گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»- یادداشت دانشجویی*؛ بالاخره بعد از چندین سال مذاکرات هستهای ایران با قدرتهای جهان، بار دیگر توافقی دیگر این بار در دولت اعتدال صورت گرفت. اما قبل از بررسی ابعاد تخصصی این توافق که کار متخصصان سیاسی و هسته ای است، شاهد مصادره کردن این مهم از طرف جناحها و احزاب سیاسی بودیم که متاسفانه مدتی است کشور ما دچار این آفت شده است که احزاب و گروههایی سعی در مصادره کردن اتفاقات دارند.
این درحالی است که موضوعاتی مثل مذاکرات نیاز به تحلیلی و بررسی ویژه دارد. اما متاسفانه گروههای سیاسی قبل از هر بررسی به جشن و پایکوبی و واتوافقا و عزاداری پرداختند.
همان طور که رهبر انقلاب گفتند چه این توافق بشود و چه این توافق نشود، چیزی از ارزشهای تیم مذاکره کننده کم نخواهد شد. اما ایشان این نکته را با این قید بیان کردند که اکنون مسئولین با دقت به بررسی ابعاد این توافق بپردازند که جلوی خدا هم بتوانند سر علم کنند.
از این نکته رهبر انقلاب اینگونه برداشت میشود که یک تلاشی بوسیله تیم مذاکرهکننده صورت گرفته است و یک توافق چه خوب و چه بد صورت گرفته است. اما اکنون باید در مهلتی که وجود دارد مسئولین به خوبی ابعاد مختلف این توافق را بررسی کنند که خدا نکرده شاهد عقب ماندگی و پسرفت نباشیم و شاهد اتفاقات تلخ کاخ سعادت آباد نباشیم.
در این بین صحبتها و رهنمودهای رهبری نباید هرگز فراموش شود و تجربه و تاریخ ثابت کرده است که هر کجا دولت و مسئولین از صحبتهای رهبری فاصله گرفتهاند، کشور دچار مشکل و بحران شده است که نمونههای زیادی از جمله مقوله فرهنگ و سبک زندگی و اقتصاد مقاومتی و ... که نادیده گرفته شد و بعدها کشور در این زمینهها دچار مشکل شد.
در این مقوله هم رهبری صحبتهای صریح و مهمی داشتهاند که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
مذاکره در موضوعات خاص اشکالی ندارد؛ منتها گفتم من اعتماد ندارم، خوشبین نیستم به مذاکره، لکن میخواهند مذاکره کنند، بکنند؛ ما هم به اذنالله ضرری نمیکنیم. یک تجربهای در اختیار ملّت ایران است که... این تجربه ظرفیّت فکری ملّت ما را بالا خواهد برد. ۱۳۹۲/۰۸/۱۲
میگویند ما تحریم کردیم، ایران مجبور شد بیاید پای میز مذاکره، نه، [اینطور نیست]. ما قبلاً هم اعلان کردیم، قبل از این حرفها هم ما گفتیم [که] نظام جمهوری اسلامی درباره موضوعات خاصّی که مصلحت بداند، با این شیطان برای رفع شرّ او و برای حلّ مشکل، مذاکره میکند؛ معنای این آن نیست که این ملّت مستأصل شده است، ابداً. ۱۳۹۲/۱۰/۱۹
وجود اینکه من خوشبین نبودم به مذاکرهی با آمریکا، با این مذاکرات موردی، مخالفت نکردم، موافقت کردم؛ از مذاکرهکنندگان هم با همه وجود حمایت کردم، الان هم حمایت میکنم. از رسیدن به یک توافقی که منافع ملّت ایران را تأمین کند و عزّت ملّت ایران را حفظ کند، صددرصد من حمایت میکنم و استقبال میکنم؛ این را همه بدانند. اگر کسی بگوید که ما مثلاً با توافق یا با رسیدن به یک نقطه مخالفیم، نه، خلاف حق و خلاف واقع گفته است. اگر یک توافقی انجام بگیرد که این توافق توافقی باشد که منافع ملّت را، منافع کشور را تأمین بکند، بنده کاملاً با آن موافقت خواهم کرد.
البتّه این را هم ما گفتیم که توافق نکردن بهتر از توافق بد است ــ که این حرف را آمریکاییها هم میزنند ــ این فرمول، فرمول درستی است؛ توافق نکردن از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود [بهتر است]، توافق نکردن شرف دارد بر یک چنین توافق کردنی. ۱۳۹۴/۰۱/۲۰
...من البتّه هیچوقت نسبت به مذاکره با آمریکا خوشبین نبودم. نه از باب یک توهّم بلکه از باب تجربه؛ تجربه کردیم. حالا اگر یک روزی ــ ما که در آن روز قاعدتاً نخواهیم بود ــ شماها انشاءالله در جریان حوادث و جزئیّات و یادداشتها و نوشتههای این روزها قرار بگیرید، خواهید دید که این تجربه ما از کجا حاصل شده؛ تجربه کردیم۱۳۹۴/۰۱/۲۰
و موارد زیاد دیگر که جهت مطالعه میتوان به صحبتهای اخیر ایشان مراجعه کرد.
اما اکنون نکتهای که قابل ذکر و مهم است، همان گونه که بعد از توافق لوزان رهبری از مسئولین و دانشمندان و بخصوص تیم مذاکره کننده درخواست داشتند که به میان مردم و دانشگاهیان بروند و تبیین متن توافق را داشته باشند، بار دیگر این تذکر رهبری جایز است و باید تیم مذاکره کننده و دانشمندان به تبیین ابعاد مختلف این توافق اقدام کنند.
بر کسی پوشیده نیست که دانشگاه بهترین مکان جهت بررسی اینگونه مسائل است و این طبق همان قاعده است که دانشجو موذن جامعه است که اگر دانشجو خواب بماند نماز ملت قضا میشود و همچنین سخنان رهبری که از چندین سال پیش بحث کرسیهای آزاد اندیشی را مطرح کردند که متاسفانه هنوز آنطور که باید و شاید باشد، اجرا نمیشود.
از طرف دیگر حضور اعضای تیم مذاکره کننده در اینگونه جلسات میتواند خیلی راهگشا باشد. زیرا هر مخالف و موافقی که دربارهی این موضوع صحبت کند، نمیتواند از شرایط مذاکرات بگوید و موافق ممکن است به قرض ورزی و مخالف به آشنا نبودن به فضای مذاکرات متهم شود که اگر خود اعضای تیم مذاکره کننده حضور داشته باشند فضا عادلانه تر و مناسبتر خواهد بود.
این موضوع هم مطالبه همه دانشجویان از اقشار و احزاب مختلف است و به نظر میرسد که مطالبه بجایی باشد کما اینکه طی این مدت گذشته از توافق، مخالفان ایرادات و سوالاتی اساسی به این توافق گرفتهاند که این موضوع تبدیل به یک دل نگرانی برای مردم شده است که میطلبد مسئولین تیم مذاکره کننده و در راس آنها خود ظریف، وزیر امور خارجه جوابگوی دانشجویان و مردم باشند. فراموش نکند که مردم و همین دانشجویان هستند که مسئولین را برای خدمتگذاری به ملت و انقلاب انتخاب میکنند.
*محمدحسین کیانی - فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.