به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، این پیشنهاد که در قالب لایحه بودجه سال 94 کل کشور به مجلس ارائه شد، جنجال و حرف و حدیث های بسیاری را به وجود آورد. به موجب این پیشنهاد تمام درآمدهاي حاصل از اعطاي معافيت هاي مشمولان مذكور به حساب درآمد عمومي كشور نـزد خزانـه داري كـل كشـور واريـز و تـا سـقف ده هـزار ميليارد ريال آن بابت تقويت بنيه دفاعي نيروهاي مسلح مطابق موافقت نامه متبادله با سازمان مديريت و برنامه ريـزي كشـور هزينه خواهد شد و آيين نامه اجرايي اين بند مشتمل بر تعرفه گروههاي مختلف تحصيلي و مدت زمان غيبت، به پيشنهاد وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، به تصويب هيأت وزيـران خواهـد رسيد.»
البته فروش خدمت سربازی مبحث جدیدی نیست. پیش تر در سال 78 نیز تعدادی از مشمولان خدمت نظام وظیفه که شرایط خاصی داشتند می توانستند معاف شوند و یا با پرداخت مبلغی سربازی را بخرند.
و اینک بعد از سال ها دوباره این پیشنهاد مطرح شد آن هم در لایحه بودجه. این پیشنهاد جنجالی، مخالفان و موافقان بسیاری داشت. قاعدتا موافقان طرح کسانی بودند که سال ها از خدمت مقدس سربازی سرباز زده بودند و شرایط جدید می توانست برایشان مطلوب به حساب بیاید. اما مخالفان این پیشنهاد، بی عدالتی را دلیل عمده مخالفتشان می دانستند و معتقد بودند که طرح خرید سربازی بی عدالتی است چه در حق معافی های قانونی و چه برای سایرین.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با «خبرگزاری دانشجو» در این باره می گوید که طرح خرید سربازی بی عدالتی در حق معافیهای قانونی است و در صورت لزوم اجرای این طرح باید حداقل بخشی از محرومیت های غایبین شامل افراد استفاده کننده از این طرح شود.
مهدی کوچک زاده در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص بحث خرید و فروش خدمت سربازی و اینکه چرا این طرح در قالب لایحه بودجه سال 94 آمده است، گفت: اینکه هدف از مطرح کردن این اقدام در لایحه بودجه سال 94 چیست را نمی دانم اما هم هدف هایی چون رفع مشکل کسانی که غیبت دارند با این طرح و هم تامین مالی از این طریق صورت می گیرد و با این طرح قطعاً اتفاق می افتد.
کوچک زاده خاطرنشان کرد: این طرح برای اجرایی شدن باید حداقل مواردی در آن لحاظ شود از جمله اینکه محرومیت های که در قانون برای غیبت افراد وجود دارد برای این افراد نیز در نظر گرفته شود از جمله موارد اینکه اجازه گرفتن گواهی نامه و گذرنامه را نداشته باشند، اجازه اشتغال در دستگاه های دولتی را نداشته باشند، اجازه شرکت در انتخابات نمایندگان مجلس، شوراها و ریاست جمهوری را نداشته باشند و سایر مواردی که قانون در خصوص افراد غایب به صراحت بیان کرده است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با این طرح موافق است و می گوید که با کلیات این پیشنهاد موافق هستم اما با این حال باید جزئیات آن، در کمیسیون ها و صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
تصمیم گیری در خصوص پیشنهاداتی که دولت در قالب لایحه بودجه سال ٩٤ به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است، پس از بررسی کارشناسی و اعلام نظر مرکز پژوهش های مجلس، انجام خواهد گرفت.
اما عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس این پیشنهاد را عامل دامن زدن به نابرابری و شکاف طبقاتی می داند. او می گوید: در گذشته هم موضوع خرید خدمت سربازی غایبان مطرح شده بود اما از آنجا که این طرح با اهداف نظام جمهوری اسلامی مغایر است و به نابرابری و ایجاد شکاف طبقاتی در جامعه دامن خواهد زد، این بحث پیگیری نشد.
