک جریان دانشجویی میتوانست فعالیت کند.
کواکبیان پیرامون فضای دانشگاه در دولت یازدهم نیز، تصریح کرد: در ۹ ماهی که فرجیدانا در وزارت علوم بود عاقلانه عمل میکرد و در چارچوب قانون برای تشکلها مجوز صادر میکرد و به تشکلهای قبلی نیز احترام میگذاشت.
وی با بیان اینکه استیضاح، ظلم به فرجیدانا بود، ابراز داشت: ای کاش استیضاح پیش نمیآمد. بنده معتقدم ایرادی در کار فرجیدانا نبود. البته خیلی خوشحال نشدم و خوب نبود که بین ۳۰ هزار عضو هیأت علمی در وزارت علوم یک نفر وجود نداشته باشد و یک پزشک در رأس وزارت علوم قرار گیرد.
دبیر کل حزب مردم سالاری ادامه داد: فتنه، بهانهجویی نمایندگان بود از اینکه به افرادی که از طرف روحانی معرفی میشوند رأی اعتماد داده نشود. البته میتوانست تعامل بهتری در خصوص معرفی وزیر علوم صورت گیرد.
کوهکن در خصوص عدم رأی اعتماد مجلس به چند وزیر پیشنهادی وزارت علوم اظهار داشت: وزیر بهداشت دولت روحانی اکثر رؤسای دانشگاهی را که تغییر میداد و به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی میکرد با رای آنان همراه بود، حال چه شده است که همین شورا نسبت به تغییر رؤسای دانشگاهها توسط وزارت علوم و معرفی آنان به شورای عالی انقلاب فرهنگی رأی نمیدهد.
وی تصریح کرد: اگر کسی بگوید ۱۳ میلیون نفری که به موسوی رای دادهاند فتنهگر هستند بزرگترین ظلم را به نظام کرده است و ما این را قبول نداریم. البته ما در مقابل فتنه کوتاه نمیآییم.
عضو سابق هیئت رئیسه مجلس افزود: ما در سال ۷۶ شاهد بودیم که وقتی خاتمی رأی آورد ناطق نوری نیز به وی تبریک گفت، در مجلس نیز طوری عمل کرد که مقابله مجلس و دولت برداشت نشود.
کواکبیان در ادامه درباره انتقاداتی که از سوی نمایندگان مجلس به مذاکرات هستهای میشود اظهار داشت: زمانی ما در مجلس هشتم وقتی میخواستیم در خصوص مذاکرات هستهای سوال بپرسیم دیگر نمایندگان معترض میشدند و میگفتند مذاکرات خط قرمز ماست اما حال چگونه بحث سوال از وزیر امور خارجه را درباره مذاکرات هستهای مطرح میکنند.
وی تصریح کرد: اینگونه نیست که به خاطر فتنه ۸۸ دیگر فعالیت دانشجویان خصوصا دانشجویانی که گرایش به اصلاحطلبی دارند کم شده باشد. نباید اینگونه باشد که ما بگوییم اگر شما واژه فتنه را نداشتید چه کار میکردید البته واکنشی که رئیسجمهور نسبت به منتقدان داشت را نمیپسندم. از اینکه منتقدان را به بیسوادی متهم کرد.
این نماینده سابق مجلس خاطرنشان کرد: دشمن در مذاکره هستهای بحث تعلیق تحریمها را مطرح کرد اما ما به دنبال لغو تحریمها بودیم و باید این مسئله را شکر کرد که میشد خلاف نظر رهبری قراردادی امضا شود اما دیدیم که اینگونه نشد. البته واقعیت این بود که تضمینی وجود نداشت اگر تعلیق شود رئیسجمهور بعدی آمریکا بدان پایبند باشد.
کوهکن اظهار داشت: ما دوست نداریم جریان اصلاحطلب از صحنه سیاسی کشور حذف شود البته دوست داریم این جریان زیر سقف نظام جمهوری اسلامی خودشان را پالایش کنند، چرا وقتی سحرخیز که یک اصلاح طلب است عنوان میکند که اصلاح طلبان علاقهای به آقای خمینی ندارند واکنشی نشان نمیدهید.
وی افزود: دوستان اصلاح طلب ما باید منشور اصلاح طلبی برای خود تدوین کنند تا اگر سحرخیزهایی عنوان کردند که اصلاح طلبان به آقای خمینی علاقهای ندارند این صحبت در حلقه اصلاح طلبی جای نگیرد.
عضو سابق هیئت رئیسه مجلس خاطرنشان کرد: البته این اقدام با ریزش همراه خواهد بود اما دامن اصلاح طلبان را از شائبه فتنه پاک خواهد کرد، ما دوست داریم جریان اصلاح طلبی که نظام را قبول دارد در صحنه حاضر باشد.