به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، غلامرضا جلالی روز گذشته در دوازدهمین پیش نشست همایش حکیم طهرانی (نکوداشت مقام علمی آقا علی مدرس زنوزی حکیم موسس) در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد در جمع دانشجویان و اساتید فلسفه در خصوص تحولات ایجاد شده در دورههای مختلف تاریخ در فلسفه خراسان، گفت: خراسان در علوم عقلی خود ساخته است، مشهد نیز از این جریانات دور نبوده که میتوان از نمونههای بارز آن بوعلی سینا را نام برد.
وی افزود: مستندترین گزارشات مشهد در خصوص علوم عقلی مربوط به دوران تیموری است.
این پژوهشگر افزود: حمله مغول باعث ایجاد حوادثی در توس، مرو ونیشابور شد که باعث باقی ماندن مسائل عقلی در خراسان با شادابی بیشتری شد.
جلالی با بیان این مطلب که در قرن هشت و 9 هجری شمسی، در مشهد گرایش به علوم عقلی وجود داشت، گفت: این علوم به طور مخفیانه در حوزهها تدریس میشد و افرادی مانند رستم دادی و محمد حسین سرآبادی از ناقلان آن به شمار میروند.
وی در خصوص محمد حسین سرآبادی، بیان داشت: وی شرحی بر کتاب فارابی نوشته به طوری که آثار ارزشمند مدرسه باقریه مشهد به سرآبادی نسبت داده شده است، وی شخصیتهای علمی، فلسفی و تفکر موجود در مکتب اصفهان را به خراسان انتقال داد.
این پژوهشگر با بیان این مطلب که تا کنون در حوزه علوم عقلی ۲۰۰نسخه در خراسان یافت شده است، گفت: متاسفانه تاکنون شرحی از مولفین این نسخهها بیان نشده است، آثار مکتوب این مولفین در سراسر دنیا پراکنده است.
جلالی در خصوص تحولات علوم عقلی مشهد در دوره صفویه گفت: در آن دور ملا تقی سبزواری که نسبتی با شاه عباس داشت در مشهد ساکن بودند و همین نزدیکی ملا با شاه باعث شد که وی موضع خود درباره فلسفه را صریحتر بیان کند، سبزواری دیدگاه نوگرایی در مباحث فلسفه دارد.