کریمی قدوسی می گوید: بنا بر پیشنهاد ارائه شده از سوی دولت در لایحه بودجه سال ٩٤، کسانی که ١٠ سال غیبت کرده اند، می توانند با پرداخت مبلغی که تعیین خواهد شد، سربازی خود را بخرند؛ در حالی که فردی که ١٠ سال غیبت کرده باید جریمه شود نه اینکه پاداش بگیرد.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان می کند: بنده با این پیشنهاد دولت مخالف هستم و قطعا در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی پیشنهاد حذف این بند از لایحه بودجه را مطرح خواهم کرد.
موافقان دیگر طرح بر این باورند که باید دولت برای حل مشکلات افرادی که در یک دوره طولانی از خدمت سربازی غیبت کرده اند فکری بکند.آن ها معتقدند که اجرای یک ساله قانون فروش دوره سربازی می تواند بخشی از مشکلات پیرامون این حوزه را برطرف کند، اما دولت به طور قطع، باید برای این حوزه چارهای بیاندیشد.
مخالفان هم علاوه بر زیرپاگذاشته شدن عدالت، از کاهش جمعیت سربازان ابراز نگرانی می کنند و معتقدند که این خدمت مقدس است و نباید با موارد مادی با آن طرف شد.
اگر این لایحه از سوی شورای نگهبان به تصویب برسد، یک میلیون و 500 هزار مشمول غایب می توانند با پرداخت 20 تا 50 میلیون تومان تکلیف سربازی خود را مشخص کنند که این افراد باید حتما بین 27 تا 50 سال داشته باشند.
اوایل اسفند ماه این طرح در مجلس مطرح شد و سرانجام بند "ط" تبصره 16 لایحه بودجه 94 به شرح زیرتصویب شد:
به دولت اجازه داده میشود تا کلیه مشمولان خدمت وظیفه عمومی را که بیش از هشت سال غیبت دارند با پرداخت جریمه مدت زمان غیبت، معاف کند.
تمام درآمدهای حاصل از اعطای معافیتهای مشمولان مذکور به حساب درآمد عمومی کشور موضوع ردیف ۱۵۰۱۲۸ نزد خزانهداری کل کشور واریز و تا سقف بیست و هفت هزار میلیارد ریال در قالب ردیف ۱۳۵ -۵۳۰۰۰۰ به صورت مساوی به ردیفهای ذیربط تقویت بنیه دفاعی نیروهای مسلح مطابق موافقتنامه متبادله با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور هزینه میشود.
دارندگان کارت معافیت موضوع این بند از نامزدی نمایندگی مجلس شورای اسلامی، عضویت شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتصاب در سمتهای مدیریتی (سیاسی و اداری) دستگاههای موضوع ماده (۵) قانون خدمات کشوری محروم میباشند.
میزان جریمه مشمولان غایب برای صدورکارت معافیت نظام وظیفه به شرح زیر است:
مدرک تحصیلی پایه ریالی جریمه مشمولین غایب
زیردیپلم ۱۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال
دیپلم ۱۵۰۰۰۰۰۰۰ ریال
فوق دیپلم۲۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال
لیسانس ۲۵۰۰۰۰۰۰۰ریال
فوق لیسانس ۳۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال
دکترای غیرپزشکی ۳۵۰۰۰۰۰۰۰ ریال
دکترای پزشکی ۴۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال
پزشکان متخصص و بالاتر ۵۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال
۱- به ازای هر سال غیبت مازاد بر هشت سال ده درصد (۱۰%) به مبالغ جریمه پایه اضافه و مدت غیبت بیش از شش ماه، یکسال محسوب میشود.
2 - برای مشمولان متأهل پنج درصد (۵%) و برای مشمولان دارای فرزند نیز به ازای هر فرزند پنج درصد (۵%) از مجموع مبلغ جریمه کسر میشود.
حال باید دید سرنوشت این لایحه جنجالی چه خواهد شد و آیا دولت می تواند از این طریق کسری بودجه خود را جبران کند یا خیر؟!