به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» حجت الاسلام مصباحی مقدم در همایش عبور از تحریم های بانکی که امروز در تالار جابرابن حیان دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد گفت: خروج و مبارزه در تحریم های بانکی مسئله مهمی است از نیمه سال 90 به بعد تحریم های بانکی و فروش نفت برای ایران اعمال شد هم بانک مرکزی امریکا و هم بانک مرکزی اروپا نسبت به دلار و یورو نظارت دارند که مبادا نقل و انتقالاتی به نفع ایران انجام بگیرد برای خروج از چنین شرایطی پیمان پولی دو جانبه راهکار خوبی است که ما از شبکه ایتان خواستیم در این خصوص تحقیقات گسترده ای داشته باشد و به کمیسیون بودجه مجلس بیاید و ما برای انجام این برنامه راه را همواره کردیم.
وی با اشاره به اینکه مسئله عبور از تحریم ها منحصر به پیمان پول دوجانبه نیست گفت: راه های برون رفت از دلار راه های بیشتری است معاوضات کالا به کالایی که در سیاست های اقتصاد مقاومتی هم دیده شده است یکی از همین راهکارهاست به علاوه پیمان سپاری ارزی صادر کنندگان کالا مدیریت تقاضای ارز، جمع آوری ارز در اختیار مردم با ایجاد مشوق برای آنها و کاهش وابستگی به واردات هم راهکارهای پیش رو است.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به تشریح راه های کاهش استفاده از دلار پرداخت و افزود: معادلات و مبادله کالا به کالا که بدون واسطه ارز دو طرف با هم تفاهمنامه ای می نویسند که کالاهای مورد نیاز مطابق با ارزش های متناظر انجام بگیرد و این معادلات پایاپای و بدون نیاز به تسویه حساب ارزی می باشد.
وی به تشریح پیمان سپاری ارزی پرداخت و گفت: ما در دوران جنگ از این راهکار استفاده کردیم در برخی از سال ها ما حدود شش میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم. در طول 20 سال نیز بین 16-20 میلیارد دلار درآمد نفتی ما بود در آن زمان ما از صادر کنندگان خواستیم هر مقدار کالا که صادر می کنند معادلش باید ارز را وارد کشور کنند که البته این ارز نه فقط به صورت اسکناس بلکه همینکه در اختیار دولت قرار می گرفت و سپرده ای برای دولت در کشورهای دیگر بود کافی بود.
حجت الاسلام مصباحی مقدم به آمار واردات اشاره کرد و افزود: طی سال های اخیر واردات ما در بهترین حالت 47 میلیارد دلار بوده است اگر امسال ما 50 میلیارد دلار پیمان سپاری ارزی از طریق تجار داشتیم یک مازاد تجاری هم به دست می آوردیم که به نفع اقتصاد کشور بود چرا که این غیر از درآمد ناشی از نفت محسوب می شود.
وی با پرسش این که چرا دولت از ظرفیت پیمان سپاری استفاده نمی کند گفت: ورود دولت روحانی با لغو پیمان سپاری همراه بود چرا که بر این عقیده بودند که ما باید تجار را راحت بگذاریم تا به راحتی بتوانند صادرات و واردات داشته باشند اما اگر می خواهند وارداتی داشته باشند باید ثبت سفارش شود و ارزی را که استفاده کردند را برای واردات به کار بگیرند در صورت انجام چنین عملی نیاز مالی برای تولید از این طریق تأمین می شود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: واردات و صادرات باید تحت نظارت بانک مرکزی انجام بگیرد. ما نباید با وجه و نقل و انتقال اسکناس تجارت کنیم بلکه بهتر است حواله های ارزی را در این زمینه به کار بگیریم .
وی در خصوص مدیریت تقاضای ارز گفت: واردات کالا در کشور ما در سال گذشته تقریبا 47 میلیارد دلار بوده است که این واردات از همه نوع می باشد طبق آمار گمرگ ایران حدود 70 درصد از این واردات ترکیبی از مواد اولیه و صنعتی است و این یعنی 15 درصد صرف کالای مصرفی نهایی شده است.
مصباحی مقدم از سوءمدیریت به عنوان معضلی برای کنترل واردات نام برد و افزود: بخش مهمی از این واردات می تواند مدیریت شود که وارد نشود در صورت تولید گندم ما بر حسب تجربه سال های گذشته نشان می دهد که خود مان می توانید تولیدکننده باشیم و در سال های گذشته براثر سوءمدیریت خرید گندم از کشاورزان کاهش یافت و کشاورزان دامدار مجبور شدند گندم را برای دام های خود نگهدارند چرا که قیمت گندم به اندازه قیمت علف بود و انگیزه کشاورز برای تولید کاهش یافت.
وی حمایت از تولیدکنندگان را یکی از راهکارهای فرار از واردات خواند و افزود: ما با حمایت تولیدکنندگان و ارزشگذاری و قیمت گذاری مناسب می توانیم واردات را کم کنیم.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تمدید مهلت مذاکرات را یک شک ارزی دانست و گفت: امسال هم با این شک ارزی ممکن بود اتفاق سال 90 رخ بدهد و تا مذاکرات تمدید شد دلال ها به کار افتادند و اگر مدیریت صحیح نبود ما دوباره به سرنوشت سال 90 دچار می شدیم.
وی با اشاره به اینکه نیمی از پورشه های تولید شده توسط این شرکت خودروسازی توسط ایران خریداری شده گفت: ما نباید در کشوری که عده ای دنبال لقمه ای نان هستند عده ای را داشته باشیم که مانور تجمل دهند در حالی که واردات کالاهای لوکس دو و نیم میلیارد دلار بوده است و این در موقعیت تحریم اسفبار است.
مصباحی مقدم به عملکرد دولت قبل برای ممنوعیت ورود کالاهای لوکس اشاره کرد و گفت: در دولت قبل واردات دسته بندی شد و گروه یک و دو که شامل خوراک و درمان بود با ارز مرجع وارد می شد و ورود کالاهای لوکس نیز ممنوع شده بود.
وی در خصوص جمع آوری ارز مردم گفت: ما در شرایط تحریم به سر می بریم و فقط ماهانه 700 میلیون دلار ارز به ما داده می شود در حالی که 20 میلیون دلار ارز در بین مردم است که با ایجاد مشوق ها باید از بین مردم جمع کنیم مردم طی دوره ای ارز های خود را به بانک ها سپردند ولی در زمان گرفتن آن علاوه بر اینکه ارز نگرفتند با قیمت ارز مرجع سپرده خود را پس گرفتندکه این حرکت موجب اعتمادسوزی مردم است ولی ایجاد اعتماد بین مردم باعث می شود که ارزهای آنها به دولت سپرده شود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی به تشریح مدیریت تولید داخلی پرداخت و افزود: ما باید از ظرفیت های داخلی خودمان استفاده کنیم این ظرفیت ها کم نیست و دولت باید دست به کار شود و با آموزش و کارآفرینی جوانان را به تولید تشویق نماید چرا که افزایش ظرفیت تولیدی نیاز به ارز را کاهش می دهد و می توانیم اقتصاد خودمان را پیش ببریم.
وی در پایان در خصوص یارانه ها خاطرنشان کرد: یارانه برای دهک های بالای جامعه ارزش خاصی ندارد ولی رقم یارانه ها به اندازه بودجه عمرانی کشور است این یارانه اگر به چهار دهک پایین جامعه داده شود باعث صرفه جویی بودجه می شود که برای تولید و رفع بیکاری می توان از این موضوع استفاده کرد.